Probiotyki i prebiotyki

W żywności występują naturalne substancje posiadające zdolność stymulacji rozwoju organizmów probiotycznych. Są to tzw. prebiotyki. Są to odporne na działanie enzymów trawiennych składniki pokarmowe, korzystnie oddziałujące na organizm człowieka. Stanowią one niejako pożywkę dla bakterii.

Probiotyki i prebiotykiProbiotyki i prebiotyki

Produkty lecznicze zawierające w swoim składzie probiotyk i prebiotyk zwane są synbiotykami. Oba składniki oddziałują na organizm człowieka synergicznie (ze „zdwojoną siłą").

Skład mikrofolory jelitowej

Ciało dorosłego człowieka składa się z ponad 10 bilionów komórek. Ilość komórek mikroorganizmów w organizmie ludzkim jest dziesięciokrotnie wyższa. W skład mikroflory jelita wchodzą liczne bakterie, a także grzyby i pierwotniaki. Organizmy te żyją w przewodzie pokarmowym człowieka na zasadzie korzystnej symbiozy.

Do najważniejszych funkcji mikroflory należy:

  • pobudzanie układu odpornościowego do zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • fermentacja niektórych składników pożywienia,
  • regulacja pracy jelit,
  • produkcja witamin (z grupy B, a także witaminy H, K).

Mikroorganizmy probiotyczne

Bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus)

Pod wpływem bakterii z tego rodzaju, następuje przemiana węglowodanów do kwasu mlekowego z wytworzeniem energii. Proces ten zachodzi w warunkach beztlenowych (fermentacja) i odgrywa dużą rolę w produkcji przetworów mlecznych. Najważniejsze szczepy probiotyczne bakterii kwasu mlekowego, to:

Lactobacillus casei

  • skuteczne w przypadku biegunki rotawirusowej u dzieci, biegunki poantybiotykowej, biegunki podróżnych oraz biegunki wywołanej bakterią Clostridium,
  • zapobiegają alergii pokarmowej, alergii atopowej oraz zakażeniom wirusowym (przyczynia się do rozwoju limfocytów Th1, odpowiedzialnych za wystąpienie tzw. odpowiedzi komórkowej organizmu - jako reakcji na ciała obce wewnątrzkomórkowe, np. wirusy),
  • mają właściwości antynowotworowe (zmniejsza aktywność tzw. enzymu beta-glukuronidazy, powstałego w przewodzie pokarmowym; enzym ten hamuje metabolizm estrogenów, co powoduje ich kumulację w organizmie kobiety i sprzyja powstawaniu nowotworów).

Lactobacillus rhamnosus

  • skuteczne w biegunkach infekcyjnych,
  • stosowane w stanach zapalnych jelit,
  • rozkładają aminokwas argininę z wytworzeniem tlenku azotu (NO), który hamuje rozwój innych bakterii,
  • regulują pracę jelit.

Lactobacillus acidophilus

  • posiadają zdolność przekształcania cukru mlekowego (laktozy) w kwas mlekowy (stosowane przy nietolerancji mleka),
  • uczestniczą w produkcji witaminy PP, B6 oraz kwas foliowy,
  • kontrolują niepożądany rozrost grzyba Candida albicans.

Bakterie z rodzaju Bifidobacterium

  • zwalczają biegunkę i alergie pokarmowe,
  • zapobiega uczuciom wzdęcia.

Drożdże Saccharomyces boulardii

  • unieczynniają toksyny bakteryjne,
  • stymulują układ odpornościowy (pobudzają wytarzanie tzw. immunoglobulin A – są to przeciwciała niedopuszczające do zasiedlenia błon śluzowych przez drobnoustroje chorobotwórcze),
  • skuteczne w biegunkach przewlekłych w AIDS.

Produkty prebiotyczne

Składniki pokarmowe ułatwiające kolonizację organizmów probiotycznych to białka, tłuszcze i węglowodany (oligosacharydy i polisacharydy). Po dostaniu się do przewodu pokarmowego człowieka, bakterie jelitowe rozkładają je do kwasów tłuszczowych oraz substancji o właściwościach antybiotycznych, zwanych bakteriocynami. W preparatach aptecznych dostępnych jest wiele prebiotyków (najczęściej w połączeniach z probiotykami). Wśród nich należy wymienić: inulinę, fruktooligosacharydy (FOS), mannanooligosacharydy (MOS), laktuloza. Prebiotyki można znaleźć również w żywności (gł. w warzywach takich, jak szparagi, cebula).

Oprócz funkcji „pomocniczej", jaką spełniają wobec organizmów probiotycznych, prebiotyki wykazują również wiele innych korzystnych cech:

  • obniżają również poziom frakcji LDL cholesterolu we krwi (tzw. zły cholesterol),
  • pomagają w zwalczaniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • niwelują rakotwórcze toksyny wydzielane przez bakterie gnilne bytujące w przewodzie pokarmowym człowieka.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu