Przechowywanie żywności w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce to skuteczny sposób na to, by produkty spożywcze jak najdłużej zachowały świeżość. Niska temperatura hamuje rozwój niebezpiecznych drobnoustrojów i zapobiega psuciu się pokarmów. Przechowywanie jedzenia jest dużo prostsze dzięki lodówkom, ale nie wszystkie rodzaje żywności powinny być poddawane działaniu niskiej temperatury. Zanim schowasz coś do lodówki, weź pod uwagę zasady przechowywania żywności. W lodówce znajdują się różne pojemniki na żywność, które pomogą ci uniknąć chaosu i na dłużej zachować świeżość produktów.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Gdzie w lodówce należy przechowywać produkty spożywcze?

Należy pamiętać, ze temperatura w lodówce nie jest stała, lecz różni się w zależności od miejsca. Optymalna temperatura na środkowej półce to 5°C. Znając różnice pomiędzy poszczególnymi miejscami w lodówce, bezpieczne przechowywanie żywności stanie się łatwiejsze. Pamiętaj, że w lodówce najzimniej jest na najniższych półkach, gdzie najczęściej są umieszczone szuflady. Temperatura tam powinna wynosi około 2°C. Jest to dobre miejsce na przechowywanie mięsa w lodówce. Unikniesz przy tym także kapania na inne produkty.

Jajka, produkty mleczne, kanapki z kiełbasą, ciasta oraz produkty, na których jest napisane, że po otwarciu powinny być przechowywane w lodówce umieszczaj na środkowych półkach lub na najwyższych. Półki lub szuflady umiejscowione na samej górze to idealne miejsce na przechowywanie warzyw i owoców, które są wrażliwe na niską temperaturę. Półki na drzwiach lodówki są najcieplejszym miejscem w lodówce. Mają temperaturę około 10-15°C, zatem są przeznaczone na produkty, które wymagają jedynie delikatnego chłodzenia. Dlatego też w tym miejscu trzymaj napoje, musztardę, ketchup i masło.

Jak przechowywać żywność, aby nie ulegała przeterminowaniu?

Jeśli chcesz prawidłowo przechowywać produkty spożywcze, zastosuj się do poniższych wskazówek:

  • Aby żywność była długo smaczna i aromatyczna, owijaj ją w folię lub wkładaj w szczelne opakowania. Resztki jedzenia wkładaj w czyste i płytkie pojemniki z przykryciem.
  • Nigdy nie wkładaj ciepłego jedzenia do lodówki, ponieważ spowodujesz podniesienie temperatury.
  • Pamiętaj, że w lodówce w zasięgu ręki powinny stać produkty z najkrótszym terminem przeterminowania. Reszta niech stoi w głębi.
  • Jeśli twoja lodówka nie pokazuje temperatury chłodzenia, możesz zakupić w tym celu specjalny termometr. Przechowywanie wówczas stanie się łatwiejsze.
  • Zawsze zwracaj uwagę na datę ważności produktu, a jeśli masz wątpliwości, czy produkt jest świeży czy nie, wyrzuć go.

Jak korzystać z lodówki?

Pamiętaj, by nie kłaść zbyt dużej ilości jedzenia do lodówki. Jeśli produktów jest tak dużo, że nie ma między nimi wolnej przestrzeni, zimne powietrze nie krąży swobodnie, co powoduje, że temperatura w lodówce rośnie. Poza tym, jeśli warstwa szronu akumuluje się, lodówka będzie funkcjonowała niewydajnie. Dlatego trzeba regularnie usuwać szron, na przykład za pomocą ciepłej wody z dodatkiem octu, który dodatkowo usunie nieprzyjemny zapach.

Nie wszystkie produkty spożywcze muszą być trzymane w lodówce, a nawet przechowywanie ich w niskiej temperaturze nie jest polecane, ponieważ stracą smak i wartości odżywcze. Do takich produktów należą:

Chleb trzymany w lodówce szybciej stanie się czerstwy. Owoce, które są jeszcze niedojrzałe, także lepiej trzymać w temperaturze pokojowej.

W lecie ustaw odpowiednią temperaturę chłodzenia i upewnij się, że drzwi są za każdym razem szczelnie zamykane. Lodówkę otwieraj tylko wtedy, gdy jest to naprawdę konieczne i zamykaj ją jak najszybciej. Dzięki tym wszystkim radom przechowywanie żywności w lodówce stanie się łatwiejsze i efektywniejsze.

Komentarze (2)
~Adobe
~Adobe ponad rok temu

@~Opokej: Nie wiem jak inni ale ja pieczywo zawinięte w folię przechowuję w najniższej z szuflad, mięso, ryby w najwyższej i wędliny w środkowej. Jak dotąd wszystko jest w porządku w mojej beko a+energy ;)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zasady przechowywania żywności
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zasady przechowywania żywności
Zasady przechowywania żywności

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO)

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO) Odtwórz wideo

Myjąc warzywa i owoce przed jedzeniem, usuwamy z nich piach i błoto, ale także larwy pasożytów, np. tasiemca. Dokładne wypłukanie pod bieżącą wodą pozbawi rośliny środków ochrony przed pasożytami czy szkodliwych resztek nawozów sztucznych. Umyte warzywa...

Zasady przechowywania żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

próżniowo zapakowane płatki śniadaniowe. Jednak w przypadku mięsa i nabiału niska temperatura jest niezbędna. Warto mieć w pamięci zasady przechowywania żywności, aby nie doszło do zatrucia pokarmowego...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać kawę?

Odpowiednie przechowywanie kawy jest niezbędne, by długo cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety, wiele osób nie wie, jak przechowywać kawę. W rezultacie, zamiast aromatycznego trunku spożywają mało wyrazisty płyn....

Zasady przechowywania żywności

Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? (WIDEO)

Wędliny, owoce, warzywa to najczęstsze produkty, które przechowujemy w lodówce. Wiele osób twierdzi, że artykuły spożywcze schowane do lodówki zaraz (...) , które artykuły potrzebują lodówki, a które zdecydowanie wolą ją omijać. Pomidor...

Zasady przechowywania żywności

Jak prawidłowo zamrażać produkty? (WIDEO)

Jak prawidłowo zamrażać produkty? (WIDEO)

, że im więcej wody ma owoc, tym krócej może być przechowywany w zamrażalniku. Warto zadbać również o odpowiednie opakowanie. W przypadku owoców idealnie

Zasady przechowywania żywności

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

się jedynie po zjedzeniu czegoś nieświeżego lub kupionego na mieście? Otóż zbyt długo lub źle przechowywane jedzenie może również zaszkodzić naszemu (...) nie są w stanie ich zniszczyć. Uniknąć można ich poprzez dokładnie mycie owoców,...

Zasady przechowywania żywności

Jak wybrać najlepszą lodówkę?

energetyczne. Klasa **** gwarantuje mrożenie w temperaturze -24 stopni, co oznacza, że zamrożoną żywność możesz przechowywać nawet przez 1 rok (...) zamrażalnik na dole, co pozwoli Ci wygodnie przechowywać...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać jedzenie? (WIDEO)

, jak prawidłowo powinna być przechowywana żywność. Aby nasze produkty były jak najdłużej smaczne i świeże, warto poznać najważniejsze zasady. Wtedy (...) Czy wiesz, jak powinny być przechowywane...