Przepis na francuski paj mięsny

Idealne danie dla tych, którzy nie znoszą marnować jedzenia. Mięso z rosołu, resztki pieczeni - wystarczy schować je do zamrażarki. Ale to nie oznacza, że zanim zrobicie tego paja, musicie dwa miesiące zbierać mięsne nadwyżki poobiadowe. Wystarczy ćwierć kilograma dwóch ulubionych rodzajów mięsa (oby tłustego), a potem dusić je i zmielić.

Paj jest łatwy w przygotowaniu. Nie trzeba kleić pasztecików, lepić pierogów... Znakomity z czystym barszczem, świetny z sałatą i genialny z ogórkiem kiszonym. Na zimno i na ciepło.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Składniki na paj:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (najlepiej kupić ciasto francuskie okrągłe),
  • 2 szklanki zmielonego, uduszonego mięsa (tłustego),
  • mała cebula plus łyżka oleju duże jajko (alergicy pomijają),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa i inne przyprawy do smaku.

Cebulę drobno pokroić i zrumienić na oleju. Wymieszać z mięsem i ewentualnie jajkiem, doprawić. Jedną porcję ciasta francuskiego rozłożyć razem z papierem na dużej blasze. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz, zostawiając krawędź ciasta (ok. 2 cm) czystą. Rozłożyć drugą porcję ciasta i za pomocą słomki wyciąć w niej trochę dziurek.

Chwycić ciasto z dziurkami razem z papierem i rozłożyć je na mięsie, papierem do góry. Papier ostrożnie zdjąć, obie warstwy ciasta ugnieść, podwinąć brzeg i docisnąć widelcem. Wstawić paj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec ok. 30 minut z dolną grzałką. Kroić, gdy lekko przestygnie.

Zobacz także przepis na pie z brzoskwiniami i jabłkami.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe przepisy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zdrowe przepisy
Zdrowe przepisy

Koktajl z jagodami

Koktajl z jagodami

Czarne jagody są pyszne same w sobie - najlepiej smakują od razu po zerwaniu z krzaczka. Jednak istnieją przepisy, które podkreślają

Zdrowe przepisy

Sangria

Sangria

Sangria to tradycyjny hiszpański napój. Robiona jest na bazie wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych trunków.

Zdrowe przepisy

Wiśniowy koktajl

Wiśniowy koktajl

Pyszny koktajl wiśniowy z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owoce i lekką nutkę alkoholu!

Zdrowe przepisy

Koktajl z malin

Koktajl z malin

Maliny to źródło witamin C i B3, a także cynku, potasu i błonnika. Łagodzą bóle, wspomagają układ trawienny i odporność.

Zdrowe przepisy

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta z malinami i mascarpone Maliny to jedne z najcenniejszych i najzdrowszych letnich owoców. Włączenie ich do codziennej, lekkiej diety oczyści organizm i uzupełni niedobór witaminy C. Nie musisz jednak traktować ich jako przekąski między posiłkami....

Zdrowe przepisy

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

na jesienną słotę niż kubek ciepłej i zdrowej herbaty? A jeśli znudziła ci się ta czarna lub zielona, możesz sięgnąć po nasz przepis na owocowy napar (...) Jesień najlepszym sezonem na jabłka Sezon na jabłka trwa w najlepsze...

Zdrowe przepisy

26 propozycji na lunch poniżej 400 kalorii

26 propozycji na lunch poniżej 400 kalorii

, może być prawdziwym wyzwaniem. Jeśli nie masz pomysłów na zdrowy i lekki lunch, koniecznie wykorzystaj nasze propozycje. Mamy dla ciebie przepisy na smaczne (...) witamin i minerałów, fasola jest źródłem białka, a...

Zdrowe przepisy

Koktajl orzechowy

Shake orzechowy to nie tylko smaczny napój. To także potężny ładunek zdrowia. Orzechy to bardzo wartościowe produkty. Jest ich kilka odmian, między innymi orzechy włoskie, ziemne, brazylijskie, arachidowe, migdały czy orzechy nerkowca. Składniki: 1/2...