Trwa ładowanie...

Przepis na odchudzającą kawę. Patent Ani Lewandowskiej

 Agnieszka Gotówka
17.09.2021 12:05
Połączenie cynamonu, miodu oraz oleju kokosowego to dobry dodatek do kawy
Połączenie cynamonu, miodu oraz oleju kokosowego to dobry dodatek do kawy (123RF)

90 proc. Polaków deklaruje, że codziennie pije co najmniej jedną filiżankę kawy. W ciągu roku to blisko 95 litrów. A gdyby tak uczynić ten napój nie tylko smacznym, ale również skutecznym sposobem na odchudzanie? Ania Lewandowska radzi, aby wzbogacić kawę odrobiną oleju kokosowego.

spis treści

Kawie z dodatkami przypisuje się cudowne wręcz właściwości. Nie chodzi jednak o wzmocnienie jej smaku cukrem czy śmietanką. To bowiem nie najlepszy wybór dla tych, którzy chcą dbać o zdrowie i piękną sylwetkę. O wiele zdrowsze (i smaczniejsze!) będzie sięgnięcie m.in. po cynamon.

Przeczytaj również:

Zobacz film: "Przepis na zdrową kawę według Otylii Jędrzejczak"

Ta korzenna przyprawa słynie nie tylko z doskonałego aromatu, ale również z wielu właściwości prozdrowotnych. Udowodniono, że wystarczy pół łyżeczki tej przyprawy dziennie, by obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu LDL. Jest zatem szczególnie polecana osobom z cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym. Pomaga również zminimalizować ból stawów, jak również zmniejszyć dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowym (PMS). Wzmacnia apetyt i poprawia trawienie. Pozytywnie wpływa również na zdolności intelektualne mózgu.

1. Kawa z olejem - przepis Lewandowskiej

Składnikiem odchudzającej mieszanki jest również olej kokosowy. Właśnie taki dodatek do "małej czarnej" poleca Anna Lewandowska. Trenerka przekonuje, że to świetny sposób na poskromienie nadmiernego apetytu oraz solidną dawkę energii. Kwintesencją całości jest miód, który dodaje napoju słodyczy.

Przeczytaj również:

2. Przepis na odchudzającą kawę

By przygotować odchudzającą mieszankę do kawy potrzebne są:

  • 1/2 szklanki miodu,
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego,
  • łyżeczka cynamonu.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i tak przygotowaną miksturę przechowujemy w lodówce. Do filiżanki kawy wystarczy łyżeczka tego specyfiku. Zadbajmy o to, by napój nie był za gorący. W przeciwnym razie miód straci swoje prozdrowotne właściwości.

Taką kawę warto pić codziennie. Nie tylko pomoże uregulować trawienie i schudnąć, ale też wymiata cholesterol z tętnic, dzięki czemu poprawia pracę układu krążenia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze