Przepis na zupę krem z kukurydzy

Zupa sama w sobie jest delikatna i lekko słodkawa, więc może być doskonałą bazą. Młodsi smakosze mogą jeść ją bez przypraw, a starsi - z imbirem, pieprzem i chili. Przepis jest banalnie prosty.

 

Składniki do kremu z kukurydzy:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

  • 4 kolby kukurydzy;
  • 4 niezbyt duże ziemniaki;
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju;
  • bulion (dowolny, u nas warzywny) - ok. 1,5 l;
  • sól, pieprz i słodką paprykę do smaku;
  • po szczypcie imbiru i chili (opcjonalnie).

​Przygotowanie kremu z kukurydzy:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kolby kukurydzy obrać z ziaren. Rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim kartofle z ziarnami. Zalać bulionem tak, by pokryło i gotować na niedużym ogniu do miękkości (ok. 15-20 minut). Zblendować, dodając ewentualnie bulion, by osiągnąć odpowiednią konsystencję i doprawić według uznania. Podawać chrupiącymi dodatkami, np. paluszkami grissini, grzankami etc.

Jeśli używacie kukurydzy mrożonej, to dorzućcie ją do ziemniaków w takim momencie, by czas gotowania zgadzał się z tym zamieszczonym przez producenta na opakowaniu.

Poznaj także przepis na krem z batatów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.