Trwa ładowanie...

Przez 60 dni prowadził dietę bogatą w cukier. Mocno odbiło się to na jego zdrowiu (WIDEO)

Damon Gameau przeczytał wiele artykułów o wpływie cukru na organizm. Miał mętlik w głowie, dlatego postanowił osobiście sprawdzić, jak cukrowa dieta zmieni jego ciało i samopoczucie.

Jakie były efekty jego eksperymentu? Przez sześćdziesiąt dni prowadził dietę bogatą w cukier. Australijczyk, Damon Gameau przetestował na sobie skutki diety bogatej w ukryty cukier. Na podstawie własnych doświadczeń napisał książkę "Sugarland" i nakręcił film dokumentalny. Jak nietypowa dieta wpłynęła na jego organizm?

Pomysł Damona zrodził się w miarę czytania artykułów dotyczących wpływu cukru na organizm. Informacje zaprzeczały same sobie, dlatego mężczyzna postanowił przeprowadzić eksperyment. Będąc pod stałą obserwacją lekarską, wprowadził dietę opierającą się na teoretycznie zdrowej żywności.

Batony musli, soki owocowe, zboża, napoje i koktajle dla sportowców nie wyszły mu jednak na zdrowie. Chociaż etykiety nie informowały o zawartości cukru w produkcie, pod postacią syropów, chemicznie przetwarzanych owoców i aromatów, zawierały go całe mnóstwo. Pierwszy tydzień kryzysu, w pierwszym tygodniu eksperymenty Gameau zauważył znaczne obniżenie nastroju.

Pojawiły się też problemy ze snem, a jego kondycja spadła, mimo że regularnie ćwiczył. Przybierał też na wadze i czuł się ospały. Jak wynika z wyliczeń, Damon spożywał około czterdzieści łyżeczek cukru dziennie, nie jedząc fast-foodów. Po kilku tygodniach Australijczyk przyzwyczaił się do diety, jednak jego organizm miał dosyć. Pojawił się ból wątroby, która wkrótce zaczęła puchnąć.

Częściej niż zwykle przeprowadzana badania krwi, by nie doprowadzić do nieodwracalnych zmian. Pod koniec eksperymentu wątroba i serce Damona były w fatalnym stanie. Lekarze ostrzegali, że to ostatnia chwila na uratowanie wątroby przed marskością i serca przed zawałem. Obwód talii mężczyzny wskazywał dodatkowe jedenaście centymetrów.

Po sześćdziesięciu dniach Damon poczuł ulgę. Przez dwa tygodnie prawie nie czuł smaku potraw, które jadał wcześniej - były za mało słodkie, smakowały "jak tektura". Na szczęście organizm mężczyzny szybko się regenerował. Australijczyk tłumaczy to tym, że przed dietą był zdrowym, ograniczającym cukier mężczyzną.

Nie bez znaczenia pozostaje też fakt opieki lekarzy, którzy monitorowali jego stan i w porę ostrzegali. Książka i dokument zyskały rozgłos, ale Gameau mówi, że drugi raz nie poddałby się ryzykownemu eksperymentowi. Teraz ostrzega, by czytać etykiety i zwracać uwagę na zawartość ukrytego cukru w produktach zanim będzie za późno.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze