Przez lata byliśmy w błędzie. Choroba Alzheimera nie musi zaczynać się w mózgu

Najnowsze badania naukowców z Nowego Orleanu sugerują, że rozwój choroby Alzheimera nie musi zaczynać się w mózgu. Okazuje się, że ta neurodegradacyjna choroba może mieć swój początek w jelitach.

Okazuje się, że w prewencji szkodliwego mechanizmu kluczowe może być spożycie błonnika pokarmowegoOkazuje się, że w prewencji szkodliwego mechanizmu kluczowe może być spożycie błonnika pokarmowego
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zbadano zależność między bakteriami w jelitach a neurodegradacją

Ostatnie analizy badaczy z LSU Health New Orleans Neuroscience Center sugerują, że istnieje zależność między bakteriami w jelitach a powstawaniem silnej prozapalnej toksyny w komórkach mózgu, która przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera.

Udowodniono, że cząsteczka zawierająca silną neurotoksynę wytwarzaną przez drobnoustroje, pochodzącą z bakterii Gram-ujemnych znajdujących się w ludzkim przewodzie pokarmowym, generuje neurotoksynę o nazwie BF-LPS.

Jak tłumaczy autor badań, jest to jedna najbardziej prozapalnych glikolipidów pochodzenia mikrobiologicznego.

- Ogólnie rzecz biorąc, LPS są prawdopodobnie najsilniejszymi znanymi prozapalnymi, neurotoksycznymi glikolipidami pochodzenia mikrobiologicznego. Wiele laboratoriów, w tym nasze własne, wykryło różne formy LPS w neuronach ludzkiego mózgu dotkniętego chorobą Alzheimera – podkreśla dr Lukiw z LSU Health New Orleans Neuroscience Center oraz Wydziałów Biologii Komórki i Anatomii, Neurologii i Okulistyki.

Naukowcom udało się ustalić, że BF-LPS z przewodu pokarmowego przedostaje się do krwi, przekracza barierę krew-mózg i z pomocą układu krążenia uzyskuje dostęp do przedziałów mózgowych.

Dochodzi do stanu zapalnego komórek mózgowych i hamowania specyficznego dla neuronów światła neurofilamentu (NF-L), czyli białka, które wspiera nierozerwalność komórek. Kiedy poziom białka jest zbyt niski, dochodzi do zaniku komórek nerwowych. Takie zjawisko obserwuje się w neuronach dotkniętych chorobą Alzheimera.

Odpowiednia dieta może zredukować szkodliwy proces

Okazuje się, że prewencji szkodliwego mechanizmu kluczowe może być spożycie błonnika pokarmowego.

"Oparte na diecie podejście do równoważenia mikroorganizmów w mikrobiomie może być atrakcyjnym sposobem modyfikowania liczebności i złożoności enterotoksygennych form drobnoustrojów związanych z chorobą Alzheimera oraz ich potencjału do patologicznego uwalniania wysoce neurotoksycznych drobnoustrojów" - tłumaczy dr Lukiw.

Jak precyzuje neurotoksyna BF-LPS jest naturalnym produktem ubocznym drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym. Jej źródłem są bakterie Baceroides fragilis obecne w mikrobiomie. Ich ilość można regulować przez spożywanie błonnika.

Naukowcy podkreślają jednak, że potrzeba kolejnych badań na większej grupie ludzi, które potwierdziłyby stawiane wyżej tezy. W tej chwili nie ma bowiem jednoznacznych dowodów na to, że mikrobiom jelitowy jest bezpośrednim przyczynowym czynnikiem rozwoju choroby Alzheimera.

Inne badania nad mikrobiomem jelitowym i chorobą Alzheimera

Temat powiązań między mikrobiomem jelitowym a chorobą Alzheimera zastanawia naukowców od lat. Powstało wiele badań, z których część wciąż jest w fazie analiz laboratoryjnych na zwierzętach i badaniach pilotowych na ludziach. Już w przeszłości naukowcom udało się ustalić, że:

  • mikrobiom jelitowy może wpływać na produkcję amyloidu - białka, które odkłada się w mózgu i jest uważane za główny czynnik rozwoju choroby Alzheimera.
  • bakterie jelitowe mogą produkować chemiczne substancje, takie jak lipopolisacharydy, które powodują stan zapalny w mózgu i zwiększają ryzyko rozwoju choroby.
  • niektóre badania sugerują, że zmiany w mikrobiomie jelitowym są związane z upośledzeniem funkcji poznawczych u osób z chorobą Alzheimera.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda