Trwa ładowanie...

Rakotwórcze związki w twojej kuchni. GIS ostrzega

 Katarzyna Prus
10.06.2023 14:19
Masz taką łyżkę do makaronu? Natychmiast wyrzuć
Masz taką łyżkę do makaronu? Natychmiast wyrzuć (Getty Images)

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed używaniem łyżki do spaghetti. Do jedzenia mogą przenikać bardzo niebezpieczne dla zdrowia związki. Chodzi o pierwszorzędowe aminy aromatyczne.

spis treści

1. Szkodliwe substancje w łyżce do spaghetti

GIS ostrzega przed używaniem popularnych akcesoriów kuchennych. Chodzi o łyżkę do spaghetti, w której wyryto szkodliwe substancje.

Okazuje się, że niebezpieczne dla zdrowia substancje mogą przenikać do jedzenia.

Zobacz film: "Wysoki poziom trójglicerydów"

"W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością" - ostrzega GIS w komunuikacie.

W łyżce do spaghetti wykryto szkodliwe substancje
W łyżce do spaghetti wykryto szkodliwe substancje (GIS)

"Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności" - podkreśla inspekcja.

PAAs należą do substancji chemicznych uznanych za rakotwórcze lub potencjalnie rakotwórcze.

Szczegóły ostrzeżenia:

  • łyżka do spaghetti, KMT Style
  • numer partii: 5403512
  • kod kreskowy 8435545735124.
  • dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska.

2. Toksyczne związki

Nie tylko GIS ostrzega, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) są niebezpieczne dla zdrowia.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała, że jeden z PAAs może być kancerogenny, powodować uszkodzenia wątroby, nerek, tarczycy oraz wzroku.

GIS poinformował, że wadliwy produkt zostanie wycofany ze sprzedaży.

"Przedsiębiorca niezwłocznie wdroży procedurę wycofania ww. produktu z obrotu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - czytamy w komunikacie.

To nie pierwsze ostrzeżenie GIS dotyczące używania akcesoriów kuchennych.

- Tworzywa sztuczne i inne substancje, które obecne są w środowisku, to tzw. dysruptory endokrynne, inaczej mówiąc związki endokrynnie czynne – zwracała uwagę w rozmowie z WP abcZdrowie mgr Olga Cyganek, dietetyk.

Dodała, że to związki, które mogą ingerować w nasz układ hormonalny i wpływać na wydzielanie hormonów.

Ekspertka zaznaczyła, że mogą powodować raka piersi, endometrium czy jajników, wpływać negatywnie na płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn, a także zwiększać ryzyko alergii i chorób autoimmunologicznych.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze