Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Maliny, borówki, jeżyny i poziomki to owoce, które kojarzą nam się z latem. Fioletowe, czarne i intensywnie czerwone owoce są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Naturalne barwniki, które nadają im kolor, są niezwykle cenne dla naszego organizmu.

Antyoksydanty z owoców jagodowych wykazują silne właściwości przeciwzapalne oraz chronią komórki. Sprawdź, po które owoce jagodowe warto sięgnąć i jakie są korzyści z włączenia ich do diety.

Polecane wideo:

Maliny

Różowe maliny są źródłem potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Zawierają również kwercetynę oraz kemferol – silne flawonoidy, które działają ochronnie na wątrobę, serce i mózg oraz mogą chronić przed niektórymi nowotworami.

Smaczne owoce są często nazywane naturalną aspiryną, ponieważ mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Warto po nie sięgnąć, jeśli latem złapie nas przeziębienie.

Jeżyny

Wyglądem przypominają maliny, mają jednak ciemnofioletowy lub czarny kolor i inny smak. Jeżyny znajdują się na liście produktów chroniących przed nowotworami, ponieważ w małych owocach znajduje się wiele ważnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Jedzenie jeżyn może też pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Sok z jeżyn to jeden z lepszych naturalnych sposobów na przeziębienie. Wzmacnia organizm, pomaga zwalczyć infekcje, działa przeciwgorączkowo i łagodzi ból gardła. W lecie warto jeść je na surowo, a na zimę przygotować z nich przetwory (konfitury, syropy, soki).

Borówki

Borówki zostały okrzyknięte jednymi z najzdrowszych owoców na świecie. Pozytywnie wpływają na kondycję umysłową, chronią przed groźnymi chorobami i regulują stężenie cukru we krwi. Poleca się je również wszystkim, którzy chcą obniżyć poziom cholesterolu oraz zadbać o zdrowie oczu.

Właściwości borówek amerykańskich są nie do przecenienia. Mają mało kalorii, zawierają błonnik oraz potas, a także duże ilości witaminy C. Owoce borówki amerykańskiej są też źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny być elementem diety kobiet w ciąży.

Jagody leśne

Pierogi z jagodami to danie, które kojarzy się z wakacjami. Jagody leśne to dziko rosnące owoce, które przypominają borówki – mają jednak ciemniejszy kolor i są mniejsze. Jagody to naturalny lek na bóle brzucha i problemy z trawieniem. Suszone świetnie sprawdzają się jako środek na biegunki.

Czarne jagody leśne to owoce wspomagające wzrok. Z ich właściwości mogą skorzystać wszyscy, którzy pracują przy komputerze, a także osoby, które mają problemy z widzeniem po zmroku. Ekstrakt z jagód poprawia krążenie w gałce ocznej oraz pomaga przy chorobach siatkówki.

Owoce czarnego bzu

Hipokrates, ojciec medycyny, określał czarny bez mianem swojej podręcznej apteczki, ponieważ każda część tej rośliny ma właściwości lecznicze. Małe, ciemne owoce bzu są pełne antyoksydantów i działają przeciwzapalnie.

Czarny bez to też świetny produkt na wzmocnienie odporności. Dzięki zawartości witamin i minerałów poprawiają kondycję organizmu i pomagają w walce z objawami przeziębienia czy grypy. Pamiętajmy jednak o tym, że surowe owoce czarnego bzu mogą podrażniać żołądek. Najlepiej sprawdzi się więc sok lub syrop z nich przygotowany.

Poziomki

Poziomki wyglądają jak miniaturowe wersje truskawek, ale są od nich słodsze i bardziej aromatyczne. Dzikie poziomki można spotkać podczas spacerów po lesie, ale warto również kupić w centrum ogrodniczym sadzonki i samodzielnie hodować je w przydomowym ogródku.

Małe poziomki to nie tylko smaczny dodatek do letnich deserów, ale również bomba witamin i minerałów ważnych dla naszego zdrowia. W owocach znajduje się dużo żelaza, potasu oraz witaminy C, która może cię ustrzec przed sezonowymi infekcjami.

Możesz również rozgnieść widelcem garść poziomek i zrobić z nich maseczkę do twarzy. Twoja skóra zyska promienny blask i będzie odświeżona.

Głóg

Owoce głogu od wieków były stosowane w medycynie naturalnej jako remedium na problemy z sercem. Obecnie głóg polecany jest również osobom z podwyższonym ciśnieniem i schorzeniami układu krążenia. Dlaczego? Małe, czerwone owoce są źródłem flawonoidów, które mają właściwości rozkurczające – zwiększają dopływ krwi i tlenu do serca oraz naczyń krwionośnych.

Ekstrakt z głogu bardzo często jest składnikiem suplementów diety, które poprawiają wydolność, regulują ciśnienie i dbają o zdrowie serca. Można jednak przygotować domowy suplement w formie nalewki z owoców głogu lub jego kwiatów.

Aronia

W lecie warto spróbować owoców aronii – mają co prawda cierpki smak, ale są za to źródłem wielu cennych substancji. Właściwości lecznicze aronii były wykorzystywane przez rodzimych mieszkańców Ameryki Północnej od dawna.

Obecnie również wykorzystuje się świeże i suszone owoce aronii, ponieważ są bogate w bioflawonoidy, które walczą z wolnymi rodnikami, a także witaminę C, PP, E oraz z grupy B.

Aronia pomaga na infekcje układu moczowego, obniża ciśnienie krwi oraz chroni przed wieloma chorobami oczu (takimi jak jaskra czy zaćma). Sok z aronii to świetny sposób na wzmocnienie odporności. Warto przygotować go latem, by jesienią i zimą zawsze mieć pod ręką tę bombę antyoksydantów, minerałów i witamin.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 17 godzin temu

1

Joga

olaa1993 • ostatni post 20 godzin temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Odmiany śliwek i ich zastosowanie

Odmiany śliwek i ich zastosowanie

śliw: tarniny, ałyczy i lubaszki, popularnie znanej jako mirabelka. To właśnie ich owoce tak zafascynowały Europejczyków, że postanowili uzyskać (...) , są źródłem wielu witamin i błonnika. Dowiedz się, które odmiany są najbardziej wartościowe...

Owoce

Dereń jadalny - polskie superfood

Dereń jadalny - polskie superfood

Mało znane owoce Zapomnij o jagodach goji i acai - polski dereń to prawdziwy „superowoc". Jest źródłem antyoksydantów, minerałów oraz witaminy C (...) . Jakie właściwości ma dereń i jak go stosować? Czym jest dereń? Czerwone owoce...

Owoce

Zalety jedzenia gujawy

Zalety jedzenia gujawy

Zdrowa egzotyka Gujawa jest powszechnie ceniona za liczne właściwości zdrowotne. Zawiera mnóstwo witaminy A i C, likopenu, potasu i błonnika pokarmowego. Mimo że ten piękny owoc w pełni zasługuje na okazywane mu uznanie, warto pamiętać również o liściach...

Owoce

Dlaczego warto jeść truskawki?

Dlaczego warto jeść truskawki?

. Poza tym, owoce te powinny być również regularnie spożywane przez dorosłych, gdyż zapobiegają związanej z wiekiem osteoporozie. Zapobiegają wypadaniu włosów (...) cukrzycowa czy utrudnione gojenie się ran. Owoce w...

Owoce

Odmiany jabłek i ich zastosowanie

Odmiany jabłek i ich zastosowanie

. Poznaj te najpopularniejsze i dowiedz się, do czego ulubione jabłka przydadzą ci się najbardziej. Ekologiczne warzywa i owoce Sezon jesienno-zimowy (...) , twarde, słodkie lub winne. Jabłka stołowe często są nazywane uniwersalnymi....

Owoce

Zdrowotne właściwości owocu noni

Zdrowotne właściwości owocu noni

Właściwości zdrowotne owoców noni Owoce noni, pochodzące z krzewu morwy indyjskiej, mają szerokie zastosowanie lecznicze, głównie za sprawą (...) wykazuje również właściwości antybakteryjne, tym samym pomagając zwalczać mikroby, takie...

Owoce

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

i pomidorem rzeczywiście jest dla nas zdrowa? Mimo że warzywa i owoce są niezbędnym elementem naszego codziennego jadłospisu, na temat ich właściwości krąży (...) i inne owoce cytrusowe, aby uzupełnić braki witaminy...

Owoce

Poproszę kiwi

Poproszę kiwi

Pochodzenie "chińskiego agrestu" Kiwi, znane w starożytnych Chinach jako Yang Tao, zostało docenione w tej kulturze nie tylko za smak, ale również za właściwości zdrowotne. Gdy na początku XX wieku trafiło do Nowej Zelandii, gdzie upowszechnili je misjonarze,...

Owoce

Składniki odżywcze orzechów

Składniki odżywcze orzechów

Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponadto są bogate w liczne składniki mineralne, m.in. magnez, potas czy fosfor oraz witaminę E.