Sezon na owoce jagodowe trwa! Poznaj ich właściwości

Maliny, borówki, jeżyny i poziomki to owoce, które kojarzą nam się z latem. Fioletowe, czarne i intensywnie czerwone owoce są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Naturalne barwniki, które nadają im kolor, są niezwykle cenne dla naszego organizmu.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Antyoksydanty z owoców jagodowych wykazują silne właściwości przeciwzapalne oraz chronią komórki. Sprawdź, po które owoce jagodowe warto sięgnąć i jakie są korzyści z włączenia ich do diety.

1. Maliny

Maliny
Maliny

Różowe maliny są źródłem potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Zawierają również kwercetynę oraz kemferol – silne flawonoidy, które działają ochronnie na wątrobę, serce i mózg oraz mogą chronić przed niektórymi nowotworami.

Smaczne owoce są często nazywane naturalną aspiryną, ponieważ mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Warto po nie sięgnąć, jeśli latem złapie nas przeziębienie.

2. Jeżyny

Jeżyny
Jeżyny

Wyglądem przypominają maliny, mają jednak ciemnofioletowy lub czarny kolor i inny smak. Jeżyny znajdują się na liście produktów chroniących przed nowotworami, ponieważ w małych owocach znajduje się wiele ważnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Jedzenie jeżyn może też pomóc w zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Sok z jeżyn to jeden z lepszych naturalnych sposobów na przeziębienie. Wzmacnia organizm, pomaga zwalczyć infekcje, działa przeciwgorączkowo i łagodzi ból gardła. W lecie warto jeść je na surowo, a na zimę przygotować z nich przetwory (konfitury, syropy, soki).

3. Borówki

Borówki
Borówki

Borówki zostały okrzyknięte jednymi z najzdrowszych owoców na świecie. Pozytywnie wpływają na kondycję umysłową, chronią przed groźnymi chorobami i regulują stężenie cukru we krwi. Poleca się je również wszystkim, którzy chcą obniżyć poziom cholesterolu oraz zadbać o zdrowie oczu.

Właściwości borówek amerykańskich są nie do przecenienia. Mają mało kalorii, zawierają błonnik oraz potas, a także duże ilości witaminy C. Owoce borówki amerykańskiej są też źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny być elementem diety kobiet w ciąży.

4. Jagody leśne

Jagody leśne
Jagody leśne

Pierogi z jagodami to danie, które kojarzy się z wakacjami. Jagody leśne to dziko rosnące owoce, które przypominają borówki – mają jednak ciemniejszy kolor i są mniejsze. Jagody to naturalny lek na bóle brzucha i problemy z trawieniem. Suszone świetnie sprawdzają się jako środek na biegunki.

Czarne jagody leśne to owoce wspomagające wzrok. Z ich właściwości mogą skorzystać wszyscy, którzy pracują przy komputerze, a także osoby, które mają problemy z widzeniem po zmroku. Ekstrakt z jagód poprawia krążenie w gałce ocznej oraz pomaga przy chorobach siatkówki.

5. Owoce czarnego bzu

Owoce czarnego bzu
Owoce czarnego bzu

Hipokrates, ojciec medycyny, określał czarny bez mianem swojej podręcznej apteczki, ponieważ każda część tej rośliny ma właściwości lecznicze. Małe, ciemne owoce bzu są pełne antyoksydantów i działają przeciwzapalnie.

Czarny bez to też świetny produkt na wzmocnienie odporności. Dzięki zawartości witamin i minerałów poprawiają kondycję organizmu i pomagają w walce z objawami przeziębienia czy grypy. Pamiętajmy jednak o tym, że surowe owoce czarnego bzu mogą podrażniać żołądek. Najlepiej sprawdzi się więc sok lub syrop z nich przygotowany.

6. Poziomki

Poziomki
Poziomki

Poziomki wyglądają jak miniaturowe wersje truskawek, ale są od nich słodsze i bardziej aromatyczne. Dzikie poziomki można spotkać podczas spacerów po lesie, ale warto również kupić w centrum ogrodniczym sadzonki i samodzielnie hodować je w przydomowym ogródku.

Małe poziomki to nie tylko smaczny dodatek do letnich deserów, ale również bomba witamin i minerałów ważnych dla naszego zdrowia. W owocach znajduje się dużo żelaza, potasu oraz witaminy C, która może cię ustrzec przed sezonowymi infekcjami.

Możesz również rozgnieść widelcem garść poziomek i zrobić z nich maseczkę do twarzy. Twoja skóra zyska promienny blask i będzie odświeżona.

7. Głóg

Głóg
Głóg

Owoce głogu od wieków były stosowane w medycynie naturalnej jako remedium na problemy z sercem. Obecnie głóg polecany jest również osobom z podwyższonym ciśnieniem i schorzeniami układu krążenia. Dlaczego? Małe, czerwone owoce są źródłem flawonoidów, które mają właściwości rozkurczające – zwiększają dopływ krwi i tlenu do serca oraz naczyń krwionośnych.

Ekstrakt z głogu bardzo często jest składnikiem suplementów diety, które poprawiają wydolność, regulują ciśnienie i dbają o zdrowie serca. Można jednak przygotować domowy suplement w formie nalewki z owoców głogu lub jego kwiatów.

8. Aronia

Aronia
Aronia

W lecie warto spróbować owoców aronii – mają co prawda cierpki smak, ale są za to źródłem wielu cennych substancji. Właściwości lecznicze aronii były wykorzystywane przez rodzimych mieszkańców Ameryki Północnej od dawna.

Obecnie również wykorzystuje się świeże i suszone owoce aronii, ponieważ są bogate w bioflawonoidy, które walczą z wolnymi rodnikami, a także witaminę C, PP, E oraz z grupy B.

Aronia pomaga na infekcje układu moczowego, obniża ciśnienie krwi oraz chroni przed wieloma chorobami oczu (takimi jak jaskra czy zaćma). Sok z aronii to świetny sposób na wzmocnienie odporności. Warto przygotować go latem, by jesienią i zimą zawsze mieć pod ręką tę bombę antyoksydantów, minerałów i witamin.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Ważne tematy