Skutki braku wystarczającej ilości warzyw i owoców w diecie
Warzywa i owoce to doskonały dodatek do mięs, ryb, jogurtów, sałatek, deserów czy makaronów. Dietetycy i lekarze są jednak zdania, że nie mogą być bagatelizowane i jedzone wyłącznie "przy okazji". Co więcej, powinny stanowić połowę każdego spożywanego przez nas posiłku.
Jedzenie warzyw i owoców nie tylko chroni przed chorobami, ale także sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi. Nie trzeba także nikomu przypominać, że są to produkty niskokaloryczne, więc śmiało możemy sięgać po nie na diecie.
Czy zastanawiałeś się jednak kiedyś, co dzieje się w twoim organizmie, gdy rezygnujesz z nich rezygnujesz? Jak reaguje twoje ciało i jakie wysyła ci sygnały ostrzegawcze?
Rozdrażnienie oraz tycie
Brak owoców i warzyw w diecie wiąże się z ograniczeniem ilości węglowodanów dostarczanych do organizmu. Skupiając się na jedzeniu wyłącznie białka istnieje duże ryzyko pojawienia się rozdrażnienia i problemów z koncentracją. Dzieje się tak, ponieważ prawidłowa praca mózgu jest uzależniona od ilości glukozy znajdującej się właśnie w węglowodanach.
Ich brak może być zagrożeniem dla naszej szczupłej sylwetki. Powoduje problemy trawienne i spowalnia metabolizm. Osoby, które stronią od warzyw i owoców w chwili głodu sięgają po drożdżówkę lub batonik, a to pierwszy krok do nadwagi.
Problemy z zaparciami
Duże ilości błonnika, czyli włókna pokarmowego ułatwiają pracę układu pokarmowego. Nie ulega on trawieniu i nie jest wchłanialny w przewodzie. Dzięki temu reguluje częstotliwość wypróżnień. Błonnik zwiększając swoją objętość w żołądku pozwala zachować uczucie sytości na dłużej.
Brak owoców i warzyw w diecie powoduje zaleganie zbędnych produktów przemiany materii w okrężnicy. Skutkuje to zaparciami oraz odwodnieniem. Zamiast środków przeczyszczających warto zatem sięgnąć chociaż po jedno jabłko dziennie.
Ryzyko chorób serca i nowotworów
Regularne przyjmowanie owoców i warzyw optymalizuje ilość glukozy we krwi, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza apetyt. Ich brak w diecie powoduje nie tylko zaburzenia pracy układu trawiennego, ale zwiększa także ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca oraz nowotworów jelita grubego i odbytnicy.
Owoce i warzywa są również pełne antyoksydantów, które hamują stany zapalne i pozytywnie wpływają na stan skóry. Picie soków to jednak za mało. Podczas wyciskania tracone są odżywcze wartości. Zostają wówczas usuwane włókna niezbędne do oczyszczania organizmu. Wartości odżywcze tracone są również podczas procesu pasteryzacji soków - gotując je, pozbawiamy ich wody, w której znajdują się duże ilości cennych składników mineralnych. Najlepsze będzie jedzenie owoców i warzyw na surowo.
Brak odporności
W warzywach i owocach znajdują się włókna, które usuwają z organizmu toksyny i wzmacniają układ odpornościowy oraz związki fitochemiczne. Są one nawet sto razy silniejsze niż witamina C. Dieta uboga w te zdrowe produkty spowoduje niebezpieczne dla zdrowia niedobory, które mogą wywoływać zmęczenie i osłabienie organizmu, krwawienie dziąseł, obrzęki czy problemy z gojeniem się ran.
Nieprzyjemne wzdęcia
Owoce i warzywa w większości składają się z wody i potasu, które przeciwdziałają wzdęciom. Ich obecność w diecie skutecznie zniweluje przykre gazy bez potrzeby przyjmowania środków farmakologicznych. Dodatkowo potas jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni. Jego niedobory w diecie mogą prowadzić do ich osłabienia oraz drętwienia kończyn.