Smak jak połączenie truskawki i ananasa, właściwości jak z laboratorium. Poznaj flaszowiec łuskowaty

Zielona, kolczasta skórka i nieregularny kształt nie zdradzają tego, że wewnątrz kryje się jeden z najbardziej zaskakujących pod względem wartości owoców. Flaszowiec łuskowaty, znany też jako custard apple lub sitaphal, jest jednym z najpopularniejszych owoców w Indiach i wielu krajach tropikalnych. Pod jego nierówną, chropowatą skórką kryje się biały, kremowy miąższ, który po dojrzeniu staje się słodki, aromatyczny i delikatny jak budyń.

Flaszowiec łuskowaty cieszy się opinią owocu, który dodaje sił i pomaga przy problemach z trawieniem.Flaszowiec łuskowaty cieszy się opinią owocu, który dodaje sił i pomaga przy problemach z trawieniem.
Źródło zdjęć: © NaukaJedzenia.pl

Skąd pochodzi i jak go rozpoznać?

Flaszowiec łuskowaty (Annona squamosa) pochodzi pierwotnie z tropikalnych obszarów Ameryki Środkowej i Meksyku, a także karaibskich wysp. Stamtąd rozprzestrzenił się w dalsze części Karaibów i północnej Ameryki Południowej, zanim trafił do Azji i innych rejonów tropikalnych. W tych rejonach jest powszechnie uprawiany i bez problemu dostępny na targach. Traktuje się go jak coś zupełnie codziennego.

Owoc ten ma kulisty lub lekko sercowaty kształt, a jego charakterystyczna powierzchnia jest wyraźnie podzielona na drobne, wypukłe łuski, które w miarę dojrzewania zaczynają się delikatnie rozchylać. To właśnie one chronią soczyste wnętrze, kryjące biały, miękki miąższ o kremowej konsystencji i słodkim smaku.

Miąższ jest podzielony na małe segmenty, z których każdy zawiera twardą, czarną pestkę. Przy jedzeniu łatwo oddziela się go od skóry i pestek, a dojrzały owoc jest przyjemnie miękki w dotyku i wydziela delikatny, słodkawy aromat. Właśnie ten zapach i wyjątkowa konsystencja powoduje, że flaszowiec łuskowaty nazywany jest często owocem budyniowym.

Wartości odżywcze

Flaszowiec łuskowaty to wyjątkowo smaczny owoc, bogaty również w składniki odżywcze. Dostarcza:

  • solidną porcję witaminy C, która wspiera odporność i pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
  • witaminy z grupy B, szczególnie cenna jest B6, ponieważ wspiera układ nerwowy i wspomaga utrzymanie dobrego nastroju.
  • potas i magnez, czyli minerały kluczowe dla zdrowia serca, mięśni i równowagi elektrolitowej.
  • naturalne cukry, które nadają mu przyjemną słodycz,
  • błonnik, który wspiera trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości.

Porcja 100 g to mniej więcej 90-100 kalorii, więc mimo słodkiego smaku owoc wciąż znajdzie swoje miejsce w lekkiej diecie.

Właściwości zdrowotne

W tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej flaszowiec łuskowaty od wieków cieszy się opinią owocu, który dodaje sił i pomaga przy problemach z trawieniem. Witamina C i antyoksydanty z tego owocu wspierają odporność i pomagają organizmowi radzić sobie ze stresem oksydacyjnym.

Zawarty w nim potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. A witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy i wspomagają produkcję neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nastrój i koncentrację.

Warto jednak pamiętać, że pestki flaszowca są niejadalne i w większych ilościach mogą być toksyczne, dlatego przed zjedzeniem miąższu zawsze należy je starannie usuwać.

Jak jeść flaszowiec łuskowaty?

Dojrzały flaszowiec łuskowaty łatwo rozpoznać po tym, że jego skórka jest miękka, a charakterystyczne łuski lekko się rozchylają. Wystarczy wtedy przekroić owoc i łyżeczką wydobyć biały, kremowy miąższ. Najczęściej je się go na surowo, ponieważ wtedy najlepiej czuć jego naturalną słodycz i aromat, ale świetnie sprawdza się także w formie składnika deserów, koktajli lub lodów.

W Indiach dużą popularnością cieszą się milkshake’i z jego udziałem, natomiast na Filipinach miąższ dodaje się do kolorowych sałatek owocowych, które łączą w sobie różne tropikalne smaki.

Dostępność

W Polsce świeży flaszowiec łuskowaty wciąż należy do prawdziwych egzotycznych rarytasów. Od czasu do czasu można go znaleźć w specjalistycznych sklepach z tropikalną żywnością, jednak nie jest to owoc nadający się do transportu. Ma bardzo delikatną strukturę i krótki termin przydatności do spożycia, dlatego sprowadzenie go w idealnym stanie jest sporym wyzwaniem. Z tego powodu w sprzedaży znacznie częściej pojawia się w formie mrożonego miąższu lub proszku. To wygodne rozwiązania, ale nie oddają w pełni smaku i konsystencji świeżego owocu.

W krajach, gdzie flaszowiec łuskowaty rośnie na co dzień, zjada się go zazwyczaj tuż po zerwaniu, bo wtedy najlepiej smakuje i zachowuje najwięcej wartości odżywczych.

Flaszowiec łuskowaty smakuje jak deser i przy okazji przyjaźni się z organizmem. Jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, potas i magnez, a jego delikatny miąższ można jeść na surowo lub dodawać do deserów.

W Polsce jest raczej trudno dostępny, ale w krajach tropikalnych to codzienny przysmak i część tradycyjnej kuchni. Jeśli tylko nadarzy się okazja, zdecydowanie warto go spróbować.

Źródła

  1. NaukaJedzenia.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?