Soczewica w sosie curry

Ciekawym sposobem na wykorzystanie soczewicy w kuchni jest podanie jej z sosem curry. Soczewica w sosie curry to potrawa wegetariańska, zdrowa, pyszna i lekko pikantna. Soczewica, zawierająca duże ilości potasu i fosforu, a także witamin, jest polecana dla wszystkich dbających o zdrowie. Co więcej, zawarta w curry kurkuma ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, m.in. przeciwzapalne, antyoksydacyjne, a nawet przeciwnowotworowe.

Składniki:

  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 5 pieczarek,
  • 1/2 papryki,
  • mały słoik przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka bazylii,
  • 2 łyżeczki curry,
  • olej do smażenia.





Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Sposób przygotowania:

Soczewicę gotujemy do miękkości, może wyjść papka, odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i przyprawy, mieszamy. Całość dusimy ok. 5 min.

Kalorie 214,3 kcal
Białko 15,7 g
Tłuszcz 2,1 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 40,9 g
Błonnik 8,4 g
Witamina C 56,2 mg
Witamina A 1068,6 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!