Sok z rokitnika – właściwości, stosowanie, przepisy, przeciwwskazania

Małe pomarańczowe kuleczki to znak rozpoznawczy rokitnika, a ponadto jeden z najzdrowszych owoców. Do swojej codziennej diety warto włączyć sok z rokitnika, który działa bardzo korzystnie na organizm.

1. Sok z rokitnika – właściwości

Rokitnik to nie tylko roślina ozdobna. To przede wszystkim źródło wielu wartości odżywczych. Można z niego przyrządzić np. sok, herbatę czy olej. Sok z rokitnika to bogactwo między innymi witaminy C. Rokitnik pod względem zwartości tej witaminy ustępuje pierwszeństwa jedynie owocom dzikiej róży. Sok z rokitnika powinny więc spożywać szczególnie osoby, u których występują dolegliwości związane z niedoborem witaminy C (np. brak apetytu, krwawiące dziąsła), a także wszyscy, którzy w okresie jesienno-zimowym chcą wzmocnić swoją odporność. Oprócz witaminy C w soku z rokitnika znajdziemy też witaminy A, E, K, z grupy B, P. Nie brakuje w nim też potasu. Powinny go spożywać osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, a także z podwyższonym cholesterolem. Dzięki zawartości beta-karotenu i flawonoidów sok i napary z rokitnika stosowane są przy stanach zapalnych m.in. układu pokarmowego. W rokitniku występuje też kwas tłuszczowy omega 7, wpływający na piękny wygląd cery. Jak jeszcze działa sok pozyskiwany z rokitnika? Wspomaga gojenie się ran, dzięki obecności serotoniny wykazuje działanie antydepresyjne, usprawnia pracę mózgu.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Sok z rokitnika to źródło m.in. witaminy C
Sok z rokitnika to źródło m.in. witaminy C

2. Sok z rokitnika – przepis

Jak przygotować sok z rokitnika? Owoce należy zebrać tuż po pierwszych przymrozkach, kiedy są najmniej cierpkie. Kilogram owoców zasypujemy kilogramem cukru. Odstawiamy na 7-8 godzin. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około pół godziny. Przecedzamy. Tak przygotowany sok z rokitnika rozlewamy do butelek, pasteryzujemy i odstawiamy w ciemne miejsce.

Ranking owoców i warzyw, które mają najwięcej witaminy C
Ranking owoców i warzyw, które mają najwięcej witaminy C [30 zdjęć]

zobacz galerię

3. Sok z rokitnika – stosowanie

Sok z rokitnika można spożywać na różne sposoby. Oczywiście najprościej jest pić go sam. Można też jednak sok z rokitnika stosować jako dodatek. W okresie jesienno-zimowym można dodać go do herbaty. Ponadto sok z rokitnika może być uzupełnieniem sałatek, koktajli, zup, drinków. Można np. sok z rokitnika w proporcji 1:1 wymieszać z sokiem porzeczkowym, marchwiowym lub kompotem śliwkowym.

Zobacz także:

4. Sok z rokitnika – przeciwwskazania

Choroby trzustki, wątroby, kamica żółciowa oraz stany zapalne trzustki to przeciwwskazania do spożywania soku z rokitnika i innych przetworów z tych pomarańczowych owoców. Poza tymi przypadkami rokitnik powinien znaleźć się w diecie każdego. Przygotowani tego cennego soku to niewiele pracy. Jego wpływ na zdrowie i urodę jest natomiast bezcenny.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!