Superfood prosto z pól. Wymiata złogi z jelit, chroni przed infekcjami
Superfood to żywność o szczególnych właściwościach zdrowotnych. Na to miano zasługują produkty z dużą dawką witamin, minerałów i cennych substancji. Kapusta kiszona znajduje się obok takich wspaniałości, jak siemię lniane, nasiona chia, sezam, żurawina, jarmuż, miód czy aronia. Jakie korzyści wynikają z jedzenia kiszonej kapusty?
W tym artykule:
Kiszona kapusta nie ma sobie równych
Kiszenie kapusty odbywało się w Polsce już w średniowieczu. Białą kapustę poddawano procesowi fermentacji, dzięki któremu podnosiła się jej wartość odżywcza. W dawnych latach wykorzystywano wiele różnych technik kiszenia, od których zależał smak oraz konsystencja. Niezależnie od techniki, w wyniku fermentacji zwiększała się zawartość witamin, składników mineralnych i probiotyków, korzystnie działających na organizm.
W dzisiejszych czasach kapustę kiszoną docenia się przede wszystkim za pozytywny wpływ na układ immunologiczny i poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Jest polecana szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy w wyniku zmiennej aury spada nam odporność i jesteśmy bardziej podatni na wirusy oraz infekcje. Kapusta kiszona ma wiele innych, pozytywnych właściwości, przekładających się na ogólny stan zdrowia. Z jakich jeszcze powodów warto włączyć kiszoną kapustę do swojego codziennego menu?
Wyjątkowy skład, czyli co skrywa w sobie kiszona kapusta?
Dobroczynny wpływ na organizm kapusta kiszona zawdzięcza swojemu składowi. Warto mu się bliżej przyjrzeć, by wiedzieć, skąd wynikają tak cenne właściwości.
Do najważniejszych składników należą:
- witamina C, która wywiera pozytywny wpływ na cały układ immunologiczny,
- witamina K,
- witaminy z grupy B,
- składniki mineralne: magnez, potas i wapń,
- spora ilość błonnika pokarmowego, który pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości,
- bakterie kwasu mlekowego, będące naturalnym probiotykiem.
Kapusta kiszona jest niskokaloryczna - 100 gramów zawiera 19 kalorii.
Dlaczego warto spożywać kapustę kiszoną? Najważniejsze właściwości
Kapusta kiszona cieszy się dużym powodzeniem wśród Polaków, którzy doceniają jej smak i prozdrowotne właściwości. Ze względu na solidną porcję witaminy C doskonale wspiera układ immunologiczny, jest zatem polecana nie tylko w czasie stanu osłabienia organizmu, ale również w trakcie poprawy odporności.
Kiszona kapusta wykazuje właściwości przeciwutleniające, wywiera pozytywny wpływ na ściany naczyń krwionośnych, chroniąc przed rozwojem chorób układu krążenia. Opóźnia procesy starzenia się organizmu, poprawia wygląd skóry, kondycję włosów oraz paznokci. Chroni także skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Kapusta kiszona jest doskonałym produktem dla osób odchudzających się. Jest pełna witamin i minerałów, jest niskokaloryczna i bogata w błonnik pokarmowy, który zmniejsza głód i obniża ryzyko podjadania niezdrowych przekąsek. Zbawiennie działa na cały układ pokarmowy - ze względu na obecność bakterii mlekowych.
To jednak nie wszystkie jej zalety. Działa też przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwnowotworowo, dzięki właściwościom eliminującym szkodliwe wolne rodniki. Zawarte w niej przeciwutleniacze, witaminy, polifenole i karotenoidy zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór układu pokarmowego, a także raka piersi, szyjki macicy, jajników i prostaty.
Jedząc kiszoną kapustę, miejmy na uwadze jej rolę we wzmacnianiu naczyń krwionośnych i regulowaniu poziomu glukozy. Do listy zalet wpiszemy jeszcze pozytywny wpływ na profil lipidowy i profilaktykę chorób układu krążenia.
Przeciwwskazania
Mimo nieocenionego wpływu na zdrowie, nie wszystkim kapusta kiszona jest polecana w równym stopniu. Kto nie powinien jej jeść? Głównie odradzana jest osobom, które zmagają się z zaburzeniami funkcjonowania nerek oraz mającym choroby układu sercowo-naczyniowego, ponieważ kapusta kiszona zawiera dużą ilość soli.
Ograniczać zaś powinny ją osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, a wiąże się to z ryzykiem podrażnienia śluzówki żołądka przez kiszoną kapustę. W nadmiarze może ona powodować gazy, wzdęcia i zgagę.
Ilość błonnika w kapuście jest uznawana za zaletę, jednak wpływa on na stymulacje jelit. Z tego względu niektórym odradza się spożywanie kiszonej kapusty przed snem. W przeciwnym wypadku możemy wywołać różne sensacje żołądkowe, które spowodują wybudzanie się, częste wizyty w toalecie, a to z kolei zaburzy proces regeneracji.
Co zrobić z kiszonej kapusty?
Z kiszonej kapusty najczęściej przygotowuje się różne surówki, serwowane do dań obiadowych. Idealnie komponuje się z mięsem i rybą. Na bazie kapusty można przyrządzić również smaczną zupę - kapuśniak z dodatkiem ziemniaków. Poza tym bez niej nie uda się tradycyjny bigos. Kiszona kapusta to lubiany składnik w polskiej kuchni, który warto wykorzystywać się na wiele sposobów.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.