Święta, święta i po świętach - jak uniknąć marnowania jedzenia

Materiał zewnętrzny

Przygotowania do Bożego Narodzenia wielu kojarzą się z kolejkami w supermarketach, stresem, pośpiechem oraz czasem spędzonym na gotowaniu. Po okresie wzmożonego wysiłku często okazuje się jednak, że wigilijne specjały nie znajdują wcale zbyt wielu amatorów, co skutkuje zmarnowaniem jedzenia. Oto kilka sposobów na uniknięcie tej sytuacji.

spis treści

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

1. Gdzie kupować?

Aby uniknąć marnowania jedzenia, musisz przede wszystkim odpowiednio zaplanować świąteczne zakupy. Jeśli nie lubisz stania w kolejkach i nerwowej atmosfery centrum handlowego, możesz zrobić zakupy w Internecie (na przykład w sklepach Auchan, Tesco lub Frisco). Opinie na temat robienia zakupów spożywczych online były do niedawna podzielone, jednak rankingi najlepszych supermarketów potwierdzają, że klienci są zadowoleni ze sklepów internetowych.

Ranking na najlepszy e-supermarket 2016 roku wygrało Frisco, opinie o sklepach Piotr i Paweł oraz Alma także są bardzo pozytywne. Oceniane były m.in. takie parametry, jak dostępność asortymentu czy elastyczność godzin dostawy (najlepiej wypadły Auchan, Alma i Frisco). Opinie o supermarketach spożywczych online znajdziesz także w mediach społecznościowych oraz na blogach.

2. Ile kupić?

Gdy już postanowisz, gdzie zrobić zakupy, postaraj się w miarę możliwości dokładnie zaplanować listę potrzebnych artykułów. Weź pod uwagę nie tylko liczbę osób, które zapraszasz na wigilijną kolację albo świąteczny obiad. Pamiętaj o tym, że wigilijne potrawy mają to do siebie, że szybko się nudzą. Ich postny charakter sprawia, że nie są one najchętniej wybieranymi daniami po zakończeniu wigilijnej kolacji. W kolejne dni świąt nikt nie sięgnie po kutię ani po rybę po grecku. Jeśli nie zostaną zjedzone w Wigilię, na pewno będziesz musiała je wyrzucić.

Jeśli boisz się, że na Wigilii zabraknie jedzenia, postaraj się zrobić więcej takich potraw, które można dłużej przechowywać. Dobrze sprawdzą się na przykład śledzie z cebulką albo pod pierzynką. Nadmiar pierogów z łatwością zamrozisz. Niezłym pomysłem jest też kapusta, którą wykorzystasz następnego dnia podczas obiadu. Jeśli planujesz podać smażoną rybę, lepiej zaplanuj tyle kawałków (lub niewiele więcej), niż wigilijnych gości.

3. Lista świątecznych zakupów

Podczas komponowania listy zakupów pamiętaj o produktach, które niezmiennie kojarzą się z Wigilią i świętami: bakalie, suszone owoce oraz mak to składniki tradycyjnych deserów oraz zupy z suszu, która serwuje się w wielu domach na rozpoczęcie wieczerzy. Taką zupę możesz później podawać jako kompot. Nie zapomnij także o kupieniu dobrej jakości ryby, składników na świąteczny bigos oraz owoców cytrusowych (sprawdzą się świetnie jako zdrowe zamienniki ciast i deserów).

Przejrzyj też domowe zapasy – czy masz wystarczająca ilość tłuszczu do smażenia, mąki do zabielania sosów oraz bułki tartej do panierki. Nie zapomnij uzupełnić listy zakupów o papier do pieczenia. Przyda ci się, jeśli będziesz zmuszona zamrozić cześć jedzenia, by uchronić je przed zmarnowaniem. Pierogi lub kotlety przedzielone arkuszami papieru będzie łatwiej wyjąć z zamrażarki.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy