Syrop z gałki muszkatołowej. Pomaga na bóle mięśni i stawów
Gałka muszkatołowa jest przyprawą o charakterystycznym, korzennym zapachu. Ma właściwości rozgrzewające, pomaga na problemy trawienne, a w krajach arabskich słynie jako afrodyzjak.
1. Olejek muszkatołowy działa przeciwbólowo i pomaga w zaburzeniach trawiennych
Gałka muszkatołowa była kiedyś najdroższą przyprawą świata. Jest ceniona przede wszystkim ze względu na właściwości rozgrzewające.
Syrop z gałki muszkatołowej w małych dawkach pomaga na problemy trawienne, zapobiega niestrawności i chroni błonę śluzową żołądka. Gałka muszkatołowa przynosi ulgę w dolegliwościach reumatycznych, rozluźnia mięśnie, działa przeciwbólowo, łagodzi problemy z bezsennością. Przyprawa spowalnia procesy demencji i działa uspokajająco.
W dużych dawkach gałka muszkatołowa ma działanie halucynogenne. Zawarta w niej mirystycyna może wywoływać efekty psychoaktywne.
2. Przepis na nalewkę z gałki muszkatołowej
Składniki:
500 ml wody
2 łyżki miodu
1 gałka muszkatołowa
500 ml spirytusu
20 g rodzynek.
Przepis:
Do zagotowanej wody, dodać 2 łyżeczki miodu i poczekać aż napój przestygnie, a następnie przelać go do słoika. Do mikstury dodać najlepiej własnoręcznie startą gałkę muszkatołową i spirytus. Napój odstawić na pół roku, przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, od czasu do czasu mieszając.
Po ok. 6 miesiącach nalewkę można przefiltrować i przelać do butelek, dodając do każdej po kilka rodzynek. Rodzynki można wcześniej namoczyć w koniaku. Do nalewki można dodać cynamon lub wanilię.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.