Te owoce to smak późnego lata. Wspierają metabolizm i serce, obniżają ryzyko raka

Śliwki najprawdopodobniej przybyły do nas z Azji i są jednym z najstarszych uprawianych przez człowieka owoców. Wspierają metabolizm, układ sercowo-naczyniowy i chronią przed zachorowaniem na raka. Są smaczne i bardzo lubiane w kuchni. Dlaczego warto je jeść każdego dnia?

Wysoka zawartość witamin i minerałów w śliwkach wywiera pozytywny wpływ na organizm.Wysoka zawartość witamin i minerałów w śliwkach wywiera pozytywny wpływ na organizm.
Źródło zdjęć: © Getty Images

Co powinniśmy wiedzieć o śliwkach? Od historii po kulinaria

Śliwki mają długą historię

Śliwka to owoc o bogatej historii - uznawany za jeden z najstarszych uprawianych przez człowieka. Pierwsze śliwki pochodzą według doniesień z Azji Środkowej i Zachodniej, uprawiano je również w starożytnych Chinach, a potem dotarły do Grecji i Rzymu. Szybko zyskały popularność w całej Europie. Szacuje się, że około XV wieku te niepozorne owoce były hodowane w Ameryce Północnej.

Istnieje ponad 2000 odmian śliwek

Dla większości z nas śliwka to po prostu śliwka - i choć mamy świadomość, że występuje w wielu odmianach, to mało kto zdaje sobie sprawę, że na świecie istnieje ich ponad 2000. Różnią się między sobą odcieniem skórki i miąższu, wielkością, kształtem, a także smakiem. Niektóre odmiany są bardzo słodkie, niektóre mniej, a jeszcze inne są lekko kwaskowate. Nie wszystkie rodzaje będą dobre do pieczenia, suszenia, czy jako baza na powidła lub nalewki, dlatego zanim zaczniemy robić przetwory z tych owoców warto sprawdzić, które gatunki do czego się nadają.

Śliwki to bogactwo składników odżywczych

Śliwki wyróżniają się pod względem składu - zawierają witaminy: C, A, K, E, B6 oraz składniki mineralne: magnez, wapń, potas, żelazo i fosfor. Dostarczają błonnik wspierający proces trawienia oraz antyoksydanty - polifenole i flawonoidy, w tym również antocyjany, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.

W śliwkach znajdują się również pektyny (rodzaj naturalnego błonnika) i niewielkie ilości kwasów organicznych. W 100 g jest około 45 kcal, gdzie 0,6 g stanowi białko, 0,2 g tłuszcz, 11,7 g węglowodany i 1,6 g błonnik.

Śliwki poprawiają trawienie

Wysoka zawartość witamin i minerałów wywiera pozytywny wpływ na organizm. Jedną z istotnych korzyści jest dobroczynne działanie na układ trawienny. Regularne jedzenie śliwek poprawia metabolizm i zapobiega zaparciom. Jest to przede wszystkim zasługa wysokiej zawartości błonnika oraz kwasu sorbowego i sorbitolu, czyli substancji, które wykazują działanie przeczyszczające.

Suszone śliwki to jeden ze skuteczniejszych sposobów na trudności z wypróżnianiem.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny

Oprócz tego, że świetnie wspierają trawienie i zawierają niewiele kalorii, warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną cechę tych owoców. Mają one niski indeks glikemiczny - IG - 24, dzięki czemu stanowią doskonały owoc dla diabetyków. Zjedzenie śliwki nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Śliwki wspierają układ sercowo-naczyniowy

Spożywanie śliwek pozytywnie wpływa na obniżenie i regulowanie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu (źródło potasu i cennych pektyn). Obecne w śliwkach bioaktywne substancje zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Regularne sięganie po śliwki może więc poprawiać kondycję naczyń krwionośnych i wspierać cały układ sercowo-naczyniowy.

Śliwki chronią przed chorobami nowotworowymi

Jedzenie śliwek niesie ze sobą wiele korzyści, w tym ochronę przed wolnymi rodnikami, dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy. Owoce te wspierają profilaktykę nowotworową - błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, zmniejszając ryzyko raka jelita grubego, a polifenole neutralizują wolne rodniki i redukują stany zapalne. Włączenie śliwek do swojego codziennego menu sprzyja zdrowiu komórek i może obniżać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Śliwki wzmacniają kości

Obecne w śliwkach minerały i witaminy wzmacniają kości - jest to zasługa zawartości takich minerałów jak wapń, fosfor, a także witaminy K oraz pierwiastków śladowych (np. bor). Co więcej, polifenole i antyoksydanty, których nie brakuje w śliwkach chronią komórki kości przed uszkodzeniami i rozwojem stanów zapalnych. Spożywanie śliwek może zatem poprawiać gęstość mineralną kości i zmniejszać ryzyko osteoporozy.

Śliwki poprawiają nastrój

Śliwki pozytywnie wpływają również na sferę psychiczną - poprawiają humor i nastrój. Działają niczym szybki zastrzyk energii - pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, co zapobiega nagłym spadkom energii i wahaniom nastroju. owoce te wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a obecne w nich przeciwutleniacze redukują stany zapalne w organizmie, wspierając tym samym dobre samopoczucie.

Śliwki są bardzo uniwersalne w kuchni

Na koniec jeszcze kilka kulinarnych ciekawostek o śliwkach. Okazuje się, że powidła śliwkowe są jednym z najstarszych przetworów owocowych w Polsce - tradycyjnie przyrządzano je bez dodatku cukru, dzięki naturalnej słodyczy owoców. Słynny, francuski deser o nazwie clafoutis, przygotowywany zazwyczaj z wiśni, w niektórych regionach bazuje właśnie na śliwkach. W Japonii dużą popularnością cieszą się tzw. umeboshi, czyli marynowane śliwki o bardzo intensywnym, kwaśno-słonym smaku, które stosuje się jako dodatek do ryżu.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc