Te suplementy działają jednocześnie na jelita i mózg. Wyniki nowych badań napawają optymizmem

Wiosna to doskonały moment na wnikliwy przegląd zażywanych przez nas suplementów diety. Jak pokazują najnowsze badania opublikowane w "Nature Communications", niektóre z nich mogą mieć istotny wpływ na zdrowie nie tylko jelit, ale i mózgu. Prebiotyki, bo to o nich mowa, mogą znacząco poprawić nasze funkcje poznawcze.

Te tanie suplementy działają na jelita i mózg narazTe tanie suplementy działają na jelita i mózg naraz
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  Anna Chlebus

Prebiotyki i probiotyki to nie to samo

Prebiotyki to substancje nieulegające trawieniu, które selektywnie stymulują wzrost i aktywność korzystnych bakterii jelitowych, głównie rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus. Najczęściej są to różnego rodzaju włókna pokarmowe i oligosacharydy, które pełnią rolę "pożywki" dla mikrobioty jelitowej.

Występują one naturalnie w wielu produktach spożywczych, na przykład w:

  • cykorii, topinamburze, cebuli, czosnku, porze (inulina),

  • bananach, szczególnie zielonych (skrobia oporna),

  • jabłkach (pektyny i polifenole),

  • owsie, jęczmieniu (beta-glukany)

  • roślinach strączkowych (soczewica, fasola, groch), szparagach, karczochach, brokułach,

  • w kakao, jagodach, zielonej herbacie (polifenole).

Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów

Podczas gdy prebiotyki wspierają mikrobiotę jelitową, probiotyki to gotowa postać - żywe mikroorganizmy, głównie bakterie lub drożdże, które po spożyciu w odpowiednich ilościach same zadomowią się w naszych jelitach. Znajdują się one m. in. w jogurtaach i kefirach z żywymi kulturami bakterii, a także w kiszonkach (kapusta, ogórki, kimchi, kombucha).

Kto powinien je suplementować? Przede wszystkim osoby, których dieta z różnych przyczyn (np. alergii pokarmowych) uboga jest w błonnik. Wskazane są przy wszelkich zaburzeniach mikroflory jelitowej (np. po antybiotykoterapii), gdy pacjent cierpi na zespół jelita drażliwego (IBS) lub inne przewlekłe choroby przewodu pokarmowego.

Zalecane dzienne spożycie to ok. 5-20 g w zależności od rodzaju prebiotyku i indywidualnych potrzeb organizmu. Zawsze należy zaczynać od mniejszych dawek (np. 2–3 g dziennie), by uniknąć wzdęć czy gazów, a przed suplementacją warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Od jelit do mózgu niedaleka droga

Badania przeprowadzone na bliźniętach jednojajowych wykazały, że podawane w odpowiednich ilościach prebiotyki rzeczywiście mogą poprawiać pamięć i zdolności poznawcze. W eksperymencie wzięło udział 36 par w wieku powyżej 60 lat. Przez 12 tygodni podawano im prebiotyczny proszek białkowy lub placebo. Wyniki testów poznawczych pokazały, że osoby z grupy badawczej osiągnęły lepsze wyniki w zadaniach oceniających pamięć wzrokową i zdolność uczenia się.

Jak to możliwe? Kluczem do zrozumienia jest tutaj oś jelitowo-mózgowa (eng. gut-brain axis) - dwukierunkowa sieć komunikacyjna pomiędzy jelitami oraz układem nerwowym (szczególnie nerwem błędnym) i odpornościowym a mózgiem.

W ten sposób mikrobiota jelitowa wpływa na produkcję neuroprzekaźników (np. serotoniny, dopaminy, GABA), modulując stan zapalny, a także reguluje funkcje osi HPA (podwzgórze-przysadka-nadnercza, która odpowiada m.in. za reakcję na stres. Oś ta wpływa więc na nastroje, sen, funkcje poznawcze, zdrowie psychiczne oraz odporność.

Zarówno prebiotyki, jak i probiotyki wpływają na działanie osi jelitowo-mózgowej. Prebiotyki wspierają wzrost bakterii produkujących krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (np. maślan), zmniejszają stan zapalny, wpływają na produkcję serotoniny i zwiększają "szczelność" jelit. Probiotyki zaś, bezpośrednio wprowadzając korzystne szczepy, mogą zmniejszać objawy depresji i lęku (efekt udowodniony w badaniach z użyciem tzw. psychobiotyków). Najsilniejszy efekt daje oczywiście połączenie obu, czyli zażywanie tzw. synbiotyków.

Dr Mary Ni Lochlainn, autorka badania, podkreśla, że pozytywne wyniki uzyskane w krótkim czasie mogą być nadzieją na skuteczniejszą walkę z efektami starzenia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach