Te suplementy działają jednocześnie na jelita i mózg. Wyniki nowych badań napawają optymizmem

Wiosna to doskonały moment na wnikliwy przegląd zażywanych przez nas suplementów diety. Jak pokazują najnowsze badania opublikowane w "Nature Communications", niektóre z nich mogą mieć istotny wpływ na zdrowie nie tylko jelit, ale i mózgu. Prebiotyki, bo to o nich mowa, mogą znacząco poprawić nasze funkcje poznawcze.

Te tanie suplementy działają na jelita i mózg narazTe tanie suplementy działają na jelita i mózg naraz
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  Anna Chlebus

Prebiotyki i probiotyki to nie to samo

Prebiotyki to substancje nieulegające trawieniu, które selektywnie stymulują wzrost i aktywność korzystnych bakterii jelitowych, głównie rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus. Najczęściej są to różnego rodzaju włókna pokarmowe i oligosacharydy, które pełnią rolę "pożywki" dla mikrobioty jelitowej.

Występują one naturalnie w wielu produktach spożywczych, na przykład w:

  • cykorii, topinamburze, cebuli, czosnku, porze (inulina),

  • bananach, szczególnie zielonych (skrobia oporna),

  • jabłkach (pektyny i polifenole),

  • owsie, jęczmieniu (beta-glukany)

  • roślinach strączkowych (soczewica, fasola, groch), szparagach, karczochach, brokułach,

  • w kakao, jagodach, zielonej herbacie (polifenole).

Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów

Podczas gdy prebiotyki wspierają mikrobiotę jelitową, probiotyki to gotowa postać - żywe mikroorganizmy, głównie bakterie lub drożdże, które po spożyciu w odpowiednich ilościach same zadomowią się w naszych jelitach. Znajdują się one m. in. w jogurtaach i kefirach z żywymi kulturami bakterii, a także w kiszonkach (kapusta, ogórki, kimchi, kombucha).

Kto powinien je suplementować? Przede wszystkim osoby, których dieta z różnych przyczyn (np. alergii pokarmowych) uboga jest w błonnik. Wskazane są przy wszelkich zaburzeniach mikroflory jelitowej (np. po antybiotykoterapii), gdy pacjent cierpi na zespół jelita drażliwego (IBS) lub inne przewlekłe choroby przewodu pokarmowego.

Zalecane dzienne spożycie to ok. 5-20 g w zależności od rodzaju prebiotyku i indywidualnych potrzeb organizmu. Zawsze należy zaczynać od mniejszych dawek (np. 2–3 g dziennie), by uniknąć wzdęć czy gazów, a przed suplementacją warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Od jelit do mózgu niedaleka droga

Badania przeprowadzone na bliźniętach jednojajowych wykazały, że podawane w odpowiednich ilościach prebiotyki rzeczywiście mogą poprawiać pamięć i zdolności poznawcze. W eksperymencie wzięło udział 36 par w wieku powyżej 60 lat. Przez 12 tygodni podawano im prebiotyczny proszek białkowy lub placebo. Wyniki testów poznawczych pokazały, że osoby z grupy badawczej osiągnęły lepsze wyniki w zadaniach oceniających pamięć wzrokową i zdolność uczenia się.

Jak to możliwe? Kluczem do zrozumienia jest tutaj oś jelitowo-mózgowa (eng. gut-brain axis) - dwukierunkowa sieć komunikacyjna pomiędzy jelitami oraz układem nerwowym (szczególnie nerwem błędnym) i odpornościowym a mózgiem.

W ten sposób mikrobiota jelitowa wpływa na produkcję neuroprzekaźników (np. serotoniny, dopaminy, GABA), modulując stan zapalny, a także reguluje funkcje osi HPA (podwzgórze-przysadka-nadnercza, która odpowiada m.in. za reakcję na stres. Oś ta wpływa więc na nastroje, sen, funkcje poznawcze, zdrowie psychiczne oraz odporność.

Zarówno prebiotyki, jak i probiotyki wpływają na działanie osi jelitowo-mózgowej. Prebiotyki wspierają wzrost bakterii produkujących krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (np. maślan), zmniejszają stan zapalny, wpływają na produkcję serotoniny i zwiększają "szczelność" jelit. Probiotyki zaś, bezpośrednio wprowadzając korzystne szczepy, mogą zmniejszać objawy depresji i lęku (efekt udowodniony w badaniach z użyciem tzw. psychobiotyków). Najsilniejszy efekt daje oczywiście połączenie obu, czyli zażywanie tzw. synbiotyków.

Dr Mary Ni Lochlainn, autorka badania, podkreśla, że pozytywne wyniki uzyskane w krótkim czasie mogą być nadzieją na skuteczniejszą walkę z efektami starzenia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie