Twarożek wiosenny

Potrawa niezwykle kolorowa a tym samym bogata w witaminy i składniki mineralne. Nietypowy dodatek do twarożku, jakim jest awokado podnosi jego wartość odżywczą. Wzbogaca potrawę w potas, witaminę B6, witaminę E. Są to witaminy dla pięknej skóry. Taki twarożek jest pomocny w łagodzeniu stresu, zmian nastroju, niepłodności czy problemów z krążeniem.

Składniki

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

  • awokado,

  • koperek,

  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,

  • rzodkiewka,

  • papryka (może być kolorowa),

  • ogórek świeży,

  • korniszony,

  • świeża bazylia,

  • sól, pieprz,
  • twaróg,

  • jogurt naturalny.




Sposób przygotowania

Zmiksować awokado, dodać drobno pokrojony koperek, pietruszkę, szczypiorek, rzodkiewkę, paprykę, półtłusty twarożek (może być chudy), wymieszać z jogurtem naturalnym, ale niekoniecznie. 



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 312,6 kcal
Białka 15,17 g
Tłuszcze 21,8 g
Cholesterol 22,5 mg
Węglowodany 20,4 g
Błonnik 5,8 g
Witamina C 96,19 mg
Witamina A 451,9 j.m.

Komentarz

Dzięki zawartości różnorodnych warzyw danie wpływa pobudzająco na produkcje kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży, młody wygląd. Polecamy go każdej kobiecie dbającej o swój wygląd naturalnymi metodami.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Grillowane tofu

Grillowane tofu

Tofu z rusztu to ciekawy sposób na przegryzkę między posiłkami, a także w ramach przystawki. Nie jest to skomplikowany przepis. Ponadto tofu

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...

Przystawki

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten. Składniki: ogórek, cebula, zielone...

Przystawki

Wariacje na temat kanapek (WIDEO)

się na przystawki. Nie zawsze muszą być ograniczane do kawałka wędliny, pomidora czy sera. Piotr Kucharski zaprezentuje, jak w niecodzienny

Przystawki

Sycące potrawy dla zajętych (WIDEO)

Szybkie, proste do przyrządzenia w kuchni przez każdego z nas, czyli sycące dania dla zajętych. Jakub Kosel i jego mama przedstawią swoje przepisy na dania, które na co dzień goszczą na ich rodzinnym stole. Wśród propozycji znalazły się pieczone jabłka...

Przystawki

Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi...