Tych fragmentów mięsa nie dawaj do rosołu. Mogą zawierać pasożyty

Rosół to klasyka polskiej kuchni, często goszcząca na stołach podczas rodzinnych obiadów. Choć przepis na tę zupę wydaje się prosty, warto znać kluczowe zasady jej przygotowania, by cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale i zadbać o zdrowie domowników.

Lepiej nie dodawaj do rosołu. Oto powódLepiej nie dodawaj do rosołu. Oto powód
Źródło zdjęć: © Getty Images

Uważaj na te fragmenty mięsa

Tradycyjny rosół powstaje dzięki długiemu gotowaniu mięsa z warzywami i przyprawami, co pozwala wydobyć pełnię aromatu. Najczęściej wykorzystuje się mięso drobiowe lub wołowe. W sklepach dostępne są specjalne porcje przeznaczone do bulionów, takie jak korpusy, udka czy skrzydła kurczaka, kaczki, indyka. Jednak nie wszystkie części drobiu nadają się do gotowania – niektóre mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Pewne fragmenty mięsa drobiowego mogą zawierać pasożyty groźne dla człowieka - chodzi o głowę, ogon i podroby. Spożycie takiego rosołu może prowadzić do infekcji układu pokarmowego, osłabienia organizmu, a w skrajnych przypadkach wymagać interwencji lekarskiej. Dlatego istotne jest, by przed gotowaniem dokładnie sprawdzić jakość i pochodzenie mięsa oraz unikać dodawania podejrzanych części.

Tych błędów unikaj przy gotowaniu rosołu

Specjalistka ds. żywienia, dr Magdalena Cubała-Kucharska, na swoim profilu na Instagramie zwraca uwagę na kilka kluczowych zasad w gotowaniu rosołu. Poleca unikania utartych schematów, które mogą obniżać wartość odżywczą potrawy. Jakie według niej są najczęstsze błędy w gotowaniu rosołu?

Produkty, które zmniejszają ryzyko raka prostaty

- Za krótkie gotowanie, obieranie warzyw, które powinny być ze skórką i dobrze wyszorowane, dodawanie vegety lub innych przypraw zawierających glutaminian sodu (lepiej zastąpić je lubczykiem), podawanie z dużymi ilościami makaronu, używanie do wywaru chudego mięsa - wylicza w jednej ze swoich rolek. - Powinniśmy wybrać kawałek z kością, np. szponder wołowy lub nogi z kurczaka. Dopiero wtedy wywar będzie zawierał kolagen, aminokwasy i nukleotydy w odpowiedniej ilości.

Dlaczego są one tak ważne? Kolagen wspiera zdrowie stawów, poprawia elastyczność skóry oraz wzmacnia włosy i paznokcie. Z kolei aminokwasy i nukleotydy wspierają odporność i wspomagają procesy odnowy komórek. A czemu rosół należy gotować długo? Pozwala to na uwolnienie cennych składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B oraz minerały – magnez, potas, selen i cynk. Dzięki temu rosół nie tylko rozgrzewa w chłodne dni, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych substancji wspierających zdrowie.

Należy jednak pamiętać, że nie wszyscy powinni sięgać po ten tradycyjny wywar. Powinny go unikać:

  • osoby cierpiące na zapalenie trzustki - zarówno przewlekłe, jak i ostre,

  • pacjenci z biegunką spowodowaną chemioterapią czy radioterapią,

  • osoby z nietolerancją histaminy objawiającą się problemami trawiennymi i bólami głowy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?