Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (869 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Odgrzewany ryż może być trujący? Eksperci wyjaśniają

 Magdalena Bury
04.02.2020 11:38
Ryż powinien być jedzony zaraz po ugotowaniu
Ryż powinien być jedzony zaraz po ugotowaniu (123rf)

Spożywanie podgrzewanego ryżu i trzymanie go przez kilka kolejnych godzin w lodówce może być przyczyną zatrucia pokarmowego - twierdzi Narodowa Służba Zdrowia (NHS) z Wielkiej Brytanii.

1. Ryż gotowany dwukrotnie

Nie tylko podgrzewanie wcześniej ugotowanego ryżu czy gotowanie go w torebkach może mieć negatywne skutki dla organizmu. Sam sposób przechowywania naraża na szwank nasze zdrowie. W surowych ziarnach znajdują się bowiem zarodniki, które bardzo szybko mogą się rozmnażać. Nie zniszczy ich gotowanie ani polewanie wrzątkiem.

Zdarza się, że część ugotowanego ryżu zostawiamy na kuchence, w temperaturze pokojowej. Im dłużej w taki sposób go przechowujemy, tym szybciej z zarodników namnażają się bakterie. Idealna temperatura dla ich rozwoju to 37 stopni Celsjusza. W rezultacie następuje wytwarzanie się toksyn, które powodują wymioty, biegunkę i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego u osoby zarażonej.

Zobacz także:

Czy wiesz już, który ryż jest najzdrowszy?

Zobacz film: "Dziki ryż z wegańskim curry"

Za zatrucie odpowiedzialna jest bakteria Bacillus cereus. Może ona zaatakować już w pierwszej godzinie po zjedzeniu wcześniej ugotowanego ryżu. Objawy są łagodne i najczęściej znikają w ciągu kilku godzin bez potrzeby zastosowania leków.

Jak twierdzi NHS, na Bacillus cereus najbardziej narażeni są miłośnicy chińszczyzny zamawianej na wynos. Dania, które zazwyczaj dostajemy, są przestudzone. Eksperci podkreślaja, że nie wiadomo, ile czasu przed nałożeniem ryżu do jednorazowego naczynia, stał on w wielkim garnku w restauracji. Bóle żołądka i biegunki u osób o wrażliwych żołądkach po zjedzeniu chińskich dań mogą być skutkiem działania bakterii.

Sprawdź:

Czym wyróżnia się kiełkujący ryż?

2. Jak prawidłowo przygotować ryż?

Produkcji toksyn możemy zapobiec, np. poprzez szybkie chłodzenie ryżu po ugotowaniu. Lekarze zalecają też spożywanie go natychmiast po wyciągnięciu z wody. Ryż, który został, powinien jak najszybciej po wystygnięciu znaleźć się w szczelnym opakowaniu w lodówce.

7 powodów, dla których warto spożywać komosę ryżową
7 powodów, dla których warto spożywać komosę ryżową [8 zdjęć]

zobacz galerię

Najlepiej przyrządzać porcję, którą zjemy od razu i nie zostawiać resztek na kolejne dni.

- Pozostawienie ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej daje korzystne warunki do rozwoju patogennych bakterii Bacillus cereus. Wytwarzana przez nie enterotoksyna może być przyczyną zatrucia pokarmowego, dającego objawy głównie w postaci wymiotów, nudności i skurczów brzucha. Czas "wykluwania" bakterii wynosi średnio ok. dwóch godzin, a toksyna przez nie wytwarzana jest ciepłostała, co oznacza, że nawet powtórne podgrzanie ryżu nie usunie jej szkodliwego działania - wyjaśnia WP abcZdrowie Kamila Zabłocka, dietetyk.

Czy rzeczywiście powinniśmy się obawiać podgrzewanego ryżu? Ekspertka uspokaja: - Potencjał chorobotwórczy jest stosunkowo mały i czas trwania dolegliwości spowodowanych zatruciem zwykle utrzymuje się do 8-10 godzin, a poważne powikłania są rzadkością - dodaje Kamila Zabłocka.

Brytyjski lekarz i autor programów popularnonaukowych Michael Mosley jest tego samego zdania. Twierdzi, że nie wolno demonizować i bać się tego rodzaju bakterii. Ryż można odgrzewać - bardziej szkodliwe jest zostawianie ugotowanego produktu w temperaturze pokojowej, np. na całą noc.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze