Odgrzewany ryż może być trujący? Eksperci wyjaśniają

Spożywanie podgrzewanego ryżu i trzymanie go przez kilka kolejnych godzin w lodówce może być przyczyną zatrucia pokarmowego - twierdzi Narodowa Służba Zdrowia (NHS) z Wielkiej Brytanii.

Ryż gotowany dwukrotnie

Nie tylko podgrzewanie wcześniej ugotowanego ryżu czy gotowanie go w torebkach może mieć negatywne skutki dla organizmu. Sam sposób przechowywania naraża na szwank nasze zdrowie. W surowych ziarnach znajdują się bowiem zarodniki, które bardzo szybko mogą się rozmnażać. Nie zniszczy ich gotowanie ani polewanie wrzątkiem.

Dziki ryż z wegańskim curry

Zdarza się, że część ugotowanego ryżu zostawiamy na kuchence, w temperaturze pokojowej. Im dłużej w taki sposób go przechowujemy, tym szybciej z zarodników namnażają się bakterie. Idealna temperatura dla ich rozwoju to 37 stopni Celsjusza. W rezultacie następuje wytwarzanie się toksyn, które powodują wymioty, biegunkę i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego u osoby zarażonej.

Za zatrucie odpowiedzialna jest bakteria Bacillus cereus. Może ona zaatakować już w pierwszej godzinie po zjedzeniu wcześniej ugotowanego ryżu. Objawy są łagodne i najczęściej znikają w ciągu kilku godzin bez potrzeby zastosowania leków.

Jak twierdzi NHS, na Bacillus cereus najbardziej narażeni są miłośnicy chińszczyzny zamawianej na wynos. Dania, które zazwyczaj dostajemy, są przestudzone. Eksperci podkreślaja, że nie wiadomo, ile czasu przed nałożeniem ryżu do jednorazowego naczynia, stał on w wielkim garnku w restauracji. Bóle żołądka i biegunki u osób o wrażliwych żołądkach po zjedzeniu chińskich dań mogą być skutkiem działania bakterii.

Jak prawidłowo przygotować ryż?

Produkcji toksyn możemy zapobiec, np. poprzez szybkie chłodzenie ryżu po ugotowaniu. Lekarze zalecają też spożywanie go natychmiast po wyciągnięciu z wody. Ryż, który został, powinien jak najszybciej po wystygnięciu znaleźć się w szczelnym opakowaniu w lodówce.

Najlepiej przyrządzać porcję, którą zjemy od razu i nie zostawiać resztek na kolejne dni.

- Pozostawienie ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej daje korzystne warunki do rozwoju patogennych bakterii Bacillus cereus. Wytwarzana przez nie enterotoksyna może być przyczyną zatrucia pokarmowego, dającego objawy głównie w postaci wymiotów, nudności i skurczów brzucha. Czas "wykluwania" bakterii wynosi średnio ok. dwóch godzin, a toksyna przez nie wytwarzana jest ciepłostała, co oznacza, że nawet powtórne podgrzanie ryżu nie usunie jej szkodliwego działania - wyjaśnia WP abcZdrowie Kamila Zabłocka, dietetyk.

Czy rzeczywiście powinniśmy się obawiać podgrzewanego ryżu? Ekspertka uspokaja: - Potencjał chorobotwórczy jest stosunkowo mały i czas trwania dolegliwości spowodowanych zatruciem zwykle utrzymuje się do 8-10 godzin, a poważne powikłania są rzadkością - dodaje Kamila Zabłocka.

Brytyjski lekarz i autor programów popularnonaukowych Michael Mosley jest tego samego zdania. Twierdzi, że nie wolno demonizować i bać się tego rodzaju bakterii. Ryż można odgrzewać - bardziej szkodliwe jest zostawianie ugotowanego produktu w temperaturze pokojowej, np. na całą noc.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 5 miesięcy temu

Źródła zewnętrzne

Zboża

Komentarze (1)
~zxc
~zxc 5 miesięcy temu

Taka infekcja to mały pikuś, kiedy można z czasem wydalić szkodliwe substancje. Gorzej jest np. z barwnikami w tatuażach, których tokstczne związki przez lata odkładają się w narządach, m. inn. w mózgu. Śmieszy mnie czasem jak takie chodzące Hipokryzje wyszukują po sklepach najzdrowszych produktów i głoszą prawdy o zdrowym stylu życia.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

- W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem (...) . Dlaczego? Zboża oczyszczone zawierają dużo mniej substancji odżywczych,...

Zboża

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - właściwości Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Nasiona sezamu są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Z nasion sezamu...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. To prawdziwa...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i go odkwasić. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Chleb w każdym polskim domu Chleb od wielu dziesięcioleci jest podstawowym produktem spożywczym w każdym polskim domu. Uwielbiamy ten jeszcze ciepły, posmarowany masłem bądź dżemem i białym serem. Coraz częściej jednak słyszymy opinie, że pieczywo powoduje...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...