Odgrzewany ryż może być trujący? Eksperci wyjaśniają

Spożywanie podgrzewanego ryżu i trzymanie go przez kilka kolejnych godzin w lodówce może być przyczyną zatrucia pokarmowego - twierdzi Narodowa Służba Zdrowia (NHS) z Wielkiej Brytanii.

Ryż gotowany dwukrotnie

Nie tylko podgrzewanie wcześniej ugotowanego ryżu czy gotowanie go w torebkach może mieć negatywne skutki dla organizmu. Sam sposób przechowywania naraża na szwank nasze zdrowie. W surowych ziarnach znajdują się bowiem zarodniki, które bardzo szybko mogą się rozmnażać. Nie zniszczy ich gotowanie ani polewanie wrzątkiem.

Polecane wideo:

Zdarza się, że część ugotowanego ryżu zostawiamy na kuchence, w temperaturze pokojowej. Im dłużej w taki sposób go przechowujemy, tym szybciej z zarodników namnażają się bakterie. Idealna temperatura dla ich rozwoju to 37 stopni Celsjusza. W rezultacie następuje wytwarzanie się toksyn, które powodują wymioty, biegunkę i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego u osoby zarażonej.

Za zatrucie odpowiedzialna jest bakteria Bacillus cereus. Może ona zaatakować już w pierwszej godzinie po zjedzeniu wcześniej ugotowanego ryżu. Objawy są łagodne i najczęściej znikają w ciągu kilku godzin bez potrzeby zastosowania leków.

Jak twierdzi NHS, na Bacillus cereus najbardziej narażeni są miłośnicy chińszczyzny zamawianej na wynos. Dania, które zazwyczaj dostajemy, są przestudzone. Eksperci podkreślaja, że nie wiadomo, ile czasu przed nałożeniem ryżu do jednorazowego naczynia, stał on w wielkim garnku w restauracji. Bóle żołądka i biegunki u osób o wrażliwych żołądkach po zjedzeniu chińskich dań mogą być skutkiem działania bakterii.

Jak prawidłowo przygotować ryż?

Produkcji toksyn możemy zapobiec, np. poprzez szybkie chłodzenie ryżu po ugotowaniu. Lekarze zalecają też spożywanie go natychmiast po wyciągnięciu z wody. Ryż, który został, powinien jak najszybciej po wystygnięciu znaleźć się w szczelnym opakowaniu w lodówce.

Najlepiej przyrządzać porcję, którą zjemy od razu i nie zostawiać resztek na kolejne dni.

- Pozostawienie ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej daje korzystne warunki do rozwoju patogennych bakterii Bacillus cereus. Wytwarzana przez nie enterotoksyna może być przyczyną zatrucia pokarmowego, dającego objawy głównie w postaci wymiotów, nudności i skurczów brzucha. Czas "wykluwania" bakterii wynosi średnio ok. dwóch godzin, a toksyna przez nie wytwarzana jest ciepłostała, co oznacza, że nawet powtórne podgrzanie ryżu nie usunie jej szkodliwego działania - wyjaśnia WP abcZdrowie Kamila Zabłocka, dietetyk.

Czy rzeczywiście powinniśmy się obawiać podgrzewanego ryżu? Ekspertka uspokaja: - Potencjał chorobotwórczy jest stosunkowo mały i czas trwania dolegliwości spowodowanych zatruciem zwykle utrzymuje się do 8-10 godzin, a poważne powikłania są rzadkością - dodaje Kamila Zabłocka.

Brytyjski lekarz i autor programów popularnonaukowych Michael Mosley jest tego samego zdania. Twierdzi, że nie wolno demonizować i bać się tego rodzaju bakterii. Ryż można odgrzewać - bardziej szkodliwe jest zostawianie ugotowanego produktu w temperaturze pokojowej, np. na całą noc.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 3 tygodnie temu

Źródła zewnętrzne

Zboża

Komentarze (1)
~zxc
~zxc 3 tygodnie temu

Taka infekcja to mały pikuś, kiedy można z czasem wydalić szkodliwe substancje. Gorzej jest np. z barwnikami w tatuażach, których tokstczne związki przez lata odkładają się w narządach, m. inn. w mózgu. Śmieszy mnie czasem jak takie chodzące Hipokryzje wyszukują po sklepach najzdrowszych produktów i głoszą prawdy o zdrowym stylu życia.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta

werakiss • ostatni post 3 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka,...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

- W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem (...) . Dlaczego? Zboża oczyszczone zawierają dużo mniej substancji odżywczych,...