Trwa ładowanie...

Dieta bez mięsa może nas ochronić przed ciężkim przebiegiem COVID-19. Nowe badania

dieta bez mięsa może ochronić przed ciężkim przebiegiem COVID 19
dieta bez mięsa może ochronić przed ciężkim przebiegiem COVID 19 (getty)

Z przeprowadzonych w sześciu krajach badań wynika, że osoby, które nie spożywają mięsa i peskatarianie, którzy zachorowali na COVID-19 przechodzili chorobę lżej. Stwierdzono, że diety, które opierają się na eliminacji mięsa, mogą stanowić formę ochrony przed ciężką postacią COVID-19.

spis treści

1. Dieta a przebieg COVID-19

Osoby na dietach roślinnych mają 73 proc. mniejsze, a peskatarianie (czyli osoby, które nie jedzą czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu - tak wyniki swoich badań podsumowali naukowcy na łamach czasopisma "BMJ Nutrition, Prevention & Health".

"Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19" - mówią badania. Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko 3 tys. pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata.

Zobacz film: "Dr Michał Sutkowski: osoby po szczepieniu chorują niezwykle rzadko i bardzo łagodnie"

Badania przeprowadzono latem 2020 r., w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.

2. Wpływ diety na zakażenie COVID-19

"Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne" - skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, prof. Gunter Kuhnle.

"Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19" - powiedział z kolei genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.(PAP)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze