Witamina dobra na serce. Większość Polaków ma jej niedobór

Choroby serca odpowiadają za ok. 37 proc. zgonów w Polsce. Tylko w wyniku zawału serca umiera ok. 15 tys. osób rocznie. Eksperci alarmują, że bez właściwej profilaktyki, statystyki mogą być jeszcze gorsze. Dlatego warto małymi krokami wprowadzać zmiany, które przyczynią się do właściwego funkcjonowania układu krążenia. Znany dietetyk dr Bartek Kulczyński w nagraniu pt. "Witamina, bez której serce zachoruje. 90 proc. Polaków ma jej za mało", zachęca, by zatroszczyć się o dostarczenie organizmowi witaminy B9.

B9 to najważniejsza witamina dla sercaB9 to najważniejsza witamina dla serca
Źródło zdjęć: © Getty Images / YT Dr Bartek Kulczyński
Magdalena Pietras

Witamina dla serca

Mowa o witaminie B9. To związek występujących w dwóch głównych formach: folianów (naturalnie obecne w żywności) oraz kwasu foliowego (syntetyczna postać witaminy, wykorzystywana głównie w suplementach diety).

Dietetyk wyjaśnia, że jedną z najważniejszych funkcji witaminy B9, szczególnie dla zdrowia serca, jest regulacja poziomu homocysteiny.

Homocysteina to aminokwas powstający w organizmie podczas trawienia białek. Choć w niewielkich ilościach jest potrzebna, jej nadmiar (tzw. hiperhomocysteinemia) uszkadza ściany naczyń krwionośnych, przyspieszając rozwój miażdżycy i zwiększając ryzyko zawału serca, udaru czy zakrzepicy.

Potwierdzają to badania naukowe. Ekspert wspomina między innymi o badaniu "Homocysteine level and coronary heart disease incidence: a systematic review and meta-analysis" opublikowanym w czasopiśmie "Mayo Clinic Proceedings".

Metaanaliza materiałów pokazała, że każdy wzrost poziomu homocysteiny o 5 mikromoli na litr wiąże się z 20-50 proc. wyższym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej. Łączny współczynnik ryzyka wynosi 1,18 (przedział ufności 95 proc.: 1,10–1,26) na każde 5 µmol/l wzrostu. Zależność między poziomem homocysteiny a ryzykiem choroby wieńcowej była spójna niezależnie od płci, czasu obserwacji, rodzaju analizowanych zdarzeń, jakości badania i jego metodologii.

Ekspert nawiązuje też do najnowszych badań. - Wisienką na torcie jest najnowsze opracowanie naukowe z marca 2025 roku, które potwierdziło, że osoby spożywające duże ilości witaminy B9 wraz z pożywieniem mają o 23 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych - wyjaśnia dietetyk na kanale YouTube.

Witamina, bez której serce zachoruje. 90% Polaków ma jej za mało

Źródła witaminy B9

Dr Bartek Kulczyński zaznacza, że za mało doceniamy tę witaminę i nie dbamy o jej przyswajanie.

- Większość z nas nie spożywa zalecanych ilości witaminy B9. Jedno z badań przeprowadzonych w Polsce wykazało, że aż od 80 do 90 proc. osób nie dostarcza jej w wystarczających ilościach. Oznacza to, że w praktyce niewielu z nas naprawdę korzysta z ochronnych właściwości tej witaminy dla serca - tłumaczy dietetyk. - Nie oznacza to jednak, że musimy natychmiast biec do apteki po kwas foliowy, bo niedobory można uzupełniać także w bardziej naturalny sposób - informuje.

Ekspert zachęca, by w pierwszej kolejności przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i sprawdzić, czy reguluranie spożywamy posiłki zasobne w witaminę B9.

Foliany znajdziemy w wielu produkatach żywnościowych. Ich źródłem są m.in.:

  • warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, natka pietruszki, sałata rzymska, boćwina),

  • inne warzywa: brokuły, kalafior, groszek zielony, buraki, brukselka,

  • rośliny strączkowe: ciecierzyca, fasola, groch, soczewica,

  • produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste: chleb razowy, płatki owsiane, otręby pszenne, kasza gryczana,

  • owoce: banany, awokado, pomarańcze, truskawki,

  • orzechy i nasiona: słonecznik, migdały, orzeszki ziemne,

  • produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, mleko i jogurt, żółtka jaj, sery pleśniowe.

Wybór żywności, która jest dobrym źródłem witaminy B9 jest więc szeroki i różnorodny. Warto z tego skorzystać, aby cieszyć się zdrowym sercem.

- Jeśli miałbym więc wskazać najważniejszą witaminę dla zdrowia układu krążenia, to bez wahania powiedziałbym, że byłaby to witamina B9 - twierdzi dr Kulczyński.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. abcZdrowie
  2. YouTube

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu