Witamina, która zwiększa ryzyko chorób serca. Uważaj, żeby nie przedawkować

Najnowsze badania naukowców z Cleveland Clinic wskazują, że zbyt wysokie spożycie witaminy B3, znanej jako niacyna, może przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia.

Czy w tym co jesz jest dużo niacyny? Uważaj na choroby sercaCzy w tym co jesz jest dużo niacyny? Uważaj na choroby serca
Źródło zdjęć: © Getty Images

Co to jest niacyna?

Witamina B3 odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu uczestnicząc w wielu procesach metabolicznych. Wspomaga pracę enzymów, bierze udział w rozkładzie składników odżywczych oraz wspiera układ nerwowy. Choć organizm potrafi samodzielnie syntetyzować niacynę, konieczne jest dostarczanie jej z pożywieniem, aby zapewnić odpowiedni poziom.

Niacyna była niegdyś stosowana w leczeniu podwyższonego poziomu "złego" cholesterolu, jednak z czasem została zastąpiona przez skuteczniejsze leki. Badania zaczęły również wskazywać na możliwe negatywne skutki nadmiaru tej witaminy, w tym zwiększoną śmiertelność. Obecnie naukowcy dodają do tej listy potencjalne ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

W jakich produktach spożywczych jest niacyna?

Niacyna (witamina B3) znajduje się w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, między innymi w:

  • mięsie i rybach (kurczak, indyk, wątroba - zwłaszcza wołowa i drobiowa, tuńczyk, łosoś, makrela),
  • pełnoziarniste produkty zbożowe (np. owsianka, chleb pełnoziarnisty), ryż brązowy, kasza gryczana,
  • rośliny strączkowe (soczewica, fasola, groch),
  • orzechy i nasiona (ziemne, migdały, nasiona słonecznika),
  • warzywa (kukurydza, ziemniaki).

Oddzielną kategorią są też produkty dodatkowo wzbogacane w niacynę (np. niektóre płatki śniadaniowe). Warto pamiętać, że niacyna może być także syntetyzowana w organizmie z tryptofanu, który znajduje się w białkach pokarmowych, więc produkty bogate w białko, takie jak jaja, mleko czy ser, także wspomagają dostarczanie niacyny do organizmu.

Więcej niacyny - zwiększone ryzyko zachorowania w ciągu 3 lat

Zespół badaczy pod kierunkiem dr. Stanleya Hazena z Cleveland Clinic przeprowadził szeroko zakrojone badania, analizując próbki krwi ponad tysiąca pacjentów z chorobami serca w stabilnym stanie zdrowia. Przeprowadzono analizę metabolomiczną osocza na czczo, aby zidentyfikować charakterystyczne cechy metaboliczne. Wyniki te zostały potwierdzone w kolejnych badaniach na grupach z USA i Europy oraz w eksperymentach na myszach laboratoryjnych.

Naukowcy odkryli, że poziom 4-pirydonolu (4PY), produktu rozpadu nadmiaru niacyny, był powiązany ze zwiększonym ryzykiem poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych w ciągu trzech lat. Okazało się, że u jednej na cztery badane osoby występował nadmiar witaminy B3, co skutkowało wysokim stężeniem 4PY i zwiększonym ryzykiem chorób serca.

- Przeprowadziliśmy badania przedkliniczne (na zwierzętach) oraz badania komórkowe. Ze wszystkich wynikało, że substancja ta przyczynia się do stanu zapalnego naczyń krwionośnych. Okazało się, że 4PY jest produktem rozpadu nadmiaru niacyny - podsumowuje dr Hazen w rozmowie z "Medical News Today".

Badacze sugerują, że metabolizm niacyny może sprzyjać rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych poprzez tworzenie stanów zapalnych. Mimo to dokładne mechanizmy i zależności wymagają dalszych badań.

W kontekście faktu, że w niektórych krajach, takich jak USA, niacyna jest dodawana do podstawowych produktów spożywczych, wyniki tych badań mogą skłonić do ponownego przemyślenia obowiązujących wytycznych. Ważne jest jednak, aby nie unikać całkowicie witaminy B3, gdyż jej odpowiednia ilość jest niezbędna dla zdrowia organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza pięta achillesowa"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza pięta achillesowa"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"