Właściwości błonnika

Jabłka źródłem błonnika

Błonnik jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit.

Błonnik to niezbędny składnik pokarmowy, który zapewni ci mnóstwo energii i pomoże zachować dobrą formę. Zacznij postrzegać układ trawienny jako motor twojego organizmu. Żeby dobrze funkcjonować, każdego dnia twój motor potrzebuje wody i błonnika. Bez tych dwóch podstawowych składników układ trawienny blokuje się, a twoja sylwetka nabiera objętości.

Zalety błonnika

Błonnik uczestniczy w licznych procesach w organizmie, które pomagają zachować zdrowie i formę:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

  • Błonnik rozpuszczalny (zawarty w owsie, życie, owocach, warzywach i otrębach) spowalnia wchłanianie węglowodanów i reguluje poziom insuliny, zapobiegając wahaniom poziomu cukru we krwi.
  • Odżywia również "dobre" bakterie obecne w jelitach, które w zamian za to produkują witaminy.
  • Posiłek bogaty w błonnik szybciej syci i pozwala kontrolować nadmierny apetyt.
  • Błonnik przyspiesza eliminację toksyn i oczyszczanie organizmu.
  • Dowiedziono również, że odpowiednie spożycie błonnika pomaga w walce z chorobami układu krążenia, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom jelit.
  • Błonnik usprawnia działanie układu trawiennego, a co za tym idzie poprawia wygląd skóry, dodaje włosom blasku, wzmacnia paznokcie i wyszczupla sylwetkę.

Dzienna norma spożycia błonnika

Według ekspertów każdy powinien zjadać ok. 25 do 30 g błonnika dziennie. Na szczęście nie jest to trudne do osiągnięcia. Wystarczy wzbogacić dietę o owoce, warzywa, sałatki, zboża, orzechy i wodę, a ograniczyć spożywanie gotowych dań. Poniższa lista przedstawia zawartość błonnika w poszczególnych pokarmach:

  • duży ziemniak ze skórką - 4 g,
  • cztery figi - 4 g,
  • mango - 4 g,
  • 85 g migdałów - 6 g,
  • porcja pełnoziarnistego makaronu - 7 g,
  • porcja groszku - 7 g,
  • 100 g otrębów - 10 g,
  • 200 g owsa - 10 g,
  • 200 g pestek słonecznika - 10 g,
  • duży kalafior - 10 g.

Należy również pamiętać o piciu większej ilości wody, ponieważ dopiero te dwa składniki razem skutecznie usprawniają pracę układu trawiennego.

Sposoby na włączenie błonnika do codziennej diety

  • Błonnik znajduje się głównie w skórkach owoców i warzyw oraz w łupinach zbóż, dlatego warzywa lepiej jest skrobać, niż obierać.
  • W nowoczesnym procesie oczyszczania łupiny zbóż są usuwane, a co za tym idzie zawarty w nich błonnik. Dlatego zawsze należy wybierać produkty pełnoziarniste: makaron, chleb, mąkę oraz ryż brązowy lub dziki.
  • Dorzucaj owoce i ziarna do śniadania ****- owsianka z kawałkami truskawek, banana i kiwi oraz z garstką ziaren słonecznika zapewni posiłek z całkowicie wystarczającą zawartością błonnika.
  • W południe zjedz sałatę wzbogaconą o ziarna, które dodatkowo poprawią smak.
  • Do kolacji dorzuć kilka warzyw lub zrób sałatkę.
  • O ile to możliwe, jedz owoce ze skórką i ziemniaki w mundurkach.
  • Rób szybkie koktajle: zmiksuj kilka owoców z mlekiem lub jogurtem.
  • Gotuj warzywa na parze i jedz, kiedy są jeszcze chrupiące, rozgotowane warzywa tracą błonnik.
  • Zapomnij o ciastach, ciasteczkach, słodyczach, cukierkach, gotowych daniach, konserwach, fast foodach i przekąskach bogatych w tłuszcze i cukry - wszystkie te pokarmy są nie zawierają błonnika i spożywane w nadmiernych ilościach mogą blokować układ trawienny.
  • Dorzucaj pokarmy i przekąski bogate w błonnik do codziennej diety.

Błonnik należy wprowadzać stopniowo, równocześnie zwiększając spożycie wody. Organizm musi przyzwyczaić się do nowego sposobu odżywiania. Efekty są widoczne już po kilku dniach.

Ewa Jastrzębska, ponad rok temu

Bibliografia

  • Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2003, ISBN 83-204-3228-6
  • Muller S.D. Właściwe i smaczne żywienie przy zaparciach, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, ISBN 83-200-2739-X
  • Rożnowska K. Lecznicza moc potraw. Diety chroniące przed zawałem, udarem mózgu i nowotworami, Emilia, Kraków 2000, ISBN 83-909284-8-5
  • Scott-Moncrieff C. Dieta oczyszczająca, Świat Książki, Warszawa 2005, ISBN 83-7391-430-7
  • Szydłowska M. Kuchnia wegetariańska, Mada, Warszawa 2000, ISBN 83-86170-50-6

Błonnik

Komentarze (5)
~Dodi25
~Dodi25 ponad rok temu

Wiem jak ważny dla zdrowia jest błonnik. A że nie mam czasu na precyzyjne komponowanie mojej diety - dlatego też aby moja dieta była bogata w ten cenny składnik jakim jest błonnik - spożywam dwa razy dziennie błonnik witalny. To dzięki niemu wiem, że dbam o moje zdrowie.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu
Soki warzywne i owocowe - rodzaje, właściwości

Soki owocowe

Soki owocowe

Świeżo wyciskane soki są doskonałym elementem uzupełniającym zdrową dietę. Do wyciskania wybierajmy owoce i warzywa zawierające najwięcej witamin i błonnika.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Zielone szparagi

Zielone szparagi

Szparagi to źródło wielu witamin i błonnika, ponadto są niskokaloryczne. Dla wielu znane są przede wszystkim jako afrodyzjak.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Buraki Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu (...) składowi pomagają zapobiegać nowotworom, obniżają poziom złego i podnoszą poziom...

Owoce

Niezwykłe właściwości owocu fejhoa

Niezwykłe właściwości owocu fejhoa

, jednak obecnie uprawia się je w wielu regionach świata, np. w Australii, Francji i Indiach. Są nie tylko pyszne, ale mają wiele właściwości odżywczych. 100 (...) gramów owocu zawiera: 0,3 mg białka, 3 mg węglowodanów, 0,2 mg tłuszczu,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Właściwości skrobi opornej

Właściwości skrobi opornej

, jak i nierozpuszczalnego błonnika i jest uważana za probiotyk i prebiotyk. Właściwości charakterystyczne dla probiotyku i prebiotyku Ze względu na to, że skrobia (...) przed infekcjami, a komórki jelita grubego przed...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Węglowodany, które pozwolą ci schudnąć

Węglowodany, które pozwolą ci schudnąć

błonnika oraz 12% dziennej zalecanej dawki cynku, który znany jest ze swoich właściwości zwalczania przeziębień. Co więcej, cynk sprawia też, że podnosi (...) . Jest to jednak nieprawda - kluczem jest, aby pamiętać o...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

zawiera mnóstwo błonnika, który pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Właściwości prozdrowotne fasoli czarnej Spożywanie czarnej fasoli (...) . Właściwości fasoli Fasola jest bogata w białko...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości okry

Właściwości okry

: od leczenia cukrzycy po zapobieganie chorobom nerek. 100 g ugotowanej okry to około 22 kcal, 2,5 g błonnika, 1,87 g białka, 4,54 g węglowodanów, 0,22 g (...) z właściwości zdrowotnych tego małego zielonego warzywa...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego zboża bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie całego organizmu: wzmacnia (...) , pozytywnie wpływa na pracę jelit i spowalnia procesy starzenia się. Ta...