Trwa ładowanie...

Właściwości czerwonej bazylii. Sprawdź, na co działa (WIDEO)

Zobacz film: "Własciwości czerwonej bazylii"

Bazylia nie tylko pięknie pachnie, ale też jest bardzo zdrowa. Dodajemy ją do dań obiadowych i deserów, często nie będąc świadomymi jej prozdrowotnych właściwości. Dzisiaj bierzemy pod lupę czerwoną odmianę rośliny. Co powinniśmy o niej wiedzieć?

Właściwości czerwonej bazylii, czerwona bazylia to jeden z trzydziestu pięciu gatunków tej rośliny. Jej aromatyczne liście są doceniane jako składnik dan, ale też jako naturalny lek. Jakie ma właściwości?

Czerwona bazylia pachnie mocniej niż zielona i ma bardziej intensywny smak. Jest źródłem polifenoli, antocyjanów, flawonoidów i fenoli. Zawarty w liściach betakariofilen łagodzi stany zapalne jelit i stawów.

A także przeciwdziała zapaleniu pęcherza, chroni przed HIV i stwardnieniem rozsianym. Na konferencji BBC w Manchesterze przedstawiono badania, potwierdzające odmładzające właściwości rośliny.

Ekstrakt z jej liści nie tylko poprawia wygląd skóry, ale też zapobiega szkodom, wyrządzanym przez wolne rodniki w sercu, mózgu i wątrobie. Jako źródło witaminy A, K, C, składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas i wapń, czerwona bazylia poprawia odporność, obniża stany podgorączkowe i działa antybakteryjnie.

Świetnie działa tez na układ nerwowy, uspokaja, poprawia nastrój, zwalcza bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość i chroni przed depresją. Dodawaj bazylię do potraw, rób z niej napary i soki, a nawet żuj liście.

Pamiętaj, to samo zdrowie. Bazylia jest dostępna niemalże w każdym sklepie, warto zabierac ją ze sobą do domu i wykorzystywac na wiele sposobów. Organizm za to podziękuje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.