Właściwości czerwonej bazylii. Sprawdź, na co działa (WIDEO)
Bazylia nie tylko pięknie pachnie, ale też jest bardzo zdrowa. Dodajemy ją do dań obiadowych i deserów, często nie będąc świadomymi jej prozdrowotnych właściwości. Dzisiaj bierzemy pod lupę czerwoną odmianę rośliny. Co powinniśmy o niej wiedzieć?
Właściwości czerwonej bazylii, czerwona bazylia to jeden z trzydziestu pięciu gatunków tej rośliny. Jej aromatyczne liście są doceniane jako składnik dan, ale też jako naturalny lek. Jakie ma właściwości?
Czerwona bazylia pachnie mocniej niż zielona i ma bardziej intensywny smak. Jest źródłem polifenoli, antocyjanów, flawonoidów i fenoli. Zawarty w liściach betakariofilen łagodzi stany zapalne jelit i stawów.
A także przeciwdziała zapaleniu pęcherza, chroni przed HIV i stwardnieniem rozsianym. Na konferencji BBC w Manchesterze przedstawiono badania, potwierdzające odmładzające właściwości rośliny.
Ekstrakt z jej liści nie tylko poprawia wygląd skóry, ale też zapobiega szkodom, wyrządzanym przez wolne rodniki w sercu, mózgu i wątrobie. Jako źródło witaminy A, K, C, składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas i wapń, czerwona bazylia poprawia odporność, obniża stany podgorączkowe i działa antybakteryjnie.
Świetnie działa tez na układ nerwowy, uspokaja, poprawia nastrój, zwalcza bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość i chroni przed depresją. Dodawaj bazylię do potraw, rób z niej napary i soki, a nawet żuj liście.
Pamiętaj, to samo zdrowie. Bazylia jest dostępna niemalże w każdym sklepie, warto zabierac ją ze sobą do domu i wykorzystywac na wiele sposobów. Organizm za to podziękuje.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.