Owsianka - właściwości odżywcze

Jej prozdrowotne właściwości są znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako produkt leczniczy.

Owies ma także działanie odmładzające. Racjonalna dieta nie powinna obyć się bez produktów owsianych, które są nie tylko sycące, ale i zdrowe. Jakie wartości odżywcze znajdują się w owsiance i jakie jeszcze właściwości lecznicze są dla niej typowe?

Polecane wideo:

Owsianka - właściwości odżywcze

Owies jest nie tylko bogaty w białko, ale również posiada zdrowe aminokwasy. Zjadając na śniadanie owsiankę z mlekiem, dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych mu do funkcjonowania aminokwasów.

Jedna porcja płatków owsianych zapewnia naszemu organizmowi:

  • witaminę B6 – która poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega występowaniu anemii,
  • witaminę B1 i kwas pantotenowy – które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci,
  • substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój.

Porcja owsa to również magnez, żelazo, witaminy i źródło błonnika. Udowodniono, że zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego, tzw. beta-glukanu. Ma on zdolność tworzenia lepkich żeli, które są odporne na działanie enzymów trawiennych.

Wykazuje właściwości prebiotyczne, co oznacza, że jest pożywką dla dobrych bakterii bytujących w jelitach. Ponadto bakterie częściowo rozkładają beta-glukan, co prowadzi do powstania kwasów organicznych, które są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego.

Owsianka na śniadanie lub kolację dostarcza również kwasów tłuszczowych. Owies, ze wszystkich zbóż ma najwięcej tłuszczu, bo aż 7 proc. Tłuszcz ten zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie potrafi wytwarzać.

Ich wielką zaletą jest to, że:

  • Zapobiegają powstawaniu zakrzepów,
  • odgrywają dużą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy,
  • dbają o nawilżenie skóry,
  • łagodzą podrażnienia,
  • chronią przed nowotworami.

Zdrowe odżywianie warto wspomóc poprzez regularne spożywanie owsianki. Udowodniono bowiem, że owsianka zjadana codziennie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość.

Jest uwielbiana przez kulturystów, biegaczy, kolarzy. Zajmuje trzecie miejsce w rankingu na najzdrowsze pokarmy świata. Posiada niski indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą. Ma niewiele kalorii, a równocześnie likwiduje uczucie głodu.

Owsianka - ciekawostki

Owies uprawiano już w Europie w epoce brązu, czyli ok. 1800-1700 roku p.n.e. W średniowieczu owsianka była podstawą żywienia, dla angielskich górników była posiłkiem, który dawał im siłę i wytrzymałość podczas ciężkiej pracy.

Dziś jest gościem na niewielu stołach. Dlaczego zapomniano o owsiance na rzecz sztucznie słodzonych płatków kukurydzianych? Być może uznano, że jest trudna do przygotowania. Nic bardziej mylnego, przyrządzenie owsianki zajmuje kilka minut, a korzyści płynące z jej spożywania są bezcenne.

Najlepiej spożywać owsiankę przygotowaną na mleku z dodatkiem bakalii (rodzynek, suszonych moreli, śliwek, orzechów) lub świeżych owoców (bananów, truskawek, jagód, jabłek).

Płatki owsiane zalewamy goracym mlekiem, dodajemy bakalie, cynamon, wanilię i czekamy około 5-10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie możemy dodać owoce i potrawa jest gotowa do spożycia.

Jeśli chcesz zadbać o zdrowe odżywianie, rozważ powrót do tradycyjnych produktów i dań. Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale i smaczna. Zjedzona na śniadanie doda ci energii i pozytywnie wpłynie na zdrowie.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ciąża i dziecko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ciąża i dziecko
Ciąża i dziecko

Zdrowe zwyczaje zapracowanych mam

Zdrowe zwyczaje zapracowanych mam

Zapisz swój harmonogram treningowy Wychowywanie dzieci, dbanie o rodzinę i praca zawodowa to prawdopodobnie twoje priorytety. Jeśli chcesz wprowadzić (...) zdrowia.Ćwicz z dziećmi Jeśli to tylko możliwe, ćwicz razem...

Ciąża i dziecko

Zobacz, jak pomóc dziecku pokonać strach przed lekarzem

Zobacz, jak pomóc dziecku pokonać strach przed lekarzem

Twoje dziecko obawia się lekarza? Wiele dzieci ma obawy przed wizytą u lekarza, gdyż specjalista ten kojarzy im się z nieprzyjemnymi badaniami (...) , np. pobraniem krwi. Istnieją proste sposoby na to, aby zmniejszyć...

Ciąża i dziecko

Jedzenie wspomagające rozwój dziecka

Jedzenie wspomagające rozwój dziecka

na utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi oraz równomierne uwalnianie energii potrzebnej dziecku przez kilka kolejnych godzin. Włączenie ich do regularnej (...) diety wpływa pozytywnie na rozwój koordynacji ruchowej.Ryby Ryby są...

Ciąża i dziecko

Naturalne alternatywy dla aspiryny

Naturalne alternatywy dla aspiryny

Bromelina Jest to mieszanina enzymów, która występuje w ananasie i ma działanie przeciwzapalne. Możną ją zatem uznać za naturalny lek przeciwbólowy. Mogą z niej korzystać osoby cierpiące na zapalenie stawów lub bóle mięśni. Okaże się pomocna także w przypadku...

Ciąża i dziecko

Najbardziej bolesne rodzaje śmierci

Najbardziej bolesne rodzaje śmierci

media powiadamiają o kolejnym przypadku utonięcia w jeziorze lub rzece. Niestety, ofiarami często są osoby niepełnoletnie, w tym małe dzieci. Utonięciu

Ciąża i dziecko

5 objawów nadciśnienia, które trudno rozpoznać

5 objawów nadciśnienia, które trudno rozpoznać

Tajemnicze objawy Na problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi cierpią tysiące Polaków. Duża większość przez długi czas nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że ich kłopoty ze zdrowiem wynikają z problemów z układem krwionośnym. Dlaczego? Ponieważ niektóre...

Ciąża i dziecko

Skutki braku wystarczającej ilości warzyw i owoców w diecie

Skutki braku wystarczającej ilości warzyw i owoców w diecie

Brak zbilansowanej diety Warzywa i owoce to doskonały dodatek do mięs, ryb, jogurtów, sałatek, deserów czy makaronów. Dietetycy i lekarze są jednak zdania, że nie mogą być bagatelizowane i jedzone wyłącznie "przy okazji". Co więcej, powinny stanowić połowę...