Woda rodzynkowa - właściwości, sposób przygotowania

Wystarczą cztery dni, by oczyścić wątrobę i poprawić jej kondycję. Wcale nie potrzeba do tego skomplikowanych mikstur ani egzotycznych produktów. Wystarczy tylko woda i rodzynki ekologiczne, które nie zawierają siarki. Właśnie z tych składników można przyrządzić doskonały napój na detoksykację organizmu – wodę rodzynkową.

Woda rodzynkowa – co to jest?

Woda rodzynkowa powstaje po przegotowaniu rodzynków. Jest napojem, który pomaga stymulować procesy biochemiczne, jakie zachodzą w wątrobie. Dzięki temu pomaga jej w oczyszczaniu krwi i wydalaniu zbędnych substancji z organizmu.

Polecane wideo:

Właściwości wody rodzynkowej

Zdrowotne właściwości woda rodzynkowa zawdzięcza oczywiście rodzynkom, czyli suszonym winogronom. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, napój wspomaga przemianę materii i reguluje pracę jelit. Namoczone bakalie dostarczają też energii.

Lekarze szczególnie zalecają jedzenie rodzynków rano. Dlaczego? To idealny moment, by zredukować poziom cholesterolu czy uniknąć zaparć.

Ale to nie wszystko. Rodzynki będą odpowiednie dla osób chorych na tarczycę. Jako jedne z niewielu bakalii zawierają jod. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy gruczołu tarczycy.

Dodatkowo jedzenie rodzynek pozwala zapobiegać próchnicy - chorobie zębów, na którą cierpi co trzecie dziecko w Polsce. Takie właściwości są efektem obecności trzech silnych substancji w suszonych winogronach. To kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5-hydroksymetyl-2-furfural. Związki te zwalczają bakterie odpowiedzialne za choroby dziąseł oraz psucie się zębów i są obecne również w napoju z rodzynek.

Woda rodzynkowa to bogate źródło witamin i minerałów. Suszone winogrona zawierają także bioflawonoidy, czyli antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami powodującymi szereg chorób, w tym nowotwory, zaburzenia pracy serca i wątrobyy.

Jak przygotować wodę rodzynkową?

Woda po rodzynkach jest skuteczniejsza w działaniu niż same rodzynki, ponieważ zawiera znacznie mniej cukru od samych bakalii. Nie tylko wspomaga detoks wątroby, ale też pomaga walczyć ze zmęczeniem, stresem i spowolnioną przemianą materii.

Aby poczuć się lepiej, wystarczą tylko cztery dni kuracji.

Składniki:

  • 150 g rodzynek,
  • 2 szklanki wody.

Rodzynki dokładnie umyj. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj umyte rodzynki i gotuj całość przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i odstaw miksturę do wystygnięcia (najlepiej zostawić płyn na ok. 12 godzin). Po tym czasie odcedź i delikatnie podgrzej.

Warto pamiętać, że wodę rodzynkową należy pić na czczo, zaraz po przebudzeniu - ciepłą lub gorącą, nigdy zimną. Śniadanie można zjeść po upływie pół godziny.

Ważne też, by do przygotowania wody rodzynkowej używać naturalnych rodzynek, najlepiej samodzielnie suszonych. Jeśli kupujesz je w sklepie – wybieraj te, które najmniej się błyszczą. Oznacza to, że nie przeszły przez proces intensywnej konserwacji. Kurację należy stosować cztery dni. Można ją powtórzyć po miesiącu.

Komentarze (7)
~xxxx15
~xxxx15 10 miesięcy temu

Dlaczego mam oglądać reklamy.Płacą za internet,więc mam prawo wyboru....Tak było by w normalnie działającym kraju.Bo właścicielom portalu bardziej zależy na szmalu niż na zadaniu którego się podjęli.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...