Woda rodzynkowa - właściwości, sposób przygotowania

Wystarczą cztery dni, by oczyścić wątrobę i poprawić jej kondycję. Wcale nie potrzeba do tego skomplikowanych mikstur ani egzotycznych produktów. Wystarczy tylko woda i rodzynki ekologiczne, które nie zawierają siarki. Właśnie z tych składników można przyrządzić doskonały napój na detoksykację organizmu – wodę rodzynkową.

1. Woda rodzynkowa – co to jest?

Woda rodzynkowa powstaje po przegotowaniu rodzynków. Jest napojem, który pomaga stymulować procesy biochemiczne, jakie zachodzą w wątrobie. Dzięki temu pomaga jej w oczyszczaniu krwi i wydalaniu zbędnych substancji z organizmu.

2. Właściwości wody rodzynkowej

Zdrowotne właściwości woda rodzynkowa zawdzięcza oczywiście rodzynkom, czyli suszonym winogronom. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, napój wspomaga przemianę materii i reguluje pracę jelit. Namoczone bakalie dostarczają też energii.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Lekarze szczególnie zalecają jedzenie rodzynków rano. Dlaczego? To idealny moment, by zredukować poziom cholesterolu czy uniknąć zaparć.

Ale to nie wszystko. Rodzynki będą odpowiednie dla osób chorych na tarczycę. Jako jedne z niewielu bakalii zawierają jod. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy gruczołu tarczycy.

Dodatkowo jedzenie rodzynek pozwala zapobiegać próchnicy - chorobie zębów, na którą cierpi co trzecie dziecko w Polsce. Takie właściwości są efektem obecności trzech silnych substancji w suszonych winogronach. To kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5-hydroksymetyl-2-furfural. Związki te zwalczają bakterie odpowiedzialne za choroby dziąseł oraz psucie się zębów i są obecne również w napoju z rodzynek.

Woda rodzynkowa to bogate źródło witamin i minerałów. Suszone winogrona zawierają także bioflawonoidy, czyli antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami powodującymi szereg chorób, w tym nowotwory, zaburzenia pracy serca i wątrobyy.

3. Jak przygotować wodę rodzynkową?

Woda po rodzynkach jest skuteczniejsza w działaniu niż same rodzynki, ponieważ zawiera znacznie mniej cukru od samych bakalii. Nie tylko wspomaga detoks wątroby, ale też pomaga walczyć ze zmęczeniem, stresem i spowolnioną przemianą materii.

Aby poczuć się lepiej, wystarczą tylko cztery dni kuracji.

Składniki:

  • 150 g rodzynek,
  • 2 szklanki wody.

Rodzynki dokładnie umyj. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj umyte rodzynki i gotuj całość przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i odstaw miksturę do wystygnięcia (najlepiej zostawić płyn na ok. 12 godzin). Po tym czasie odcedź i delikatnie podgrzej.

Warto pamiętać, że wodę rodzynkową należy pić na czczo, zaraz po przebudzeniu - ciepłą lub gorącą, nigdy zimną. Śniadanie można zjeść po upływie pół godziny.

Ważne też, by do przygotowania wody rodzynkowej używać naturalnych rodzynek, najlepiej samodzielnie suszonych. Jeśli kupujesz je w sklepie – wybieraj te, które najmniej się błyszczą. Oznacza to, że nie przeszły przez proces intensywnej konserwacji. Kurację należy stosować cztery dni. Można ją powtórzyć po miesiącu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!