Woda rodzynkowa - właściwości, sposób przygotowania

Wystarczą cztery dni, by oczyścić wątrobę i poprawić jej kondycję. Wcale nie potrzeba do tego skomplikowanych mikstur ani egzotycznych produktów. Wystarczy tylko woda i rodzynki ekologiczne, które nie zawierają siarki. Właśnie z tych składników można przyrządzić doskonały napój na detoksykację organizmu – wodę rodzynkową.

Woda rodzynkowa – co to jest?

Woda rodzynkowa powstaje po przegotowaniu rodzynków. Jest napojem, który pomaga stymulować procesy biochemiczne, jakie zachodzą w wątrobie. Dzięki temu pomaga jej w oczyszczaniu krwi i wydalaniu zbędnych substancji z organizmu.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Właściwości wody rodzynkowej

Zdrowotne właściwości woda rodzynkowa zawdzięcza oczywiście rodzynkom, czyli suszonym winogronom. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, napój wspomaga przemianę materii i reguluje pracę jelit. Namoczone bakalie dostarczają też energii.

Lekarze szczególnie zalecają jedzenie rodzynków rano. Dlaczego? To idealny moment, by zredukować poziom cholesterolu czy uniknąć zaparć.

Ale to nie wszystko. Rodzynki będą odpowiednie dla osób chorych na tarczycę. Jako jedne z niewielu bakalii zawierają jod. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy gruczołu tarczycy.

Dodatkowo jedzenie rodzynek pozwala zapobiegać próchnicy - chorobie zębów, na którą cierpi co trzecie dziecko w Polsce. Takie właściwości są efektem obecności trzech silnych substancji w suszonych winogronach. To kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5-hydroksymetyl-2-furfural. Związki te zwalczają bakterie odpowiedzialne za choroby dziąseł oraz psucie się zębów i są obecne również w napoju z rodzynek.

Woda rodzynkowa to bogate źródło witamin i minerałów. Suszone winogrona zawierają także bioflawonoidy, czyli antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami powodującymi szereg chorób, w tym nowotwory, zaburzenia pracy serca i wątrobyy.

Jak przygotować wodę rodzynkową?

Woda po rodzynkach jest skuteczniejsza w działaniu niż same rodzynki, ponieważ zawiera znacznie mniej cukru od samych bakalii. Nie tylko wspomaga detoks wątroby, ale też pomaga walczyć ze zmęczeniem, stresem i spowolnioną przemianą materii.

Aby poczuć się lepiej, wystarczą tylko cztery dni kuracji.

Składniki:

  • 150 g rodzynek,
  • 2 szklanki wody.

Rodzynki dokładnie umyj. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj umyte rodzynki i gotuj całość przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i odstaw miksturę do wystygnięcia (najlepiej zostawić płyn na ok. 12 godzin). Po tym czasie odcedź i delikatnie podgrzej.

Warto pamiętać, że wodę rodzynkową należy pić na czczo, zaraz po przebudzeniu - ciepłą lub gorącą, nigdy zimną. Śniadanie można zjeść po upływie pół godziny.

Ważne też, by do przygotowania wody rodzynkowej używać naturalnych rodzynek, najlepiej samodzielnie suszonych. Jeśli kupujesz je w sklepie – wybieraj te, które najmniej się błyszczą. Oznacza to, że nie przeszły przez proces intensywnej konserwacji. Kurację należy stosować cztery dni. Można ją powtórzyć po miesiącu.

Komentarze (7)
~xxxx15
~xxxx15 12 miesięcy temu

Dlaczego mam oglądać reklamy.Płacą za internet,więc mam prawo wyboru....Tak było by w normalnie działającym kraju.Bo właścicielom portalu bardziej zależy na szmalu niż na zadaniu którego się podjęli.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

oraz aktywności fizycznej, przyjmowanie niektórych leków, stres czy to, co jemy. Przyjrzyjmy się zatem, które produkty w diecie spowalniają metabolizm (...) żywieniu dostateczną ilość cukru dostarczają owoce i warzywa. Natomiast wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...

Produkty żywnościowe

Produkty spożywcze, które cię postarzają

Produkty spożywcze, które cię postarzają

. Poza tym są bardzo szkodliwe dla zdrowia - zwiększają ryzyko chorób serca oraz otyłości. Jakie produkty zawierają dużo tych substancji? Przede wszystkim (...) zawartością tego syropu grozi otyłością, chorobami wątroby, a nawet próchnicą...

Produkty żywnościowe

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

Miód Właściwości lecznicze miodu znane są od wieków. Na szczególne uznanie zasługuje jego działanie antybakteryjne - niektórzy nawet cenią miód bardziej niż antybiotyki. Można śmiało stosować go w profilaktyce i leczeniu przeziębienia oraz infekcji dróg...