Trwa ładowanie...

Wraca szkorbut. Najbardziej narażeni są otyli mieszkańcy zamożnych krajów ze skrajnym niedoborem wit. C

Avatar placeholder
26.11.2019 05:06
Szkorbut wraca w zamożnych krajach
Szkorbut wraca w zamożnych krajach (123rf.com)

Szkorbut to choroba, której przyczyną jest niedobór witaminy C. Kojarzono ją jako dolegliwość występującą u marynarzy, którzy podczas dalekich rejsów nie mieli dostępu do świeżej i zdrowej żywności. Wydawałoby się, że problem już dawno został zażegnany. Tymczasem w XXI w. szkorbut wraca.

1. Objawy szkorbutu

Najbardziej charakterystyczne objawy szkorbutu to gnicie dziąseł, wypadanie zębów, pojawiające się na ciele wrzody. Oprócz tego zauważyć można wypadanie włosów, skrajne osłabienie, bóle mięśni i stawów, stany depresyjne. Wyniszczenie organizmu może prowadzić do śmierci, jeśli w porę nie zostanie wdrożone leczenie.

Od kilku lat odnotowuje się przypadki zachorowań m.in. na terenie Stanów Zjednoczonych i w Australii. Choć wydawałoby się, że w tak bogatych krajach nie powinny się zdarzać podobne historie, zdiagnozowano już kilkadziesiąt osób borykających się z tą dolegliwością.

Jak donosi portal Science Alert, doktor Eric Churchill ze Springfield w stanie Massachusetts przywołuje około 30 przypadków szkorbutu na przestrzeni ostatnich 6 lat.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Badacze z Baystate High Street Health Centre wraz z doktorem Churchillem przystąpili do analizy przypadków zachorowań na szkorbut. Starali się zweryfikować, jakie czynniki mogą doprowadzić do tak skrajnych niedoborów witamin.

Zobacz też: Niedobory jakościowe i ilościowe w diecie seniorów

Szkorbut może prowadzić do utraty zębów
Szkorbut może prowadzić do utraty zębów (123rf.com)

2. Przyczyny szkorbutu w XXI w.

Doktor Churchill przyznaje, że u części pacjentów choroba rozwinęła się wskutek problemów psychicznych, powodujących zaburzenia odżywiania. Ograniczanie spożywanych potraw, przy jednoczesnym braku suplementacji, skutkowało drastycznymi niedoborami witamin i soli mineralnych.

Problem szkorbutu dosięga także osoby żyjące w nędzy. Ubodzy jedząc starają się jak najbardziej nasycić na dłużej, natomiast nie przywiązują wagi do wartości odżywczych spożywanych posiłków.

Wysokotłuszczowe i wysokokaloryczne jedzenie syci na dłużej niż owoce i warzywa. W efekcie, pacjent może mieć z jednej strony nadwagę powodowaną "śmieciowym" jedzeniem, a z drugiej strony cierpieć na skrajne niedobory witamin.

Na szkorbut narażone są osoby, które odżywiają się najgorzej, czyli wybierają posiłki nie patrząc na to, czy są one zdrowe, ale czy zapełnią żołądek.

Zobacz też: Najbardziej kaloryczne potrawy świata (WIDEO)

3. Niezdrowa dieta i nieprawidłowe przygotowanie posiłków przyczyną powrotu szkorbutu

Zauważono, że niektórzy chorzy na szkorbut, wskutek złej diety, byli wręcz otyli lub ze znaczącą nadwagą. Ich pożywienie było jednak tak mało zróżnicowane, że nie byli w stanie dostarczyć organizmowi optymalnej ilości witaminy C.

Jenny Gunton, lekarka i badaczka z Westmead Institute for Medical Research w Australii, również analizowała dietę swoich pacjentów chorych na szkorbut. Co ciekawe, wielu z nich żywiło się teoretycznie zdrowo, a w ich diecie nie brakowało owoców i warzyw. Problem stanowiła obróbka termiczna, której poddawali potrawy. Wskutek gotowania, witamina C ulegała zniszczeniu.

"Śmieciowe" jedzenie wśród miejskiej biedoty uznano za podstawową przyczynę powrotu szkorbutu. Chorobę odnotowuje się także w obozach dla uchodźców, gdzie stłoczona ludność nie otrzymuje odpowiednich ilości zdrowego pożywienia i żyje w złych warunkach.

Zobacz też: Czym grozi przedawkowanie witamin?

4. Profilaktyka i skuteczne leczenie chooroby

Podstawą profilaktyki i leczenia jest przede wszystkim zdrowa dieta. Owoce i warzywa bogate w witaminę C to cytryny, pomarańcze, mandarynki, kiwi, papaja, mango. Z naszych rodzimych owoców warto wybrać porzeczki i truskawki. Dla wielbicieli warzyw dobrą wiadomością jest, że pomidory, zielone warzywa, takie jak kapusta, brokuły, brukselka, jarmuż, są świetnymi źródłami witaminy C. Najwięcej znajdziemy jej w papryce, która może stanowić świetne urozmaicenie posiłków, dodatek do kanapek i sałatek. Szczególnie chwalona jest w tym aspekcie żółta papryka.

Aby zabezpieczyć organizm przed zachorowaniem na szkorbut, wystarczy dostarczać witaminę C w odpowiednich dawkach. Choroba może dotknąć nawet najmłodszych, np. żywione sztucznie niemowlęta. Niezbędna jest wówczas dodatkowa suplementacja. Mogą ją stosować oczywiście również dorośli. Szkorbutu nie wolno lekceważyć, niepodjęcie leczenia prowadzi do skrajnego wyniszczenia organizmu, a w skrajnych przypadkach nawet zgonu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze