Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (869 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Wraca szkorbut. Najbardziej narażeni są otyli mieszkańcy zamożnych krajów ze skrajnym niedoborem wit. C

Avatar placeholder
26.11.2019 05:06
Szkorbut wraca w zamożnych krajach
Szkorbut wraca w zamożnych krajach (123rf.com)

Szkorbut to choroba, której przyczyną jest niedobór witaminy C. Kojarzono ją jako dolegliwość występującą u marynarzy, którzy podczas dalekich rejsów nie mieli dostępu do świeżej i zdrowej żywności. Wydawałoby się, że problem już dawno został zażegnany. Tymczasem w XXI w. szkorbut wraca.

1. Objawy szkorbutu

Najbardziej charakterystyczne objawy szkorbutu to gnicie dziąseł, wypadanie zębów, pojawiające się na ciele wrzody. Oprócz tego zauważyć można wypadanie włosów, skrajne osłabienie, bóle mięśni i stawów, stany depresyjne. Wyniszczenie organizmu może prowadzić do śmierci, jeśli w porę nie zostanie wdrożone leczenie.

Od kilku lat odnotowuje się przypadki zachorowań m.in. na terenie Stanów Zjednoczonych i w Australii. Choć wydawałoby się, że w tak bogatych krajach nie powinny się zdarzać podobne historie, zdiagnozowano już kilkadziesiąt osób borykających się z tą dolegliwością.

Jak donosi portal Science Alert, doktor Eric Churchill ze Springfield w stanie Massachusetts przywołuje około 30 przypadków szkorbutu na przestrzeni ostatnich 6 lat.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Badacze z Baystate High Street Health Centre wraz z doktorem Churchillem przystąpili do analizy przypadków zachorowań na szkorbut. Starali się zweryfikować, jakie czynniki mogą doprowadzić do tak skrajnych niedoborów witamin.

Zobacz też: Niedobory jakościowe i ilościowe w diecie seniorów

Szkorbut może prowadzić do utraty zębów
Szkorbut może prowadzić do utraty zębów (123rf.com)

2. Przyczyny szkorbutu w XXI w.

Doktor Churchill przyznaje, że u części pacjentów choroba rozwinęła się wskutek problemów psychicznych, powodujących zaburzenia odżywiania. Ograniczanie spożywanych potraw, przy jednoczesnym braku suplementacji, skutkowało drastycznymi niedoborami witamin i soli mineralnych.

Problem szkorbutu dosięga także osoby żyjące w nędzy. Ubodzy jedząc starają się jak najbardziej nasycić na dłużej, natomiast nie przywiązują wagi do wartości odżywczych spożywanych posiłków.

Wysokotłuszczowe i wysokokaloryczne jedzenie syci na dłużej niż owoce i warzywa. W efekcie, pacjent może mieć z jednej strony nadwagę powodowaną "śmieciowym" jedzeniem, a z drugiej strony cierpieć na skrajne niedobory witamin.

Na szkorbut narażone są osoby, które odżywiają się najgorzej, czyli wybierają posiłki nie patrząc na to, czy są one zdrowe, ale czy zapełnią żołądek.

Zobacz też: Najbardziej kaloryczne potrawy świata (WIDEO)

3. Niezdrowa dieta i nieprawidłowe przygotowanie posiłków przyczyną powrotu szkorbutu

Zauważono, że niektórzy chorzy na szkorbut, wskutek złej diety, byli wręcz otyli lub ze znaczącą nadwagą. Ich pożywienie było jednak tak mało zróżnicowane, że nie byli w stanie dostarczyć organizmowi optymalnej ilości witaminy C.

Jenny Gunton, lekarka i badaczka z Westmead Institute for Medical Research w Australii, również analizowała dietę swoich pacjentów chorych na szkorbut. Co ciekawe, wielu z nich żywiło się teoretycznie zdrowo, a w ich diecie nie brakowało owoców i warzyw. Problem stanowiła obróbka termiczna, której poddawali potrawy. Wskutek gotowania, witamina C ulegała zniszczeniu.

"Śmieciowe" jedzenie wśród miejskiej biedoty uznano za podstawową przyczynę powrotu szkorbutu. Chorobę odnotowuje się także w obozach dla uchodźców, gdzie stłoczona ludność nie otrzymuje odpowiednich ilości zdrowego pożywienia i żyje w złych warunkach.

Zobacz też: Czym grozi przedawkowanie witamin?

4. Profilaktyka i skuteczne leczenie chooroby

Podstawą profilaktyki i leczenia jest przede wszystkim zdrowa dieta. Owoce i warzywa bogate w witaminę C to cytryny, pomarańcze, mandarynki, kiwi, papaja, mango. Z naszych rodzimych owoców warto wybrać porzeczki i truskawki. Dla wielbicieli warzyw dobrą wiadomością jest, że pomidory, zielone warzywa, takie jak kapusta, brokuły, brukselka, jarmuż, są świetnymi źródłami witaminy C. Najwięcej znajdziemy jej w papryce, która może stanowić świetne urozmaicenie posiłków, dodatek do kanapek i sałatek. Szczególnie chwalona jest w tym aspekcie żółta papryka.

Aby zabezpieczyć organizm przed zachorowaniem na szkorbut, wystarczy dostarczać witaminę C w odpowiednich dawkach. Choroba może dotknąć nawet najmłodszych, np. żywione sztucznie niemowlęta. Niezbędna jest wówczas dodatkowa suplementacja. Mogą ją stosować oczywiście również dorośli. Szkorbutu nie wolno lekceważyć, niepodjęcie leczenia prowadzi do skrajnego wyniszczenia organizmu, a w skrajnych przypadkach nawet zgonu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze