Trwa ładowanie...

Wycofanie mąki. Sanepid wydał ostrzeżenie

 Karolina Rozmus
25.05.2024 10:27
Firma MELVIT, jak podaje GIS, "podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży"
Firma MELVIT, jak podaje GIS, "podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży" (Getty Images, Facebook)

W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu mąki z ciecierzycy. W jej składzie znaleziono składnik, który nie został wymieniony przez producenta, a który może stanowić zagrożenie dla alergików. "Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji" - zwraca uwagę Sanepid.

spis treści

1. Białka soi w mące z ciecierzycy. GIS ostrzega

Wycofanie GIS dotyczy mąki z ciecierzycy. Powstaje ona z przemiału ziaren rośliny strączkowej, dzięki czemu słynie z wysokiej zawartości białka. Ma niski indeks glikemiczny, nie powoduje zatem skoków glukozy, co jest szczególnie istotne dla chorych na cukrzycę typu 2. Mąka z ciecierzycy nie zawiera pszenicy, może być również spożywana przez osoby z celiakią bądź nietolerancją glutenu.

Badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej dowiodły, że jedna partia mąki producenta MELVIT zawiera białka soi. To istotna informacja dla osób, które mają alergię na soję.

Może ona powodować rozmaite objawy, zarówno z przewodu pokarmowego, jak i oddechowego:

Zobacz film: "Pierwsze symptomy alergii"
  • wymioty,
  • bóle brzucha,
  • biegunkę,
  • tzw. zespół alergii jamy ustnej: mrowienie ust, obrzęk warg lub gardła,
  • świąd i zaczerwienienie skóry,
  • katar,
  • łzawienie oczu,
  • kaszel i duszności,
  • wstrząs anafilaktyczny.

"Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - informuje GIS.

2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu

GIS wycofuje partię mąki z ciecierzycy
GIS wycofuje partię mąki z ciecierzycy (Pixabay)

Według informacji GIS ze sklepowych półek zniknie:

  • nazwa produktu: Mąka z cieciorki, Melvit, 1 kg,
  • numer partii: 240206/106,
  • data minimalnej trwałości: 05.02.2025,
  • producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa,
  • zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki.

"Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu" - ostrzega GIS.

Firma MELVIT, jak podaje Inspektorat, "podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży".

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze