Trwa ładowanie...

Wycofanie mąki. Sanepid wydał ostrzeżenie

 Karolina Rozmus
25.05.2024 10:27
Firma MELVIT, jak podaje GIS, "podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży"
Firma MELVIT, jak podaje GIS, "podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży" (Getty Images, Facebook)

W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu mąki z ciecierzycy. W jej składzie znaleziono składnik, który nie został wymieniony przez producenta, a który może stanowić zagrożenie dla alergików. "Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji" - zwraca uwagę Sanepid.

spis treści

1. Białka soi w mące z ciecierzycy. GIS ostrzega

Wycofanie GIS dotyczy mąki z ciecierzycy. Powstaje ona z przemiału ziaren rośliny strączkowej, dzięki czemu słynie z wysokiej zawartości białka. Ma niski indeks glikemiczny, nie powoduje zatem skoków glukozy, co jest szczególnie istotne dla chorych na cukrzycę typu 2. Mąka z ciecierzycy nie zawiera pszenicy, może być również spożywana przez osoby z celiakią bądź nietolerancją glutenu.

Badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej dowiodły, że jedna partia mąki producenta MELVIT zawiera białka soi. To istotna informacja dla osób, które mają alergię na soję.

Zobacz film: "Pierwsze symptomy alergii"

Może ona powodować rozmaite objawy, zarówno z przewodu pokarmowego, jak i oddechowego:

  • wymioty,
  • bóle brzucha,
  • biegunkę,
  • tzw. zespół alergii jamy ustnej: mrowienie ust, obrzęk warg lub gardła,
  • świąd i zaczerwienienie skóry,
  • katar,
  • łzawienie oczu,
  • kaszel i duszności,
  • wstrząs anafilaktyczny.

"Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - informuje GIS.

2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu

GIS wycofuje partię mąki z ciecierzycy
GIS wycofuje partię mąki z ciecierzycy (Pixabay)

Według informacji GIS ze sklepowych półek zniknie:

  • nazwa produktu: Mąka z cieciorki, Melvit, 1 kg,
  • numer partii: 240206/106,
  • data minimalnej trwałości: 05.02.2025,
  • producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa,
  • zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki.

"Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu" - ostrzega GIS.

Firma MELVIT, jak podaje Inspektorat, "podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży".

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze