Wykorzystasz ją w kuchni i kąpieli. Idealna na bóle mięśni i stawów

Gorczyca to niepozorne, drobne ziarenka o dużej mocy. Kojarzymy ją głównie z musztardą lub małymi kuleczkami wsypywanymi do słoików z ogórkami, ale od wieków wykorzystuje się ją także w domowej medycynie i zabiegach pielęgnacyjnych. Warto wiedzieć, co dokładnie kryje się w tych nasionach i jak z nich korzystać, żeby sobie pomóc, a nie zaszkodzić.

Właściwości zdrowotne gorczycy wynikają przede wszystkim z jej działania rozgrzewającegoWłaściwości zdrowotne gorczycy wynikają przede wszystkim z jej działania rozgrzewającego
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Na co pomaga gorczyca?

Gorczyca to nasiona roślin z rodziny kapustowatych. Najczęściej spotykamy gorczycę białą, czarną i sarepską. Różnią się kolorem, ostrością smaku i składem substancji czynnych. Nasiona są źródłem tłuszczu, białka, związków siarki (glukozynolanów), a także składników mineralnych. To właśnie związki siarki odpowiadają za charakterystyczny, ostry aromat i rozgrzewające działanie gorczycy, które wykorzystujemy w kuchni i domowych kuracjach.

Właściwości zdrowotne gorczycy wynikają przede wszystkim z jej działania rozgrzewającego i drażniącego skórę. W kontakcie z wodą i enzymami z nasion powstają substancje, które rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają ukrwienie skóry i tkanek położonych nieco głębiej. Dlatego gorczyca bywa stosowana pomocniczo przy bólach mięśni i stawów, napięciu mięśniowym, uczuciu "zimnych" stóp i dłoni.

Poprawa krążenia może dawać subiektywną ulgę w dolegliwościach, a ciepło działa rozluźniająco. W tradycyjnych domowych sposobach gorczycę polecano też przy przeziębieniu, kaszlu czy zatkanym nosie – rozgrzanie organizmu miało wspierać naturalne mechanizmy obronne.

Objawy zatrucia dioksynami

Jedno z ciekawszych badań nad wpływem gorczycy na zdrowie dotyczyło działania oleju z gorczycy u szczurów z cukrzycą wywołaną streptozotocyną. Naukowcy podzielili młode samce szczurów na cztery grupy: zdrową i cukrzycową karmioną tłuszczem zwierzęcym oraz zdrową i cukrzycową karmioną dietą z dodatkiem oleju z gorczycy. Przez 60 dni oceniano m.in. poziom glukozy we krwi, skład kwasów tłuszczowych w tkankach oraz ekspresję genów związanych z gospodarką węglowodanową.

Okazało się, że u zwierząt z cukrzycą, które otrzymywały olej z gorczycy, poziom glukozy znacząco spadł (z ponad 500 mg/dl do ok. 337 mg/dl), a w mięśniach wzrosła zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i nasiliło się sygnalizowanie przez receptor insulinowy, co sugeruje poprawę wrażliwości na insulinę.

Gorczyca nie tylko w kuchni

Jak można stosować gorczycę na co dzień? Najprościej – w kuchni. Całe ziarna dodaje się do marynat, kiszonek, pasztetów, sosów i domowej musztardy. W tej formie gorczyca przede wszystkim urozmaica smak potraw, pobudza wydzielanie soków trawiennych i może delikatnie wspomagać trawienie tłustszych dań.

Jedną z najbardziej znanych domowych metod są kąpiele z dodatkiem gorczycy. Najczęściej wykorzystuje się do nich zmielone nasiona lub gotowe mieszanki do wsypania do wanny czy miski na stopy. Ciepła kąpiel z gorczycą ma mocno rozgrzewać, poprawiać krążenie i przynosić ulgę zmęczonym mięśniom i stawom.

Kąpiele stóp stosuje się wieczorem, np. po dniu spędzonym na nogach albo przy pierwszych objawach przeziębienia, kiedy chcemy "porządnie się wygrzać". Ważne, aby woda była ciepła, ale nie parząca, a czas trwania kąpieli dostosowany do własnej tolerancji – zwykle wystarcza 10-20 minut. Po takim zabiegu skóra może być zaczerwieniona i wyraźnie ciepła, co jest naturalnym efektem działania gorczycy.

Komu może zaszkodzić?

Warto jednak pamiętać, że gorczyca nie jest całkowicie obojętna dla zdrowia. U osób o wrażliwej skórze może wywołać silne podrażnienie, pieczenie, a nawet pęcherze. Dlatego przed dłuższą kąpielą lub okładem dobrze jest wykonać krótki test na małym fragmencie skóry. Z gorczycy powinny zrezygnować osoby z aktywnymi zmianami skórnymi, ranami, wypryskiem, a także z alergią na rośliny z rodziny kapustowatych. Ostrożne powinny być kobiety w ciąży, małe dzieci, seniorzy z chorobami krążenia oraz osoby z niewyrównanym nadciśnieniem czy chorobami serca – zbyt intensywne zabiegi rozgrzewające mogą u nich wywołać złe samopoczucie.

Gorczyca nie zastępuje leczenia zaleconego przez lekarza, nie wyleczy choroby zwyrodnieniowej stawów ani infekcji, ale może być dodatkiem do klasycznej terapii, jeśli stosujemy ją rozsądnie. W razie wątpliwości, przy chorobach przewlekłych czy przyjmowaniu leków, najlepiej skonsultować pomysł stosowania silnie rozgrzewających kąpieli lub okładów z lekarzem lub farmaceutą. Dzięki temu gorczyca pozostanie bezpiecznym, ciekawym dodatkiem do diety i domowej pielęgnacji, a nie źródłem nieprzyjemnych niespodzianek.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: link.springer.com/article/10.1007/s13410-021-00952-6

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału