Zapiekanka rybna

Potrawa o dużej zawartości pełnowartościowego białka. Ryby zawierają znikomą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo zdrowych wielonienasyconych kwasów omega-3. Dzięki temu pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz działają przeciwzakrzepowo. Wykazano również pozytywny wpływ tłuszczów ryb morskich na prawidłową budowę i funkcjonowanie siatkówki oka.

Składniki

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

  • 50 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, morszczuk, mintaj, sola),

  • 2 jaja,

  • pomidor duży,

  • natka pietruszki,
  • sok z cytryny,

  • 2 średnie pory (część biała),

  • 2 łyżki mąki,

  • 3 łyżki oleju,

  • 4 łyżki startego żółtego sera,

  • śmietana 12%,

  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.


Sposób przygotowania

Umyte filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i drobno zmielonym pieprzem oraz ziołami, odstawić na 15 minut. Następnie krótko usmażyć je na oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej olejem. Pory oczyścić, zdjąć wierzchnią warstwę, umyć i pokroić w krążki. Wrzucić je na 8 minut do wrzącej wody, odcedzić i ułożyć je na rybie. Mąkę zmieszać z serem i śmietaną oraz jajami, doprawić solą i pieprzem. Polać tym rybę. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 30 minut, wyjąć, położyć plasterki pomidora i posypać natką pietruszki. Danie zawiera mało kalorii.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 434,6
Białko 36,63 g
Tłuszcze 25,09 g
Cholesterol 272,3 mg
Węglowodany 17,91 g
Błonnik 2,23 g
Witamina C 41,82 mg
Witamina A 414,75 µg

Komentarz

Potrawa polecana w diecie bogatobiałkowej stosowanej podczas ćwiczeń fizycznych oraz w niektórych chorobach nerek. Korzyść z tego dania odniosą także kobiety ciężarne, gdyż kwasy omega-3 wspomagają rozwój tanki mózgowej płodu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zapiekanki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zapiekanki
Zapiekanki

Zapiekana zielona fasola

Zapiekana zielona fasola

Zielona fasola zawiera substancje o działaniu łagodnie odwadniającym i oczyszczającym płyny ustrojowe. Posiada mnóstwo witamin i jest pyszna.

Zapiekanki

Rybna zapiekanka

Rybna zapiekanka

Zapiekanka może wydawać się ciężkostrawnym daniem, które niczego dobrego ze sobą nie przynosi, jednak jeśli połączyć odpowiednie składniki, na przykład rybę, potrawa podnosi swoją wartość.

Zapiekanki

Zapiekany bekon i jabłka

Zapiekany bekon i jabłka

Dzięki takim składnikom jak jabłka, seler, marchewka, cebula czy mięso z kurczaka, zapiekanka z bekonem zyskuje na wartości odżywczej i jest świetnym pomysłem na lunch lub kolację.

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa

Cenne właściwości ryżu poznano najpierw w Azji, jeszcze w starożytności. Dzięki dużej zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B jest on niezwykle pomocny na przykład w regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Zapiekanki

Zapiekanka beszamelowa z dynią i pomidorami

Potrawa stanowi bardzo dobre źródło beta - karotenu, żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B. Jej składniki regulują poziom cukru we krwi a nawet wspomagają leczenie astmy oskrzelowej (takie działanie wykazuje regularnie spożywana dynia). Prowitamina A...

Zapiekanki

Zapiekanka po bolońsku

Zapiekanka po bolońsku

Klasyczny sos bolognese jest robiony na bazie pomidorów i mielonego mięsa. Miasto, które uznaje się, nie tylko ze względu na nazwę, za miejsce pochodzenia sosu, to Bolonia we Włoszech. Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki chili, 2 marchewki, 2...

Zapiekanki

Zapiekanka z bekonem i jabłkiem

Ten przepis na zapiekankę jest bardzo ciekawy nie tylko ze względu na oryginalny smak i łatwość przygotowania. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, wypróbuj to danie, będziesz mile zaskoczona. Składniki: 200 g boczku, 2 duże jabłka, 1/2 cebuli, 2 marchewki, 2...

Zapiekanki

Zapiekanka enchilada

z twarogiem. Wyróżnia się kilka rodzajów sosów do enchilady: tradycyjny, zielony, czerwony i mole. Każdy z nich idealnie pasuje do meksykańskiej zapiekanki.

Zapiekanki

Zapiekanka wiosenna

Zapiekanka wiosenna to smaczne, kolorowe danie, proste w przygotowaniu i niskokaloryczne. Świetne dla osób, które pragną zachować zdrową dietę i zadbać o smukłą sylwetkę. Bogactwo warzyw zapewnia organizmowi dużą ilość bioflawonoidów i błonnika ułatwiającego...

Zapiekanki

Zapiekanka z chlebem kukurydzianym

pokrywę. Aby być pewnym, że danie jest już gotowe, po określonym czasie włóż drewniany patyczek w środek zapiekanki - powinien być czysty. Komentarz