Zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami

Zapiekanki z ziemniakami są zazwyczaj bardzo proste i niedrogie w przygotowaniu. Wykonanie zapiekanki z ziemniaki i pieczarkami jest niezwykle proste i mogą ją zrobić nawet osoby, które dopiero zaznajamiają się ze sztuką kulinarną. Zapiekanka wegetariańska po przyrządzeniu może być połączona z surówką owocową lub jednym z wegetariańskich dipów.

Składniki:

  • kilka średniej wielkości ziemniaków,
  • kilka pieczarek,
  • duża cebula,
  • sól czosnkowa,
  • zioła prowansalskie, przyprawa tandoori lub ostra papryka,
  • masło lub margaryna. 


Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Sposób przygotowania:

Średniej wielkości brytfankę wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój ziemniaki w ósemki, cebulę w piórka, a pieczarki w plastry. Ułóż ziemniaki w brytfance tak, by na każdym położyć odrobinę masła, posyp je solą, przyprawą tandoori lub papryką. Pieczarki poukładaj między ziemniakami i posyp ziołami. Całość przykryj cebulą, włóż do piekarnika (temperatura 200 stopni) na ok. 30 minut.

Kalorie 212,5 kcal
Białko 5,0 g
Tłuszcz 8,8 g
Cholesterol 24,8 mg
Węglowodany 32,3 g
Błonnik 4,1 g
Witamina C 26,5 mg
Witamina A 84,9 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!