Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Zapomniane zboża i ich zdrowotne właściwości

 Magdalena Bury
26.11.2018 13:26
Zapomniane zboża i ich zdrowotne właściwości
Zapomniane zboża i ich zdrowotne właściwości (123rf)

Styl życia zmusza nas do zmiany nawyków żywieniowych wyrabianych od dziesięcioleci. Jemy szybko, zbyt dużo i monotematycznie.

Pełnoziarniste pieczywo zostało zamienione na lekkie wafle ryżowe, a zapach świeżego chleba na aromat dodawany w hipermarketach podczas odmrażania bułek.

Możemy to zmienić. Oto zapomniane zboża, które powinniśmy włączyć do codziennego menu.

1. Pełnoziarniste zboża w diecie przodków

Pełnoziarniste zboża były podstawą diety naszych przodków. To właśnie między innymi dzięki ich uprawie zaczęto prowadzić osiadły tryb życia. Jedzenie tego rodzaju było łatwe w uprawie i przygotowaniu oraz bardzo pożywne. Można je było także bez problemu przechowywać, a i tak nie traciły swoich odżywczych wartości.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Na stołach gościły kasze i naturalne płatki zbożowe. Ich spożycie zaczęło jednak spadać w drugiej połowie XX wieku. Dlaczego? Ludzie zaczęli korzystać z białej, wysokooczyszczonej mąki. Smaczniejsze od nijakiej owsianki okazały się również chrupiące płatki kukurydziane – najczęściej wysokoprzetworzone i bez składników odżywczych, za to z dużą ilością niezdrowego cukru.

2. Produkty pełnoziarniste

Produktami pełnoziarnistymi nazywamy nasiona zbóż w postaci naturalnej oraz wszystkie produkty spożywcze, które zawierają je w skorupce. To właśnie w okrywie owocowo-nasiennej znajduje się najwięcej witamin i minerałów.

Produkty pełnoziarniste to również wszystkie te poddane obróbce: łamaniu, kruszeniu, mieleniu, moczeniu, gotowaniu czy kiełkowaniu. W sklepach znajdziemy ich wiele. Są to np.: amarantus, jęczmień, gryka, pszenica, kukurydza, proso, owies, żyto, sorgo, orkisz oraz ryż.

Produkty pełnoziarniste są dziś coraz bardziej popularne
Produkty pełnoziarniste są dziś coraz bardziej popularne (123rf)

3. Właściwości prozdrowotne

Spożywanie dziennie trzech porcji produktów pełnoziarnistych obniża ryzyko zachorowalności na różnego rodzaju choroby. Stosujmy je jako dodatek do zup, jogurtów, a nawet do mięs. Na śniadanie jedzmy płatki owsiane lub orkiszowe. Do obiadu natomiast pasuje kasza gryczana. Dzieciom polecana jest delikatna kasza jaglana lub manna.

Przygotowanie pełnych ziaren rozpoczynamy od moczenia ich w czystej i chłodnej wodzie przez 12 godzin. Zawierają one kwas fitynowy oraz inhibitory enzymów, które rozpadają się właśnie pod wpływem moczenia. Dzięki temu organizm szybciej może przyswajać witaminy i składniki mineralne z produktów pełnoziarnistych. Moczenie sprawia także, że ziarna gotują się szybciej, dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych.

4. Kto powinien po nie sięgać?

Produkty pełnoziarniste są narzędziem w walce z otyłością i nadwagą i mają wpływ na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Obniżają również ryzyko wystąpienia zawału o 30–36 proc. Zmniejszają także szanse na wystąpienie cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia.

Pełne ziarna polecane są osobom zmagającym się z astmą oraz nadciśnieniem krwi. Pozytywnie wpływają podczas leczenia raka przewodu pokarmowego. Usuwają złogi złego cholesterolu oraz zapobiegają chorobom dziąseł.

Dzięki dużej zawartości błonnika oczyszczają także jelita ze zbędnych produktów przemiany materii. To prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. W ich składzie znajdziemy fosfor, żelazo, magnez, kwas foliowy, niacynę, proteiny oraz witaminy z grupy B.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze