Zaskakujące źródła probiotyków

Mianem probiotyków określamy żywe kultury bakterii lub drożdży, które przyjmowane w określonych ilościach mogą wykazywać pozytywne skutki zdrowotne. Pełnią one niezwykle ważną funkcję w organizmie człowieka, gdyż chronią układ pokarmowy przed drobnoustrojami chorobotwórczymi i poprawiają funkcjonowanie jego błony śluzowej.

Są pomocne, gdy chcemy przywrócić równowagę mikroflory jelitowej po stosowaniu niektórych środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków. Najbardziej znane bakterie probiotyczne należą do rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium. Które produkty spożywcze obfitują w probiotyki? W jakie produkty żywnościowe warto się zaopatrzyć, gdy chcemy wzmocnić swój organizm?

Probiotyki odgrywają bardzo ważną rolę w codziennej diecie.Probiotyki odgrywają bardzo ważną rolę w codziennej diecie.
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Lauren Silverman / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)
Katarzyna Wąś-Zaniuk

/ 9Kombucza (sfermentowana herbata)

Właściwości prozdrowotne kombuczy znane są od ponad 2 tysięcy lat.
Właściwości prozdrowotne kombuczy znane są od ponad 2 tysięcy lat. © Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

Kombucza, zwana również kombuchą najczęściej powstaje z niesfermentowanej herbaty zielonej, która po osłodzeniu zostaje poddana działaniu grzybka japońskiego. Na skutek tego dochodzi do fermentacji napoju, co nadaje mu niezwykle korzystne właściwości.

Właściwości prozdrowotne tego napoju znane są od ponad 2 tysięcy lat. Herbata kombucza posiada delikatnie słodki, kwaskowaty smak i jest musująca. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wspomaga leczenie niestrawności. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia działanie układu immunologicznego, wykazuje też działanie przeciwmiażdżycowe. Stanowi także doskonałe źródło:

Warto wiedzieć, że napoju z kombuchy nie powinno się podawać małym dzieciom.

/ 9Mleko sojowe

Mleko sojowe stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego.
Mleko sojowe stanowi doskonałą alternatywę dla mleka krowiego. © Zdjęcie autorstwa artemtation / CC BY

Wiele osób dorosłych ma problem z tolerancją laktozy zawartej w krowim mleku. Zazwyczaj zastępują one ten napój mlekiem sojowym. Warto wiedzieć, że niektóre odmiany tego mleka zawierają w składzie żywe kultury bakterii, które działają osłaniająco na układ pokarmowy. Ten produkt żywnościowy, dzięki naturalnemu pH oraz sporej zawartości pierwiastków chemicznych — węgla i azotu, które są bardzo ważne dla procesu fermentacji, stanowi dobry nośnik probiotyków.

Zarówno pacjenci z nietolerancją laktozy, jak i osoby stosujące dietę wegetariańską chętnie sięgają po napój sojowy ze względu na wysoką zawartość żelaza, białka i wapnia. Napój może z powodzeniem stanowić składnik diety odchudzającej, ponieważ zawiera mniejszą ilość cukru od tradycyjnego, krowiego mleka.

/ 9Kefir

Kefir to naturalny probiotyk.
Kefir to naturalny probiotyk. © Zdjęcie autorstwa David Niergarth / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kefir jest jednym z najbardziej znanych naturalnych probiotyków. W jego składzie znajdziemy witaminy, minerały oraz aminokwasy. Stanowi cenne źródło potasu, fosforu, magnezu, witaminy A, witamin z grupy B, wapnia. Produkt ten charakteryzuje się niezwykle orzeźwiającym smakiem i może być spożywany samodzielnie. Z powodzeniem można dodawać go do muesli, płatków owsianych, świeżych owoców.

Regularne spożywanie kefiru polecane jest osobom, które zmagają się z chorobami o podłożu wirusowym. Zawarte w produkcie probiotyki wpływają pozytywnie na pracę układu immunologicznego, co może być pomocne przy takich schorzeniach jak opryszczka wargowa, półpasiec czy AIDS. Osoby regularnie sięgające po ten produkt mogą zaobserwować u siebie też poprawę ogólnej kondycji skóry.

/ 9Twaróg

Twaróg to źródło nie tylko cennych dla organizmu probiotyków, ale także wapnia.
Twaróg to źródło nie tylko cennych dla organizmu probiotyków, ale także wapnia. © Zdjęcie autorstwa julenka / CC BY

Twaróg to źródło nie tylko cennych dla organizmu probiotyków, ale także wapnia – składnika niezbędnego dla zdrowych i mocnych kości. Stanowi on doskonały dodatek do kanapek, deserów, ale może być również spożywany samodzielnie. Jego smak można wzbogacić też świeżymi ziołami takimi jak pietruszka czy koper ogrodowy.

Spożywając twaróg, dostarczamy organizmowi pełnowartościowe białko, które stanowi budulec komórek i tkanek w ciele oraz lizynę, która jest aminokwasem egzogennym. Niewystarczająca ilość tej substancji może objawiać się w postaci przemęczenia, obniżonej koncentracji, nerwowości. Lizyna przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i chorób nowotworowych. Biały twarożek to cenne źródło kwasów tłuszczowych. Obfituje między innymi w kwas oleinowy, linolowy oraz linolenowy.

/ 9Kiszona kapusta

Kiszona kapusta to produkt spożywczy często goszczący na polskich stołach.
Kiszona kapusta to produkt spożywczy często goszczący na polskich stołach. © Zdjęcie autorstwa manray3 / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Kiszona kapusta to produkt spożywczy często goszczący na polskich stołach. Stanowi ona idealny dodatek do surówek. Można z niej również przyrządzić pyszny, aromatyczny bigos świąteczny. Spożywanie kiszonej kapusty jest korzystne dla naszego zdrowia nie tylko ze względu na dużą zawartość witaminy C, ale również zawartość bakterii kwasu mlekowego, które wchodzą w skład naturalnej flory bakteryjnej organizmu człowieka.

Kapusta kiszona powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie z wielu powodów. Zawarte w niej składniki wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego, poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także pomagają zredukować poziom złego cholesterolu we krwi. Po produkt powinny sięgnąć osoby, które chcą poprawić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

/ 9Rola prebiotyków w diecie

Poszczególne produkty żywnościowe określamy mianem naturalnych prebiotyków.
Poszczególne produkty żywnościowe określamy mianem naturalnych prebiotyków. © Zdjęcie autorstwa Sonny Abesamis / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Poszczególne produkty żywnościowe określamy mianem naturalnych prebiotyków. Ich działanie polega na wspomaganiu rozwoju naturalnej flory bakteryjnej obecnej w układzie pokarmowym człowieka. Są one pokarmem dla występujących w jelicie grubym niewielkich żywych mikroorganizmów, na przykład drożdży oraz bakterii.

Które produkty można zaliczyć do grona prebiotyków?

/ 9Wino czerwone

Czerwone wino zawiera prebiotyk arabinogalaktan.
Czerwone wino zawiera prebiotyk arabinogalaktan. © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

W winie czerwonym zawarty jest prebiotyk arabinogalaktan, który stymuluje rozwój bakterii korzystnych dla zdrowia układu pokarmowego. Testy przeprowadzone in vitro i in vivo udowodniły, że może on przyczyniać się do wzrostu bakterii probiotycznych, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium.

Na podstawie badań klinicznych wiadomo, że spożywanie jednej lampki wina czerwonego dziennie przez okres czterech tygodni może znacząco zwiększyć ilość probiotyków naturalnie bytujących w jelitach. Warto również dodać, że arabinogalaktan może również wspomagać działanie ludzkiego układu immunologicznego poprzez zwiększenie produkcji substancji regulujących odpowiedź odpornościową.

/ 9Banany

Banany są doskonałym źródłem potasu.
Banany są doskonałym źródłem potasu. © Zdjęcie autorstwa 218860 / CC BY

Banany to źródło niezbędnych dla organizmu witamin oraz mikroelementów. Co więcej, stanowią one naturalny prebiotyk, który fermentując w układzie pokarmowym, pobudza namnażanie się bakterii wchodzących w skład naturalnej mikrobioty jelitowej.

Spożywanie bananów wpływa bardzo dobrze na nasz układ trawienny, ponieważ zapobiega takim problemom, jak zgaga, choroba wrzodowa. Spożywając banany, dostarczamy naszemu organizmowi takich składników odżywczych jak kwas askorbinowy, fosfor, witamina A, witamina K, witamina E, potas, jod, magnez, cynk.

Ważna informacja dla kobiet jest taka, że banany zawierają substancje, które mogą łagodzić bóle menstruacyjne. Zawarte w owocach składniki mogą też łagodzić mdłości i wymioty.

/ 9Czosnek

Czosnek wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.
Czosnek wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. © Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

Czosnek jest nam znany ze swoich właściwości leczniczych. Zawarta w jego składzie allicyna wykazuje działanie bakteriobójcze. Spożywanie czosnku może zatem łagodzić bądź redukować objawy chorób powstających na podłożu bakteryjnym. Naukowcom udało się dowieść, że najskuteczniejsze działanie wykazuje wobec takich chorobotwórczych patogenów jak Staphylococcus aureus, Streptococcus, bakterie Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Streptococcus faecalis czy Streptococcus pneumonia.

Warto wiedzieć, że czosnek zaliczamy również do grupy naturalnych prebiotyków, które pośrednio wpływają na ochronę układu pokarmowego przed zatruciem. Regularne spożycie czosnku może działać w sposób pozytywny na zdrowie jelit. Zawarte w nim substancje redukują stany zapalne i poprawiają funkcje układu immunologicznego.

Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć