Zdolność do wyczuwania ostrego zapachu moczu po zjedzeniu szparagów jest uwarunkowana genetycznie

Nowe badania pokazują, że tylko ci z nas, którzy mają zmiany w genach odpowiedzialnych za wykrywanie zapachów, mogą wyczuć dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów.

Wcześniejsze badania rzucają nieco światła na tę kwestię, kto może, a kto nie może wykryć charakterystycznego zapachu siarki w moczu po zjedzeniu szparagów.

Naukowcy początkowo nie mieli pewności co do powodu, dla którego niektórzy ludzie są niewrażliwi na ten zapach. Postawili oni hipotezę, że niektóre osoby mogą nie mieć zdolności węchu lub wytwarzania zapachu lub że nierozpoznawanie tego zapachu może być związane z częściową utratą węchu.

Substancje spożywane i wydalane z moczem po przetworzeniu warzywa nazywają się metabolitami szparagów. Składają się one z metanotiolu i S-metylo tioestry.

Ludzie, którzy nie są w stanie wyczuć metabolitów szparagów we własnym moczu, nie są również w stanie go wykryć w moczu innych osób. To sugeruje, że brak węchu może być najbardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem.

Aby dowiedzieć się, czy występują tu czynniki genetyczne zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Europy przeprowadził nowe badania i opublikował wyniki w wydaniu świątecznym "BMJ".

Prowadzony przez Sarah Markt i Lorelei Mucci, ze Szkoły Zdrowia Publicznego Harvard T.H. Chan, zespół badawczy przeprowadził analizę 6 909 mężczyzn i kobiet europejskiego i amerykańskiego pochodzenia, którzy brali udział w dwóch długoterminowych badaniach: Nurses' Health Study i Health Professionals Follow-up Study.

Uczestnicy zostali poproszeni o odpowiedź na stwierdzenie: "Po zjedzeniu szparagów, można zauważyć silny charakterystyczny zapach w moczu".

Osoby, które odpowiedziały "zdecydowanie się zgadzam" zostały zakwalifikowane jako wyczuwające ten zapach, a te, które odpowiedziały "Umiarkowanie się zgadzam", "Trochę się zgadzam", "Trochę się nie zgadzam", "Umiarkowanie się nie zgadzam" i "Zdecydowanie się nie zgadzam" zostały sklasyfikowane jako niewyczuwające zapachu moczu po szparagach.

Następnie naukowcy badali związek między zmiennością genetyczną a cechą braku wyczuwania zapachu szparagów w ponad 9 mln wariantów genetycznych.

Markt, Mucci i współpracownicy zidentyfikowali setki wariantów w sekwencji DNA - w wielu genach zaangażowanych w węch - które są silnie związane z możliwością wykrycia metabolitów szparagów.

Dochodzenie ujawniło 871 różnic w sekwencji DNA, w szczególności związanych z niewykrywaniem tego zapachu. Różnice te, znane jako polimorfizmy pojedynczych nukleotydów (SNP), znajdowały się na chromosomie 1 - regionu chromosomowego, który zawiera wiele genów związanych z węchem.

Autorzy badania podkreślają, że odkrycie tych SNP zapewnia naukowcom przyszłe drogi badawcze, które mogą odkryć strukturę genetyczną i funkcję ogólną węchu.

"Przyszłe badania są niezbędne do replikacji przed rozważeniem terapii celowanych, które pomogą ludziom bez węchu odkryć co tracą" - zauważają.

Wyniki pokazują, że 40 proc. uczestników zdecydowanie zgodziło się, że mogą wyczuć wyraźny zapach moczu po zjedzeniu szparagów.

Wyższy odsetek kobiet (62 proc.) niż mężczyzn (58 proc.) poinformował, że nie czuje tego zapachu. Badacze są niepewni tego wyniku. Jak mówią, kobiety są znacznie dokładniejsze i konsekwentnie identyfikują zapachy.

Zespół proponuje, że ten nieoczekiwany rezultat może wynikać z kilku skromnych kobiet, które nie chcą się przyznać, że mogą poczuć zapach albo że z powodu żeńskiej pozycji podczas oddawania moczu, dzięki której zapach może być mniej wyczuwalny.

Marta Pawlak, 8 miesięcy temu

Newsy

Komentarze
Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Depresja może być leczona lekami przeciwzapalnymi

Po ustaleniu, że układ immunologiczny odgrywa ważną rolę w ochronie zdrowia psychicznego, badacze uzyskali kolejne dowody, że leki, które redukują stan zapalny w wielu chorobach autoimmunologicznych, mogą również pomóc w leczeniu objawów depresji. Kierownik...

Newsy

Czy kręgarz przyniesie ulgę w migrenie?

Ludzie cierpiący z powodu migreny często poszukują pomocy u kręgarza, ale nowe badanie sugeruje, że ulga w bólu może być efektem placebo. Kiedy badacze zastosowali na pacjentach prawdziwą formę chiropraktyki (kręgarstwa) oraz jej fałszywą wersję,...