4 z 7Źródło składników dobrych dla zdrowia
Dziurawiec pospolity obfituje w substancje, które zapewniają mu lecznicze właściwości. Oprócz wspomnianej wcześniej hipercyny (czerwony barwnik należący do flawanoidów) są to m.in. garbniki (wywodzące się z polifenoli), które obkurczają naczynia krwionośne, dzięki czemu ograniczają stany zapalne. Ponadto zawarte w dziurawcu rutyna, kwercyna i hyperozyd uszczelniają najmniejsze naczynia krwionośne, dzięki czemu wzmacniają naszą odporność.
Właściwości antybiotyczne posiada także zawarta w dziurawcu hyperforyna. Moc tego zioła wzmacniają olejki eteryczne, kwasy organiczne, pektyny, cholina, sole mineralne oraz witaminy A i C. Napar z dziurawca stosuje się do płukania jamy ustnej w przypadku zapalenia gardła lub dziąseł.
Zobacz także: Powoduje kompleksy, szpeci. Te produkty mogą nasilać objawy choroby