Zdrowy napój, który zapewnia długowieczność

Jadwiga Młynek w tym roku skończyła 109 lat. Jest najstarszą mieszkanką Kalisza i jedną z najstarszych Polek. Co zapewniło jej długowieczność? Kobieta jest przekonana, że siły i zdrowie zawdzięcza... koziemu mleku.

Długowieczność na wyciągnięcie ręki

O pani Jadwidze dowiedzieliśmy się dzięki wystawie fotografii „Oblicza Starości” zaprezentowanej w Galerii Plenerowej w Muzeum Łazienki Królewskie. Jej zdjęcie, a także krótka historia życia znalazły się wśród kilkunastu ujęć przedstawiających oblicza starszych osób z Wielkopolski. Każda fotografia i komentarz poruszają widza na swój sposób, jednak naszą uwagę przykuła pani Jadwiga Młynek i jej nietypowy sposób na długowieczność. W komentarzu dołączonym do zdjęcia możemy przeczytać:

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

  • Przez całe życie ciężko pracowała w gospodarstwie, bo z tego żyła z mężem i piątką dzieci. Jak sama mówi, odżywia się zdrowo i uwielbia kozie mleko, które pije od dziecka. Twierdzi, że to właśnie ten napój dawał jej siłę do pokonywania wielu kilometrów pieszo, kiedy chodziła na targ sprzedawać warzywa i owoce.

Okazuje się, że eliksir młodości naprawdę istnieje i mamy go na wyciągnięcie ręki. Sprawdźmy, co takiego kryje w sobie kozie mleko, że daje tyle energii.

10 produktów, które uratują twoją wątrobę

To jeden z najważniejszych organów. Wątroba neutralizuje toksyny, usuwa szkodliwe substancje, wytwarza żółć, a także magazynuje energię oraz witaminy....

Tajemnice koziego mleka

Mleko od kozy jest bogate w cenne minerały, dostarcza potasu, wapnia oraz fosforu. Jest również źródłem witamin: A1, PP , D, E oraz witamin z grupy B. Ponadto spożywając kozie mleko, zapewnimy sobie dawkę zdrowych kwasów omega-6. Mleko kozie wspomaga też przyswajanie żelaza, dlatego polecane jest osobom zmagającym się z niedoborem tego ważnego składnika pokarmowego.

Kozie mleko jest lekkostrawne. Nie powoduje problemów trawiennych, ale to nie wszystko. Zawiera w swoim składzie prebiotyki, które wpływają korzystnie na florę bakteryjną układu pokarmowego.

Mleko kozie może być spożywane przez osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy. Zawiera ono znacznie mniej tego składnika niż mleko krowie. W mleku od kozy znajdziemy też mniej kazeiny, czyli najważniejszego składnika tworzącego białka mleka, a które też bardzo często jest przyczyną alergii pokarmowej.

Mleko kozie zostało zaliczone do żywności funkcjonalnej, czyli oprócz tego, że odżywia, sprawia, że lepiej się czujemy i jesteśmy zdrowsi. Nic dziwnego, że pani Jadwiga czuje się tak dobrze. Zdrowa dieta może zdziałać prawdziwe cuda w naszym organizmie.

Mleko kozie nie powinno być jednak zbyt często podawane dzieciom, bo przez wysoką zawartość składników mineralnych, może zbytnio obciążyć nerki malucha.

Zapraszamy po więcej

Warto brać przykład z pani Jadwigi – to pewne. Najstarsza mieszkanka Kalisza postawiła przede wszystkim na zdrowe odżywianie i to dzięki temu cieszy się długowiecznością.

Jeśli zainteresowała Was historia Jadwigi Młynek, serdecznie zachęcamy, by poznać innych bohaterów wystawy „Oblicza Starości”. Jeszcze do końca listopada będzie można ją obejrzeć w Galerii Plenerowej w Muzeum Łazienki Królewskie (wejście od strony ul. Agrykoli). Ekspozycję cieszy się dużym zainteresowaniem, odwiedziło ją już 20 tys. osób.

Pomysłodawczynią projektu jest prof. zw. Małgorzata Garda, a zdjęcia wykonali studenci oraz osoby związane z Uniwersytetem Adama Mickiewicza w Poznaniu. Za organizację wystawy odpowiedzialna jest Fundacja Jolanty Kwaśniewskiej „Porozumienie Bez Barier”. Projekt został sfinansowany przez m. st. Warszawa.

Program Oswajanie starości

Partner WP abcZdrowie

Program Oswajanie starości

"Oswajanie starości" to program realizowany przez Fundację Jolanty Kwaśniewskiej "Porozumienie Bez Barier". Jego celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na jakość życia seniorów w Polsce. Autorzy projektu starają się patrzeć na starsze osoby przez pryzmat ich energii, doświadczenia, umiejętności, kompetencji oraz pasji. W 2016 roku program został objęty honorowym patronatem Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy.

Więcej o programie

Magdalena Pietras, 12 miesięcy temu

Produkty żywnościowe

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

Majonez - czy słusznie obawiamy się tego produktu?

sylwetkę warto wybierać takie produkty? - Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz (...) musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej...

Produkty żywnościowe

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Nasiona bazylii - nowy superprodukt, który musisz znać

Superfood dla zdrowia Nasiona bazylii zyskują coraz większą popularność i nie brakuje opinii, że to kolejny superprodukt. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu) oraz wielu witamin. W krajach azjatyckich słodka...

Produkty żywnościowe

Wielkanocne produkty, których należy unikać

Wielkanocne produkty, których należy unikać

, ale czy zdrowe? Co zawierają gotowe produkty tego typu? Co kryć w sobie może chrzan? Jakich substancji nie powinniśmy w nich znaleźć i jaki (...) nas, że produkty tego typu nie wymagają dodawania konserwantów. Wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jak czytać etykiety?

Jak czytać etykiety?

, ale także zachowaniu zdrowia, dlatego tak ważne jest, by jadać produkty najwyższej jakości, świeże i bezpieczne. W świetle obowiązujących przepisów producent żywności (...) . Takie określenie można najczęściej znaleźć na najmniej trwałych...