10 z 16Czekolada
Czekolada zawiera kofeinę, a więc może spowodować uczucie pieczenia w przełyku. Ogranicz jej spożycie lub jedz małe kawałki. Obserwuj też, kiedy po spożyciu czekolady pojawia się zgaga – po tłustym posiłku czy kiedy jest zjadana sama na pusty żołądek? Zwróć szczególną uwagę na czynniki, które mogą wpływać na to, że odczuwasz zgagę po zjedzeniu danego produktu żywnościowego.
Spożywanie słodkich przekąsek przyczynia się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu (frakcja LDL), trójglicerydów oraz obniżenia poziomu „dobrego” cholesterolu (frakcja HDL). Sięganie po duże ilości słodyczy może spowodować problemy trawienne, zaburzenia snu.
Niezdrowe nawyki żywieniowe, do których zaliczyć można zastępowanie tradycyjnych ciepłych dań słodkimi przekąskami sprzyja także nadwadze i otyłości.