3 z 16Jedzenie w pośpiechu
Zawsze jesz w pośpiechu? To ogromny błąd. Postaraj się skupić wyłącznie na jedzeniu, a nie na wykonywaniu innych czynności takich jak gotowanie, sprzątanie, oglądanie telewizji czy rozmawianie przez telefon. Również ożywione dyskuje z domownikami w trakcie obiadu czy śniadania mogą sprzyjać powstawaniu zgagi czy innych problemów trawiennych.
Postaraj się przywiązywać więcej uwagi do tego, w jaki sposób spożywasz posiłki. Specjaliści zalecają przegryzać każdy kawałek potrawy minimum 20 razy. Dokładne przeżuwanie jedzenia pomaga w lepszym rozdrobnieniu pożywienia, co ułatwia trawienie i wchłanianie witamin czy składników mineralnych.
Szybkie jedzenie potraw sprzyja także nadwadze i otyłości. Jak to możliwe? Jak pokazują badania, tempo spożywania posiłków pomaga lepiej kontrolować swój apetyt. Im szybciej spożywamy, tym więcej zjadamy. Ośrodek sytości znajdujący się w jądrze podwzgórza musi odebrać sygnał z żołądka tym, że czujemy się syci. Jedząc powoli, dajesz swojemu mózgowi czas na przetworzenie informacji o tym, że jesteś już pełny, co może pomóc w kontrolowaniu ilości spożywanego jedzenia.
Warto praktykować zasadę tzw. mindful eating. Jest to podejście, które opiera się na świadomym, powolnym spożywaniu potraw.