5 z 16Kwaśne potrawy
Kwaśne potrawy mogą u niektórych osób powodować zgagę. Owoce cytrusowe, takie jak limonki, grejpfruty, pomarańcze, cytryny stanowią źrodło kwasu arkorbinowego. Witamina C, zwana także kwasem askorbinowego wzmaga wydzielanie kwasu żołądkowego, szczególnie gdy jest spożywana na pusty żołądek. W konsekwencji, jedzenie limonek, grejpfrutów czy pomarańczy w ramach pierwszego posiłku może skutkować uczuciem palenia w okolicy zamostkowej.
Ocet jest również bogaty w kwasy, a jest częstym składnikiem w dressingach i innych potrawach. Warto sięgać po niego z umiarem. Inne kwaśne produkty, które powodują zgagę to: pomidory, ogórki kiszone, agrest, czerwona porzeczka, kiszona kapusta.
Również winogrona, znane ze swoich prozdrowotnych właściwości mogą być potencjalnymi wyzwalaczami zgagi. Palący ból może wystąpić także na skutek spożycia pikantnych, a zarazem kwaśnych sosów.