8 z 16Niektóre napoje mogą powodować uczucie pieczenia w przełyku
Osoby borykające się z problemem cofania się treści żołądkowej do przełyku powinny zrezygnować z niektórych napojów. Uczucie palenia w przełyku może być konsekwencją picia kawy (z kofeiną lub bez), mocnej herbaty czy kolorowych napojów gazowanych.
Tradycyjna cola, cola zero, alkoholowe koktajle - te produkty również mogą podnosić poziom kwasu w żołądku. Spożywanie napojów zawierających alkohol wpływa na pracę dolnego zwieracza przełyku, ale również wydłuża czas działania kwasów żołądkowych. W konsekwencji dochodzi do podrażnienia błony śluzowej przełyku.
Jeśli często doskwiera ci zgaga, sięgnij po siemię lniane. Najlepiej wypijać je 60 minut przed zjedzeniem posiłku. Dodatkowo, napój z simieniem lnianym można spożywać dwie godziny przed snem. Len wykazuje działanie osłaniające na śluzówkę przewodu pokarmowego. Wszelkie kolorowe, gazowane napoje warto z kolei zastąpić niegazowaną wodą mineralną.