Zmagasz się z tłuszczem na brzuchu? Sięgnij po wiśnie!

Lato to czas, kiedy w sklepach i na targach królują polskie owoce. Czereśnie, truskawki czy maliny to jedne z ulubionych letnich przekąsek. Jednak prawdziwą gwiazdą w tym czasie okazują się być wiśnie. Kto nie kocha ich lekko cierpkiego smaku, który doskonale pasuje do ciast, domowych soków i dżemów? Najnowsze badania pokazują, że te owoce to nie tylko walory smakowe, ale też wyjątkowe działanie.

1. Wiśniowy środek przeciwbólowy

W lecie, czyli w szczycie wiśniowego sezonu, najlepiej jest pozyskać sok z tych kwaskowatych owoców i zamknąć go w butelkach. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się wiśniowym smakiem przez cały rok
W lecie, czyli w szczycie wiśniowego sezonu, najlepiej jest pozyskać sok z tych kwaskowatych owoców i zamknąć go w butelkach. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się wiśniowym smakiem przez cały rok (Zdjęcie soku z wiśni / Shutterstock)

Okazuje się, że dieta bogata w wiśnie doskonale sprawdza się jako zamiennik dla tabletek przeciwbólowych, zwłaszcza tych stosowanych w wypadku urazu czy kontuzji. Potwierdzają to badania amerykańskich specjalistów medycyny sportowej, pracujących na Uniwersytecie w Oregonie. Do badania zaprosili 55 biegaczy, w grupie których znaleźli się także ci, którzy w czasie treningu długodystansowego popijali sok z wiśni. Wśród uczestników byli także tacy, którzy przed każdym biegiem brali tabletki przeciwbólowe w nadziei na zmniejszenie bólu mięśni.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Okazuje się, że sportowcy pijący sok odczuwali znacznie mniejszy ból po wysiłku niż ich pozostali koledzy. Wszystko to przez składniki wiśni, wśród których znajdziemy antocyjany należące do grupy przeciwutleniaczy. To właśnie im owoce zawdzięczają swój głęboki kolor. Mają także zdolność do blokowania stanów zapalnych w organizmie i szybszego gojenia uszkodzonych tkanek mięśni. Aby uzyskać najlepsze efekty, oprócz picia soku warto też w sezonie letnim włączyć wiśnie do codziennej diety.

2. Wiśniami w artretyzm

Według specjalistów za rozwój zapalenia stawów odpowiedzialny jest wysoki poziom tlenku azotu, a substancje, które znajdziemy w składzie wiśni są zdolne do naturalnego hamowania jego wzrostu i stabilizowania poziomu, dzięki czemu nie dochodzi do rozwoju artretyzmu.

Badania przeprowadzone na uniwersytecie oregońskim w 2012 roku wykazały, że kobiety cierpiące na chorobę zwyrodnieniową stawów, które dwa razy dziennie przez trzy tygodnie piły sok z wiśni, miały znacznie lepsze wyniki krwi niż kobiety, które nie włączyły tych owoców do swojej diety.

3. Z wiśniami po płaski brzuch

Badanie przeprowadzone przez amerykańskich ekspertów z Uniwersytetu w Michigan udowodniło, że jedzenie wiśni korzystnie wpływa na poziom złego cholesterolu, znanego także jako LDL. Dzięki temu nie dochodzi do odkładania się na brzuchu trudnej do spalenia tkanki tłuszczowej.

Jednak, jeśli problem z oponką spędza nam sen z powiek, to wiśnie poradzą sobie także z nim. Chińscy naukowcy w 2013 roku przeprowadzili badania na myszach, karmiąc je wysokotłuszczowymi produktami, a następnie ograniczając ich dietę jedynie do wiśni. Okazało się, że gryzonie straciły średnio 5 proc. tłuszczu z brzucha, a wiśnie zapobiegły dalszemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

4. Wiśnie na sen

Wiśnie zawierają melatoninę, czyli hormon, który ułatwia zasypianie i sprawia, że w czasie snu organizm się regeneruje i wypoczywa. Na podstawie badań przeprowadzonych w 2015 roku przez TNS stwierdzono, że nawet 2/3 Polaków może mieć różnego rodzaju problemy ze snem. Tymczasem bezsenność nie tylko znacznie utrudnia życie, ale może też prowadzić do rozwoju wysokiego ciśnienia krwi czy cukrzycy typu 2.

 

W 2012 roku brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Northumbrii przeprowadzili badania, w trakcie których 20 osobom podawali koncentrat soku wiśniowego lub placebo. Wśród pijących sok nastąpiło wydłużenie snu o 25 minut i poprawa jego jakości o 6 proc., a w próbkach moczu znaleziono znacznie zwiększony poziom melatoniny.

5. Wiśniowa walka z chorobami serca

Zawartość antocyjanów sprawia, że wiśnie powinny znaleźć się w diecie wszystkich tych, którzy mają problemy z sercem i chcą wzmocnić jego pracę
Zawartość antocyjanów sprawia, że wiśnie powinny znaleźć się w diecie wszystkich tych, którzy mają problemy z sercem i chcą wzmocnić jego pracę (Zdjęcie wiśni / Shutterstock)

Antocyjany, których wysokie stężenie znajdziemy właśnie w wiśniach, mogą znacznie obniżać ryzyko chorób serca. Te substancje przeciwzapalne zmniejszają ryzyko powstawania uszkodzeń serca wywołanych stanem zapalnym i ilość szkodliwych tłuszczów we krwi. Warto włączyć je do codziennej diety, aby wzmocnić układ krążenia.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!