Zmniejsza stłuszczenie wątroby. "To jedne z najlepiej przebadanych owoców"

Tłusta dieta, alkohol i brak ruchu powoli, ale skutecznie niszczą wątrobę – często w ciszy, bez bólu i wyraźnych objawów. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że odpowiednio skomponowana dieta, w tym regularne jedzenie borówek bogatych w antyoksydanty, może realnie wspierać ten narząd, zmniejszać stłuszczenie i stan zapalny oraz pomagać w jego regeneracji.

Badania sugerują, że borówki mogą zmniejszać stłuszczenie wątrobyBadania sugerują, że borówki mogą zmniejszać stłuszczenie wątroby
Źródło zdjęć: © uag.edu / Getty Images
Marta Słupska

Tak wspierasz wątrobę

Wątroba przez lata znosi to, co jej fundujemy: tłustą, wysoko przetworzoną dietę, nadmiar cukru i alkoholu, leki "na własną rękę", przewlekły stres i brak ruchu. To wszystko sprzyja stłuszczeniu, stanowi zapalnemu, a z czasem nawet zwłóknieniu i marskości. Problem w tym, że wątroba długo nie boli, więc o tym, że ją przeciążamy, często dowiadujemy się dopiero z wyników badań albo wtedy, gdy jest już naprawdę źle.

Dobra wiadomość jest taka, że wątroba ma ogromny potencjał regeneracji – pod warunkiem, że przestaniemy jej szkodzić i zaczniemy ją wspierać. Pomaga ograniczenie alkoholu, redukcja masy ciała, więcej ruchu, ale też odpowiednia dieta: mniej tłuszczów trans i cukrów prostych, więcej warzyw, owoców, pełnych ziaren i antyoksydantów.

- W przeszłości zmiana sposobu odżywiania była jedynym sposobem leczenia chorób wątroby - mówi dr Zhaoping Li, MD, PhD, dyrektor Centrum Żywienia Człowieka i kierownik Oddziału Żywienia Klinicznego w David Geffen School of Medicine na UCLA. - Jakość i ilość spożywanego jedzenia są podstawą stanu wątroby.

Objawy zatrucia dioksynami

W tym kontekście szczególną uwagę zwracają borówki – niewielkie owoce bogate w antocyjany i inne związki przeciwzapalne, które mogą wspierać wątrobę w walce ze stresem oksydacyjnym. - Wykazano, że borówki chronią przed bliznowaceniem wątroby - przynajmniej w modelach zwierzęcych - podkreśla dr Ani Kardashian, hepatolog z Keck Medicine of USC.

Wpływ borówek na wątrobę

Borówki są wyjątkowo bogate w związki, które "odciążają" wątrobę od walki ze stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym. Zawarte w nich antocyjany (barwniki nadające im granatowy kolor), flawonoidy i witamina C działają jak tarcza przeciw wolnym rodnikom, które uszkadzają komórki wątrobowe.

- Borówki to jedne z najlepiej przebadanych owoców pod względem ochrony wątroby i ich działanie naprawdę robi różnicę - mówi dr Anthony Martinez, hepatolog i profesor nadzwyczajny medycyny na Uniwersytecie w Buffalo.

Badania sugerują, że ekstrakty z borówek mogą zmniejszać stłuszczenie wątroby, hamować proces zapalny i poprawiać wrażliwość na insulinę, czyli działać dokładnie w tych obszarach, które są kluczowe w niealkoholowej chorobie stłuszczeniowej wątroby (NAFLD). W uproszczeniu: dzięki dużej dawce antyoksydantów borówki pomagają "uspokoić" przewlekły stan zapalny i spowalniają procesy prowadzące do uszkodzenia miąższu wątroby.

Drugi ważny aspekt to wpływ borówek na metabolizm i mikrobiotę jelitową. Regularne jedzenie tych owoców wiązano w badaniach z lepszą kontrolą glikemii, korzystnym profilem lipidowym (m.in. niższym poziomem "złego" LDL) oraz zmianami w składzie bakterii jelitowych sprzyjającymi produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

To wszystko pośrednio chroni wątrobę przed przeciążeniem – mniej gwałtownych skoków cukru, mniej trójglicerydów do "upakowania" w hepatocytach, mniej toksycznych substancji powstających w jelitach. Oczywiście same borówki nie wyleczą chorej wątroby, ale jako element diety śródziemnomorskiej lub ogólnie prozdrowotnego jadłospisu mogą realnie wspierać jej funkcję i regenerację.

Zapobiegają odkładaniu tłuszczu w wątrobie

Dobrym przykładem na wpływ borówek na wątrobę jest badanie Peng Xu i wsp., opublikowane w 2025 r. w czasopiśmie "Foods". Naukowcy podawali myszom z otyłością wywołaną dietą wysokotłuszczową ekstrakt z borówek bogaty w antocyjany i porównywali je z grupą, która dostawała tylko "tuczącą" dietę.

Okazało się, że u zwierząt suplementowanych borówkami było mniej tłuszczu odkładanego w wątrobie, mniejsze nasilenie stłuszczenia i stresu oksydacyjnego, a także korzystniejsze wyniki profilu lipidowego (m.in. niższe stężenia cholesterolu). Badacze wykazali też, że ekstrakt z borówek zmieniał skład mikrobioty jelitowej i metabolizm kwasów żółciowych, co pośrednio odciążało wątrobę.

Choć to model zwierzęcy, wyniki dobrze wpisują się w to, co sugerują inne prace – regularne spożywanie borówek (szczególnie bogatych w antocyjany) może wspierać ochronę wątroby przed stłuszczeniem i uszkodzeniami związanymi z niezdrową dietą.

Ile borówek jeść dziennie?

Nie ma jednej "magicznej" dawki borówek idealnej na wątrobę, ale patrząc na badania nad borówkami i zdrowiem metabolicznym, najczęściej mowa o porcji rzędu 50-150 g dziennie, czyli mniej więcej od ½ do 1 szklanki świeżych owoców. Taka ilość jest realna do zjedzenia na co dzień (np. do owsianki, jogurtu, koktajlu czy jako przekąska) i dostarcza sporej dawki antocyjanów oraz witaminy C, które mogą wspierać ochronę wątroby.

Ważna jest regularność – lepiej jeść niewielką porcję borówek codziennie lub kilka razy w tygodniu, niż rzadko, ale dużo. Trzeba też pamiętać, że borówki działają wspierająco tylko jako element całościowo zdrowej diety i stylu życia: nie zniwelują skutków nadmiaru alkoholu, bardzo tłustej diety czy otyłości, ale mogą być wartościowym elementem wspierającym zdrowie wątroby.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: mdpi.com/2304-8158/14/17/3121

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału