Zobacz, co dietetycy jedzą na lunch

Nie masz pomysłu, co zjeść w pracy? Znudziły ci się zwyczajne kanapki i jogurty, ale nie chcesz sięgać po batony i dania na wynos? W pracy potrzebujesz posiłku, który zaspokoi głód i doda energii, a przy okazji będzie zdrowy i pożywny. Kto może lepiej wiedzieć, co zjeść na zdrowy lunch niż dietetycy? Zapytaliśmy specjalistki, które odpowiadają na pytania użytkowników naszego portalu, o ich ulubione dania na lunch. Sprawdź, co dietetycy jedzą w pracy i w weekendy.

Tłuszcze, które warto dodać do sałatki

Według badań tłuszcze są kluczowym składnikiem sałatki. Sałatki z dressingiem nisko- lub beztłuszczowym sprawiały, że witaminy i składniki odżywcze w warzywach...

Sałatka dobra na wszystko

Sałatka to popularny wybór na zdrowy lunch w pracy. Jakie kompozycje wybierają dietetyczki? Dbają przede wszystkim o to, by w posiłku znalazła się porcja białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin.

Polecane wideo:

  • Zazwyczaj jest to sałatka z grillowanym kurczakiem, dużą ilością warzyw, polana oliwą z oliwek i posypana ulubionymi ziołami. Do sałatki dołączam pieczywo razowe. Często posypuje ją uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, sezamem czy orzechami – zdradza Joanna Wasiluk.

Warzywne sałatki do pracy to też częsty lunch Elizy Gosławskiej, która proponuje połączenie cukinii, awokado, pomidorów, ryżu pełnoziarnistego z chrupiącymi dodatkami, czyli pestkami dyni, słonecznika, orzechami albo sezamem.

  • Do sałatki zawsze przyrządzam dressing na bazie oliwy lub oleju nierafinowanego np. rydzowego – mówi dietetyczka.

Natalia Ulewicz również proponuje proste sałatki:

  • Moje ulubione połączenie to miks różnych sałat z pomidorem i pestkami.

Wszyscy dietetycy podkreślają, że bardzo ważny jest dressing na bazie zdrowych olejów. Jeśli nie dodamy oliwy, nasz organizm nie będzie w stanie przyswoić witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Poza tym zdrowe kwasy tłuszczowe wpływają na kondycję serca, działają przeciwzapalnie i ułatwiają odchudzanie.

Niebanalne zdrowe kanapki

Kanapki nie muszą być nudne ani tuczące! Dzięki odpowiednim składnikom uzyskasz zdrowy lunch, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Dietetyczka ze Szczecina, Eliza Gosławska, powiedziała nam, że często zabiera do pracy kanapkę. Co powinno się w niej znaleźć? Przede wszystkim pieczywo pełnoziarniste, które zawiera witaminy z grupy B oraz błonnik. Zamiast gotowych produktów ze sklepu, lepiej przygotować własne, domowe wędliny. Warto upiec schab, szynkę albo pierś indyka z dodatkiem przypraw oraz ziół i używać pieczonego mięsa do kanapek.

Poza tym można sięgać po pasty z warzyw strączkowych (np. ciecierzycy) oraz serek wiejski, który ma mało kalorii i jest dobrym źródłem białka. Uzupełnieniem kanapki powinny być świeże, surowe warzywa. Sałata, pomidor, papryka, rzodkiewka, szczypiorek i kiełki to dodatki, które najczęściej trafiają do dietetycznych kanapek.

Owsianka dodająca energii

Jeśli w ciągu dnia brakuje ci energii i chcesz zjeść coś pożywnego, przygotuj sobie owsiankę. Płatki z mlekiem nie są zarezerwowane wyłącznie na śniadanie i z powodzeniem możemy je jeść również w porze lunchu.

Dietetycy proponują, aby od czasu do czasu zamienić płatki owsiane na inne rodzaje, czyli płatki jaglane, gryczane albo popping z amarantusa. „

  • Mój lunch to zazwyczaj owsianka z jogurtem i owocami. W lecie ulubionym dodatkiem są truskawki. Poza sezonem najczęściej banan, jabłko lub gruszka, a także suszone owoce, np. śliwki – powiedziała nam Eliza Gosławska.

Pamiętajmy, że owoce to porcja antyoksydantów – substancji ważnych dla zdrowia, ponieważ chronią przed chorobami, hamują procesy starzenia i wpływają na dobry wygląd skóry.

Kipi kasza, kipi ryż

Kasze to jedne z najczęściej polecanych produktów wszystkim osobom, które walczą z nadmiernymi kilogramami. Dzięki błonnikowi, białku i minerałom kasza pomaga przyspieszyć metabolizm i dobrze wpływa na stan zdrowia. Nic dziwnego, że dietetyczki chętnie ją  jedzą.

-  Mój lunch jest na tyle wartościowy, że daje mi energię i sytość na kilka następnych godzin, bez zbędnego obciążenia. Najczęściej są to kasze: gryczana, komosa ryżowa, kasza pęczak, jaglana, do tego mięso (kurczak, indyk, ryba) i solidna porcja warzyw, najczęściej surowych. Ponieważ nie boję się dobrej jakości tłuszczu, często w moim zestawie obiadowym gości awokado, orzechy, olej lnianyolej kokosowy – zdradziła nam dietetyczka Monika Bigoś.

Również Joanna Wasiluk poleca wszystkim pracującym pododbne dania. To świetna propozycja na ciepły posiłek – wystarczy porcja grubej kaszy albo naturalnego ryżu z dodatkiem chudego mięsa lub ryby. Uzupełnieniem posiłku obowiązkowo powinny być świeże warzywa – im więcej, tym lepiej. Warto korzystać z produktów sezonowych, które w tym okresie mają najwięcej cennych substancji oraz smaku.

Zamiast mięs i ryb można wykorzystać roślinne źródła białka, czyli rośliny strączkowe. Ciecierzyca i różne rodzaje soczewicy świetnie nadają się na lunch do pracy, ponieważ są sycące. Porcja kaszy z ciecierzycą na pewno uchroni nas przed napadami głodu i wycieczkami do najbliższego spożywczaka.

Chrupiąca przerwa w pracy

Masz skłonność do podjadania? Chętnie przegryzłabyś batonika albo paczkę chipsów, ale musisz się ciągle ograniczać? Pamietaj, że żywność z automatów jest pełna cukru, soli i tłuszczów, które odkładają się w talii.

Czym zastąpić kuszące, niezdrowe przekąski? Nasi dietetycy radzą, aby mieć przy sobie świeże warzywa pokrojone w słupki (np. seler naciowy, paprykę, marchew). Świetnie sprawdzą się też orzechy i pestki oraz suszone owoce.

Weekendowa rozpusta

Przygotowując lunch do pracy, staramy się, aby dania były proste i szybkie do zrobienia. Nikt z nas nie chce spędzać całego wieczoru przy garnkach, szykując lunch box na kolejny dzień. W weekendy mamy jednak więcej czasu na gotowanie i możemy przygotować coś specjalnego.

Co zjeść na zdrowy niedzielny lunch? Dietetycy proponują lekkie dania bazujące na produktach sezonowych. Ewa Kozłowska poleca tradycyjny obiad, który możemy jeść bez obaw o sylwetkę. Na początek chłodnik z botwinką, ogórkiem i rzodkiewką z maślanki. Na drugie danie klasyka kuchni polskiej, czyli młode ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, surówka z kapusty i marchwi (z sosem na bazie oleju rydzowego), a do tego pieczony dorsz z sezamem. Na deser świeże truskawki – najlepiej bez żadnych dodatków. Taki obiad ma około 600 kcal, a bogactwo witamin i minerałów zawartych w świeżych warzywach jest bezcenne dla zdrowia.

Dietetycy wiedzą, co jeść, aby mieć energię, a przy tym nie bać się nadmiaru kalorii. Zdrowy lunch box powinien bazować na sezonowych warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych oraz źródłach białkach. Co ważne, nie powinniśmy się obawiać dodatku olejów, orzechów i nasion – produkty te są bogate w tłuszcz, ale są to nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Potrzebujmy ich również po to, by schudnąć. Poza tym pamiętajmy o nawodnieniu organizmu – woda mineralna, zielona herbata, napary ziołowe oraz świeże soki i koktajle owocowo-warzywne powinny nam towarzyszyć każdego dnia w pracy.

Komentarze (7)
~babuleńka
~babuleńka ponad rok temu

Bzdury dla znudzonych bogatych celebrytów! Nie żadna oliwa z oliwej ale polski olej lniany czy rzepakowy, nie komosa itp... ale kasza jaglana, gryczana itp..., pistacje wcale nie mają więcej 'dobrych" składników niż nasze orzechy włoskie a borówkę amerykańską poza sezonem zastępują przetwory z aronii, czarnego bzu itp.... Dieta powinna być dostosowana do stylu życia, rodzaju pracy a o tym ani słowa w tekście!

Odpowiedz
~Obywatel1950
~Obywatel1950 ponad rok temu

Skoro nie obowiązuje już Ustawa o języku polskim i można pisać w "polskopodobnym" angielskim, to uważam, że stado dietetyków, które wyhodowało anorektycznie-zdrowe pokolenie,które siedzi przed telewizorem i komputerem i tyje, jak tylko coś zje. Stąd "diety" dla młodzieży. Jak miałem lat naście i ścia to jadłem co chciałem, ale było mnie więcej na dworze jak w domu. Bieganie, granie w piłkę, zośkę, czy inne (obecnie byłyby zakazane, bo to "miebezpieczne") zawody, w których rywalizowało się z kolegami i koleżankami z podwórka. i nikt (pokreślam NIKT) z nas nie miał ŻADNEJ nadwagi pomimo jedzenia pełnotłustych potraw mlecznych, obiadu okraszonego słoniną, potraw obecnie uznawanych za niezdrowe i tuczące. To styl życia wymusza wagę ciała! Ale dietetycy dla "celebrytów" tego nie mogą powiedzieć, bo straciliby bardzo dobry zarobek na "myślących inaczej". Poza tym jak nie potrafią (tak - NIE POTRAFIĄ) przystosować diety do rodzaju pracy człowieka. Wiem, bo próbowałem zrzucić trochę ciała i dowiedziałem się, że albo moja praca - albo nie schudnę (sic!). Wstałem, pożegnałem się z Panią i więcej nawet nie pomyślałem o wizycie u "dietetyków. Nie każdy śpi do południa i je dziennie listek sałaty, aby wyglądać "ślicznie". Jak kij od szczotki!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dietetyczne przepisy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Dietetyczne przepisy
Dietetyczne przepisy

Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej

Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej

Profile Ewy Chodakowskiej w mediach społecznościowych to skarbnica przepisów na zdrowe dania, m.in.: koktajle, desery i sałatki. Trenerka fitness

Dietetyczne przepisy

Catering dietetyczny

dietetycznych posiłków? Zdrowe produkty odżywcze są dla ciebie! Gwarantują łatwe odchudzanie. Sposób jest wygodny, coraz bardziej dostępny, szczególnie (...) dietetycznego Zaletą cateringu dietetycznego...

Dietetyczne przepisy

Dietetyczna pizza

Dietetyczna pizza

milionów ludzi na całym świecie. Smaczna, nie zawsze znaczy zdrowa i dietetyczna. Jak przygotować pizzę w wersji „light" ciesząc się smakiem i nie martwiąc (...) , którego bazę często stanowi majonez. Zdrowe dodatki do pizzy Najlepszym...

Dietetyczne przepisy

Tradycyjne polskie dania w wersji fit

Tradycyjne polskie dania w wersji fit

. Dietetyczna zupa Polacy uwielbiają zupy. Rocznie jemy ich ok. 72 litrów. Chociaż wydają się być lekką, ale sycącą potrawą, są dosyć kaloryczne (...) bez dodatków ma zaledwie 29 kcal. Jak ugotować dietetyczną zupę?...

Dietetyczne przepisy

10 pomysłów na zdrowszą sałatkę

10 pomysłów na zdrowszą sałatkę

Sałatka na zdrowie Sałatka może stanowić sycący posiłek, który zawiera w sobie szereg witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowej pracy wielu procesów zachodzących w organizmie. Dowiedz się, w jaki sposób dodatkowo wzbogacić walory odżywcze sałatki. Sama...

Dietetyczne przepisy

Zdrowe i smaczne przekąski

odrobinę jogurtu naturalnego i ulubione przyprawy. Dodatek warzyw sprawi, że głód nie pojawi się szybko. Chełmińska-Wieczorek Z. Nowoczesna dietetyczna

Dietetyczne przepisy

Dietetyczne dania

Dietetyczne dania

Święta nie muszą oznaczać kilku nadprogramowych kilogramów. Jest na to sposób: przyrządzić kilka dań, które z założenia są daniami dietetycznymi (...) . Jeśli to one będą królować na naszym świątecznym stole, na pewno nie przytyjemy. Przepisy...

Dietetyczne przepisy

Koktajle odchudzające - zdrowe odchudzanie, przepisy

-owocowe w diecie - odpowiada dr Krystyna Pogoń Wszystkie odpowiedzi lekarzy Koktajle odchudzające - przepisy Koktajl jagodowo-porzeczkowy (...) regulującego pracę jelit. * Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy...