Trwa ładowanie...

Źródło zakażenia bakteriami E. coli w Niemczech

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 11.04.2019 10:46
Źródło zakażenia bakteriami E. coli w Niemczech
Źródło zakażenia bakteriami E. coli w Niemczech (123RF)

Jeszcze niedawno sądzono, że za groźne zatrucia wywołane bakterią E. coli w Niemczech odpowiedzialne były warzywa importowane z Hiszpanii. Badania wykazały jednak, że przyczyna leży gdzie indziej.

spis treści

1. Skutki zakażeń pałeczkami okrężnicy

Rzadkie i chorobotwórcze bakterie Escherichia coli stały się przyczyną zakażeń wielu setek osób, z których 33 zmarły w wyniku powikłań zakażenia, w szczególności zespołu hemolityczno-mocznicowego. Z kolei producenci warzyw z Europy, a w szczególności z Hiszpanii ponieśli straty rzędu 500-600 milionów euro. Ze względu na obawy przed zakażeniem, Rosja nałożyła embargo na warzywa pochodzące z krajów Unii Europejskiej.

2. Poszukiwanie źródeł zakażenia bakteriami EHEC

Naukowcy z Nadrenii Północnej-Westfalii przebadali kiełki znalezione u rodziny, w której dwie osoby uległy zakażeniu pałeczkami okrężnicy. Badania laboratoryjne nie pozostawiły wątpliwości, iż to właśnie kiełki stały się przyczyną zachorowań. Pochodziły one z ekologicznej uprawy Gaertnerhof w Bienenbuettel w Dolnej Saksonii. Naukowcy będą się teraz starali ustalić, w jaki sposób żywność została zanieczyszczona chorobotwórczym szczepem bakterii E. coli. Dzięki ustaleniu źródła zakażenia Komisji Europejskiej udało się skłonić władze Rosji do częściowego zniesienia embarga na warzywa.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze