Źródło zakażenia bakteriami E. coli w Niemczech

spis treści
rozwiń

Jeszcze niedawno sądzono, że za groźne zatrucia wywołane bakterią E. coli w Niemczech odpowiedzialne były warzywa importowane z Hiszpanii. Badania wykazały jednak, że przyczyna leży gdzie indziej.

1. Skutki zakażeń pałeczkami okrężnicy

Rzadkie i chorobotwórcze bakterie Escherichia coli stały się przyczyną zakażeń wielu setek osób, z których 33 zmarły w wyniku powikłań zakażenia, w szczególności zespołu hemolityczno-mocznicowego. Z kolei producenci warzyw z Europy, a w szczególności z Hiszpanii ponieśli straty rzędu 500-600 milionów euro. Ze względu na obawy przed zakażeniem, Rosja nałożyła embargo na warzywa pochodzące z krajów Unii Europejskiej.

2. Poszukiwanie źródeł zakażenia bakteriami EHEC

Naukowcy z Nadrenii Północnej-Westfalii przebadali kiełki znalezione u rodziny, w której dwie osoby uległy zakażeniu pałeczkami okrężnicy. Badania laboratoryjne nie pozostawiły wątpliwości, iż to właśnie kiełki stały się przyczyną zachorowań. Pochodziły one z ekologicznej uprawy Gaertnerhof w Bienenbuettel w Dolnej Saksonii. Naukowcy będą się teraz starali ustalić, w jaki sposób żywność została zanieczyszczona chorobotwórczym szczepem bakterii E. coli. Dzięki ustaleniu źródła zakażenia Komisji Europejskiej udało się skłonić władze Rosji do częściowego zniesienia embarga na warzywa.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!