Zupy

Komentarze (25)
~pati
~pati ponad rok temu

Odporność zwiększymy zdrowo się odżywiając. Jeść więcej owoców, warzyw, białka. A nie świństwa, przez które organizm jest słaby i podatny na infekcje. Polecam zdrowe, smaczne odżywianie , dające energie a co najważniejsze białko i witaminy idealnafigura.com/gberes

Odpowiedz
~karamamba
~karamamba ponad rok temu

Wielu tu się wypowiadało znawców tematu którego jednak zupełnie nie znają i nie mają o nim pojęcia bo czosnku nie znoszą . Ja taki napój czosnkowy piję od dziecka do teraz a mam 75 lat i nauczył minie tej metody mój dziadek , którego rodzice żyli na Syberii i on także tam mieszkał do 1954 roku . Czosnek nauczył go pić i jeść na surowo pewien Gruzin jego przełożony w pracy , dziadek był rybakiem . Miał wprost końskie zdrowie i nigdy na nic nie chorował . On właśnie mnie nauczył robić taki napój z czosnku na bazie zupy . Najpierw gotował bulion z jarzyn i ewentualnie z kości piszczelowej ze szpikiem kostnym . Odkładał z ognia by się lekko ochłodził tak by go można było pić , Następnie rozcierał w soli dwa ząbki czosnku przeciętnej wielkości na pół litra wywaru lub trzy cztery na litr bulionu i wszyscy piliśmy ten wywar mniej więcej po szklance na głowę , dwa razy na tydzień a nawet co drugi dzień , jak się zaziębiliśmy w zimie , bo często bawiliśmy się nad stawem , lub przemarzliśmy na dużych mrozach na sankach . Obecnie nie można już kupić kości ze szpikiem w środku, więc wystarczy jedna kostka bulionu dobrej marki np. KNORA plus troszkę jarzyn jak do zupy, troszkę pieprzu i by złagodzić ostry smak czosnku i tego napoju dodając odrobinę masła . Piliśmy to z garnuszków na gorąco , ale czasami dziadek lub rodzice podawali nam jako zupę , wtedy dodawali lekko chrupiące podpieczone kawałeczki chleba takie niby grzanki ze skwarkami . Jak byliśmy dziećmi to wymigiwaliśmy się od picia bo nam niezbyt smakowało , ale zawsze miał alternatywę , albo zupka czosnkowa lub napój , albo tran , który on uwielbiał . Po wojsku ja również polubiłem ten napój ( zupę ) i robię go sobie już od 50 lat choć bywało kiedyś , że żonie się to nie podobało , ale się przyzwyczaiła . Ja również mam już 75 lat i jestem zdrów i sprawny , jeżdżę na rowerze prawie że bez względu na pogodę , pływam , a co najważniejsze nie przeziębiam się , pomimo że nie chodzę zbyt ciepło ubrany bo nie jest mi nigdy zimno . Szkoda że moi wnukowie nie znoszą czosnku , ale może zmądrzeją kiedyś jak ja i go polubią . Jest jeszcze jedna cecha spożywania czosnku , gdy mówię ile mam lat , wszyscy są zdziwieni nawet mój lekarz i dają mi najwyżej około lub mniej jak sześćdziesiątkę . Mnie to jest obojętne , ale może kogoś to zdopinguje i przekona do czosnku . Zapach czosnku z ust można zniwelować , jedząc jabłko lub kawałek pomarańczy albo cytryny . Podobno są narody które czosnek jedzą na wiele sposobów tak jak my marchewkę lub rzodkiewkę np. Gruzini i oni nie wiedzą co to jest rak , nie znają tej strasznej choroby . Polecam .

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zupy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zupy
Zupy

Najzdrowsze zupy świata

Najzdrowsze zupy świata

- z badań wynika, że statystycznie każdy z nas zjada ponad 100 litrów zup rocznie. Aż 44 proc. codziennie spożywa na obiad zupę - podaje Instytut Filozofii (...) i Socjologii PAN. Jakie są nasze ulubione rodzaje? Które zupy...

Zupy

Marchewkowa zupa

Marchewkowa zupa

Zupa marchewkowa to źródło wielu witamin i substancji odżywczych oraz wyśmienity pomysł na obiad!

Zupy

Ryżowa zupa

Ryżowa zupa

Orientalna zupa na bazie ryżu to smaczne źródło pożywnego białka i praktycznie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Zupy

Tajska zupa z kurczakiem

Tajska zupa z kurczakiem

W kuchni tajskiej ciekawe jest łączenie elementów. Egzotyczna zupa zawiera kokos, kurczaka i pieczarki.

Zupy

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to bardzo charakterystyczna potrawa, która jednak dzięki leczniczym i niezwykle zdrowym właściwościom cebuli jest jednym z najcenniejszych dań kuchni tradycyjnej.

Zupy

Dlaczego warto jeść zupy?

Dlaczego warto jeść zupy?

Miłośnicy zup Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa - Polacy kochają zupy. Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie każdy z nas w ciągu (...) . Rzadko sięgasz po miseczkę z rozgrzewającym płynem? Oto pięć powodów, aby codziennie...

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Zupy

TOP 5 zup na zimę

TOP 5 zup na zimę

zapalne, łagodzą katar i odblokowują zatkany nos. Do przygotowania zupy potrzebujesz: dwóch litrów bulionu, dwóch puszek pomidorów, jednej cebuli, 3-4 (...) . Po kilku minutach dodaj pomidory, wlej bulion i doprowadź do wrzenia....

Zupy

Zimowe zupy oczyszczające organizm

Zimowe zupy oczyszczające organizm

Zimowy detoks Chłodne dni to najlepsza pora na rozgrzewające dania. Zimą warto częściej przygotowywać zupy, które dostarczają witamin, minerałów (...) , błonnika, a przy tym mają niewiele kalorii. Jeśli czujesz się zmęczony, senny i brakuje...

Zupy

Zupa ryżowa

Ryżowa zupa swoje korzenie ma w kuchni orientalnej, konkretniej azjatyckiej. Ryż jest w niej bardzo ważnym składnikiem codziennego menu. Zawiera (...) . Możesz też dodać trochę startego żółtego sera, aby dodać zupie charakteru. Komentarz: Dzięki...