Zupy

Komentarze (25)
~pati
~pati ponad rok temu

Odporność zwiększymy zdrowo się odżywiając. Jeść więcej owoców, warzyw, białka. A nie świństwa, przez które organizm jest słaby i podatny na infekcje. Polecam zdrowe, smaczne odżywianie , dające energie a co najważniejsze białko i witaminy idealnafigura.com/gberes

Odpowiedz
~karamamba
~karamamba ponad rok temu

Wielu tu się wypowiadało znawców tematu którego jednak zupełnie nie znają i nie mają o nim pojęcia bo czosnku nie znoszą . Ja taki napój czosnkowy piję od dziecka do teraz a mam 75 lat i nauczył minie tej metody mój dziadek , którego rodzice żyli na Syberii i on także tam mieszkał do 1954 roku . Czosnek nauczył go pić i jeść na surowo pewien Gruzin jego przełożony w pracy , dziadek był rybakiem . Miał wprost końskie zdrowie i nigdy na nic nie chorował . On właśnie mnie nauczył robić taki napój z czosnku na bazie zupy . Najpierw gotował bulion z jarzyn i ewentualnie z kości piszczelowej ze szpikiem kostnym . Odkładał z ognia by się lekko ochłodził tak by go można było pić , Następnie rozcierał w soli dwa ząbki czosnku przeciętnej wielkości na pół litra wywaru lub trzy cztery na litr bulionu i wszyscy piliśmy ten wywar mniej więcej po szklance na głowę , dwa razy na tydzień a nawet co drugi dzień , jak się zaziębiliśmy w zimie , bo często bawiliśmy się nad stawem , lub przemarzliśmy na dużych mrozach na sankach . Obecnie nie można już kupić kości ze szpikiem w środku, więc wystarczy jedna kostka bulionu dobrej marki np. KNORA plus troszkę jarzyn jak do zupy, troszkę pieprzu i by złagodzić ostry smak czosnku i tego napoju dodając odrobinę masła . Piliśmy to z garnuszków na gorąco , ale czasami dziadek lub rodzice podawali nam jako zupę , wtedy dodawali lekko chrupiące podpieczone kawałeczki chleba takie niby grzanki ze skwarkami . Jak byliśmy dziećmi to wymigiwaliśmy się od picia bo nam niezbyt smakowało , ale zawsze miał alternatywę , albo zupka czosnkowa lub napój , albo tran , który on uwielbiał . Po wojsku ja również polubiłem ten napój ( zupę ) i robię go sobie już od 50 lat choć bywało kiedyś , że żonie się to nie podobało , ale się przyzwyczaiła . Ja również mam już 75 lat i jestem zdrów i sprawny , jeżdżę na rowerze prawie że bez względu na pogodę , pływam , a co najważniejsze nie przeziębiam się , pomimo że nie chodzę zbyt ciepło ubrany bo nie jest mi nigdy zimno . Szkoda że moi wnukowie nie znoszą czosnku , ale może zmądrzeją kiedyś jak ja i go polubią . Jest jeszcze jedna cecha spożywania czosnku , gdy mówię ile mam lat , wszyscy są zdziwieni nawet mój lekarz i dają mi najwyżej około lub mniej jak sześćdziesiątkę . Mnie to jest obojętne , ale może kogoś to zdopinguje i przekona do czosnku . Zapach czosnku z ust można zniwelować , jedząc jabłko lub kawałek pomarańczy albo cytryny . Podobno są narody które czosnek jedzą na wiele sposobów tak jak my marchewkę lub rzodkiewkę np. Gruzini i oni nie wiedzą co to jest rak , nie znają tej strasznej choroby . Polecam .

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zupy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zupy
Zupy

Marchewkowa zupa

Marchewkowa zupa

Zupa marchewkowa to źródło wielu witamin i substancji odżywczych oraz wyśmienity pomysł na obiad!

Zupy

Ryżowa zupa

Ryżowa zupa

Orientalna zupa na bazie ryżu to smaczne źródło pożywnego białka i praktycznie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Zupy

Najzdrowsze zupy świata

Najzdrowsze zupy świata

- z badań wynika, że statystycznie każdy z nas zjada ponad 100 litrów zup rocznie. Aż 44 proc. codziennie spożywa na obiad zupę - podaje Instytut Filozofii (...) i Socjologii PAN. Jakie są nasze ulubione rodzaje? Które zupy...

Zupy

Zupa dyniowa - z białym winem, z mlekiem kokosowym, na ostro

Zupa dyniowa - z białym winem, z mlekiem kokosowym, na ostro

Zupa z dyni to propozycja potrawy łatwej do przygotowania i niskokalorycznej. Jej głównym atutem jest wysoka zawartość beta-karotenu. Ta prowitamina (...) jest składnikiem ludzkiej skóry, a dostarczana w odpowiednich ilościach poprawia...

Zupy

Zupa ryżowa

Ryżowa zupa swoje korzenie ma w kuchni orientalnej, konkretniej azjatyckiej. Ryż jest w niej bardzo ważnym składnikiem codziennego menu. Zawiera (...) . Możesz też dodać trochę startego żółtego sera, aby dodać zupie charakteru. Komentarz: Dzięki...

Zupy

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego to potrawa o śródziemnomorskim pochodzeniu. Jest dobrym źródłem żelaza, magnezu i beta karotenu. Zupa zawiera dużo (...) selera. Zupę podawać z ćwiartką pomidora. | ...

Zupy

Zupa pomidorowa

Zupa bogata w likopen. Ten nieoceniony antyutleniacz to bardzo silna bariera dla działania wolnych rodników. Chroni organizm przed nowotworami (...) w nim potrzymać, włożyć do zimnej wody, potem obrać ze skórki. Pokroić pomidory na kawałki...

Zupy

Żur

Tak przygotowany żur ma znacznie mniej kalorii i tłuszczu a więcej witamin niż tradycyjny z białą kiełbasą lub kupny z proszku. Zawartość naturalnych substancji obecnych w czosnku takich jak allicyna i związki siarki gwarantuje wzmocnienie odporności. Składniki 200...

Zupy

Zupa dla zestresowanych

Zupa dla zestresowanych

Zupa, którą chcemy dzisiaj zaproponować, ma działanie uspokajające, poprawiające nastrój i łagodzące stany lękowe. Powinno się ją jak najczęściej (...) , które często bywają rozdrażnione i niespokojne. Mowa o zupie pietruszkowej...

Zupy

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to bardzo charakterystyczna potrawa, która jednak dzięki leczniczym i niezwykle zdrowym właściwościom cebuli jest jednym z najcenniejszych dań kuchni tradycyjnej.