Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zupa z soczewicy - właściwości, zamiennik mięsa, przepis

Avatar placeholder
22.04.2021 14:57
Zupa z soczewicy - właściwości, zamiennik mięsa, przepis
Zupa z soczewicy - właściwości, zamiennik mięsa, przepis (Zdjęcie autorstwa: Robert Judge/ CC BY 2.0)

Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad, możesz wypróbować jedną z zup wegańskich, jaką jest zupa z soczewicy. Zupa z soczewicy polecana jest przez wielu dietetyków i lekarzy, ponieważ jest bogata w błonnik pokarmowy, pełnowartościowe białko, witaminę A, magnez, wapń i fosfor.

spis treści

1. Właściwości zupy z soczewicy

Zupa z soczewicy jest bardzo zdrowa. Choć soczewica ma dość sporo kalorii, osoby na diecie powinny wprowadzić ją do swojej diety, ponieważ soczewica ma dużo błonnika i mało tłuszczu, dzięki czemu daje uczucie sytości na długo. Dzięki soczewicy nie będziemy mieć ochoty na podjadanie.

Soczewica jest bogatym źródłem potasu, co w połączeniu ze stosunkowo niską zawartością sodu sprawia, że soczewica blokuje rozwój nadciśnienia tętniczego. Dzięki zawartości błonnika soczewica zapobiega również rozwojowi miażdżycy i różnych chorób układu krążenia. Soczewica jest również bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Dzięki temu soczewica zapobiega anemii.

Zupa z soczewicy to smaczne i zdrowe danie
Zupa z soczewicy to smaczne i zdrowe danie (123rf)
Zobacz film: "Rozgrzewająca zupa z soczewicy"

Soczewica jest również zalecana osobom chorym na cukrzycę ze względu na niski indeks glikemiczny. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego soczewica jest również zalecana kobietom w ciąży i planującym dziecko. Warto bowiem podkreślić, że 100 g soczewicy zapewnia 45 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Jednak soczewica nie jest dobra dla każdego. Z soczewicy powinny zrezygnować osoby mające problemy z układem pokarmowym. Soczewica u wielu osób powoduje bowiem wzdęcia i nasila fermentację w jelitach. Dzieje się tak za sprawą zawartości oligosacharydów w soczewicy. Organizm ludzki nie posiada enzymu, który pozwoliłby na ich całkowity rozkład.

Poznaj zdrowotne właściwości soczewicy
Poznaj zdrowotne właściwości soczewicy [5 zdjęć]

Soczewica wraca do łask. Ta zapomniana przez pewien czas roślina, określana niegdyś mianem „kawioru

zobacz galerię

2. Zamiennik mięsa

Soczewica jest również bardzo cennym źródłem białka. 100 g soczewicy zawiera aż 9,02 g białka. Nie jest to białko pełnowartościowe, ale wystarczy dodać do soczewicy produkty zbożowe lub np. ziemniaki. Warto dodać, że białko soczewicy jest bardzo dobrze przyswajalne aż 85 proc., a w przypadku mięsa białko jest przyswajalne w 96 proc.

3. Przepis na zupę z soczewicy

Zupa z soczewicy jest bardzo prosta i pożywna. Taką zupę można przygotować w różnych wersjach. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na zupę z soczewicy, który możemy dowolnie modyfikować.

Zobacz także:

Składniki na zupę z soczewicy:

  • 30 dag zielonej soczewicy,
  • 3 średniej wielkości marchewki,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • koncentrat pomidorowy,
  • kostka rosołowa,
  • przyprawy (sól, pieprz).

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do gotowania zupy, najpierw musimy dokładnie umyć soczewicę. Następnie wrzucamy soczewice do garnka z 3 litrami wody. Gotujemy soczewicę na wolnym ogniu. Gdy na wierzchu pojawią się tzw. szumowiny, musimy je usunąć za pomocą łyżki cedzakowej. Zupę doprawiamy kostką rosołową i liściem laurowym. Podczas, gdy zielona soczewica będzie się gotować, ucieramy na tarce marchewkę. Cebulę natomiast kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją lekko na rozgrzanej patelni (na niewielkiej ilości oleju).

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Gdy cebula zeszkli się, wówczas dodajemy do niej startą marchew. Połączone składniki mieszamy i smażymy, aż do zarumienienia, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy wszystko i smażymy jeszcze przez kilka minut. Następnie przelewamy zawartość patelni do gotującej się soczewicy. Wszystko gotujemy, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zupę z soczewicy podajemy z grzankami bądź chlebem.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze