Zupa z soczewicy - właściwości, zamiennik mięsa, przepis

Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad, możesz wypróbować jedną z zup wegańskich, jaką jest zupa z soczewicy. Zupa z soczewicy polecana jest przez wielu dietetyków i lekarzy, ponieważ jest bogata w błonnik pokarmowy, pełnowartościowe białko, witaminę A, magnez, wapń i fosfor.

Zupa z soczewicy - właściwości

Zupa z soczewicy jest bardzo zdrowa. Choć soczewica ma dość sporo kalorii, osoby na diecie powinny wprowadzić ją do swojej diety, ponieważ soczewica ma ona dużo błonnika i mało tłuszczu, dzięki czemu daje uczucie sytości na długo. Dzięki soczewicy nie będziemy mieć ochoty na podjadanie.

Polecane wideo:

Soczewica jest bogatym źródłem potasu, co w połączeniu ze stosunkowo niską zawartością sodu sprawia, że soczewica blokuje rozwój nadciśnienia tętniczego. Dzięki zawartości błonnika soczewica zapobiega również rozwojowi miażdżycy i różnych chorób układu krążenia. Soczewica jest również bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Dzięki temu soczewica zapobiega anemii.

Soczewica jest również zalecana osobom chorym na cukrzycę ze względu na niski indeks glikemiczny. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego soczewica jest również zalecana kobietom w ciąży i planującym dziecko. Warto bowiem podkreślić, że 100 g soczewicy zapewnia 45 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Jednak soczewica nie jest dobra dla każdego. Z soczewicy powinny zrezygnować osoby mające problemy z układem pokarmowym. Soczewica u wielu osób powoduje bowiem wzdęcia i nasila fermentację w jelitach. Dzieje się tak za sprawą zawartości oligosacharydów w soczewicy. Organizm ludzki nie posiada enzymu, który pozwoliłby na ich całkowity rozkład.

Poznaj zdrowotne właściwości soczewicy

Soczewica wraca do łask. Ta zapomniana przez pewien czas roślina, określana niegdyś mianem „kawioru biednych”, wreszcie zdobywa w pełni zasłużone laury,...

Zupa z soczewicy - zamiennik mięsa

Soczewica jest również bardzo cennym źródłem białka. 100 g soczewicy zawiera aż 9,02 g białka. Nie jest to białko pełnowartościowe, ale wystarczy dodać do soczewicy produkty zbożowe lub np. ziemniaki. Warto dodać, że białko soczewicy jest bardzo dobrze przyswajalne aż 85 proc., a w przypadku mięsa białko jest przyswajalne w 96 proc.

Zupa z soczewicy - przepis

Zupa z soczewicy jest bardzo prosta i pożywna. Taką zupę można przygotować w różnych wersjach. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na zupę z soczewicy, który możemy dowolnie modyfikować.

Składniki na zupę z soczewicy:

  • 30 dag zielonej soczewicy,
  • 3 średniej wielkości marchewki,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • koncentrat pomidorowy,
  • kostka rosołowa,
  • przyprawy (sól, pieprz).

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do gotowania zupy, najpierw musimy dokładnie umyć soczewicę. Następnie wrzucamy soczewice do garnka z 3 litrami wody. Gotujemy soczewicę na wolnym ogniu. Gdy na wierzchu pojawią się tzw. szumowiny, musimy je usunąć za pomocą łyżki cedzakowej. Zupę doprawiamy kostką rosołową i liściem laurowym. Podczas, gdy zielona soczewica będzie się gotować, ucieramy na tarce marchewkę. Cebulę natomiast kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją lekko na rozgrzanej patelni (na niewielkiej ilości oleju).

Gdy cebula zeszkli się, wówczas dodajemy do niej startą marchew. Połączone składniki mieszamy i smażymy, aż do zarumienienia, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy wszystko i smażymy jeszcze przez kilka minut. Następnie przelewamy zawartość patelni do gotującej się soczewicy. Wszystko gotujemy, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zupę z soczewicy podajemy z grzankami bądź chlebem.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zupy wegańskie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zupy wegańskie
Zupy wegańskie

Zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana

Przepisy na zupy wegańskie pozwalają wprowadzić nowe smaki do kuchni nie tylko osób prowadzących restrykcyjną dietę. Jednym z nich jest zupa (...) przez 10 minut. Całość możemy zmiksować w blenderze....

Wieprzowina i cielęcina

Zupa wieprzowa

Zupa wieprzowa

Pyszna zupa z paskami mięsa wieprzowego i zieloną papryką podawana z makaronem i przyprawami.

Zupy

Zimowe zupy oczyszczające organizm

Zimowe zupy oczyszczające organizm

warzyw, przygotuj tę zieloną zupę oczyszczającą organizm. Zaletą przepisu jest to, że możesz wykorzystać mrożone warzywa, które są łatwo dostępne (...) Zimowy detoks Chłodne dni to najlepsza pora na rozgrzewające dania....

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Najlepsze zamienniki tłuszczów

Najlepsze zamienniki tłuszczów

Tort czekoladowy Składnik: Masło lub olej Zamiennik: Banany lub śliwki Zamień połowę masła lub oleju na purée z bananów lub ze śliwek. Banany (...) wybieraj w przypadku gdy nie przeszkadza ci ich intensywny smak w torcie. Makaron z...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj zdrowotne właściwości soczewicy

Poznaj zdrowotne właściwości soczewicy

powinien uwzględnić ją w swoim codziennym jadłospisie? Dla sercowców Jedzenie soczewicy warto zalecić osobom zmagającym się z problemami z układem (...) sprawniej krążą w organizmie. Obecny w soczewicy kwas foliowy...

Leczenie grypy

Jedzenie, które wspomaga leczenie grypy

Jedzenie, które wspomaga leczenie grypy

o to, aby spożywać napoje z warzyw lub owoców. Lekka zupa z kurczaka Rosół przygotowany na bazie chudego mięsa drobiowego oraz wołowego jest źródłem (...) z przeziębieniem. Zobacz także: Przepis na...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

jej aż 80 mg. Właściwości tych warzyw pomagają również oczyścić zablokowane zatoki przynosowe. Cytrusy Cytrusy są dobrze znanym źródłem witaminy C. Duża (...) właściwości podobne jak jarmuż. Włączając ją do swojego...