Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone zostały w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów rolnych. Produkty ekologiczne muszą posiadać odpowiednie certyfikaty unijne. Nie należy mylić pojęcia „żywność ekologiczna” z terminem „zdrowa żywność”. Warto pamiętać, że "zdrowa żywność" to termin utworzony do celów komercyjnych.

Polecane wideo:

Żywność ekologiczna w Polsce

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością, przeznaczoną...

W Polsce od 2004 roku produkcja ekologiczna żywności jest regulowana prawnie, dzięki rozporządzeniu Unii Europejskiej odnoszącym się do rolnictwa ekologicznego, znakowania produktów i środków spożywczych. Nawozy sztuczne i środki ochrony roślin stosowane w nadmiarze okazały się szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Dzieciom coraz częściej zaczęły dokuczać alergie, a starsi zaczęli chorować na nowotwory. Przeprowadzone badania potwierdziły, że niektóre związki obecne w żywności, w organizmie są przekształcane w substancje toksyczne oraz mogą wykazywać właściwości rakotwórcze.

Produkty ekologiczne muszą mieć na opakowaniu znak rolnictwa ekologicznego (na mocy Rozporządzenia Rady EWG nr 2092/91 z 21 czerwca 1991 r.). Znak EKO jest gwarancją jakości. Konsument może być pewny, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z zasadami oraz że była kontrolowana przez specjalistów. Certyfikat przyznawany jest na rok, po upływie tego terminu gospodarstwo ekologiczne (to są pola, łąki, pastwiska, wybiegi dla zwierząt, urządzenia, budynki inwentarskie, magazyny itd., ale też księgi rachunkowe, dowody zakupu środków do produkcji, etykiety, bilans zbiorów) zostaje poddane ponownej kontroli.

Gospodarstwa ekologiczne, które proponują nam eko żywność, muszą sprostać trzem głównym wymogom. Po pierwsze, produkcja ekologiczna żywności nie może zaburzać i obciążać środowiska naturalnego. Po drugie, gospodarstwo powinno być jak najbardziej samowystarczalne. Po trzecie, produkcja musi się przyczynić do rozwoju wsi i rolnictwa.

Produkcja ekologiczna żywności

Jak już wspomnieliśmy, gospodarstwo ekologiczne powinno być w jak największym stopniu samowystarczalne, dlatego produkty ekologiczne nie mogą mieć kontaktu ze środkami chemicznymi, pestycydami, regulatorami wzrostu. Gospodarstwo ekologiczne powinno w miarę możliwości ograniczyć korzystanie z maszyn. Rolnik powinien zwrócić szczególną uwagę na czystość gleby i wód gruntowych. Podstawą gospodarki będą więc naturalne odpady – gnojowica, kompost, obornik.

Ekologiczna i zdrowa żywność - w umysłach wielu ludzi powyższe pojęcia stanowią synonimy. Tymczasem produkty z napisem „zdrowa żywność” wcale nie są równoważne z ekologiczną żywnością. Produkty ekologiczne są oznaczone odpowiednimi certyfikatami. Napis „zdrowa żywność” może pojawić się na każdym opakowaniu pod warunkiem, że producent zechce ten napis umieścić. Jedzenie z kategorii „zdrowa żywność” nie musi spełniać standardów produkcji odpowiednich dla żywienia eko. Umieszczanie napisu „zdrowa żywność” jest tym bardziej bezpodstawne, że żywność dopuszczona do handlu nie może być szkodliwa dla zdrowia lub życia człowieka.

Beata Kłoczko, ponad rok temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze (10)
~leopp201
~leopp201 4 tygodnie temu

Zywność ekologiczna powstaje w gospodarstwach ekologicznych. Takie gospodarstwo to nie jest łatwy orzech do zgryzienia – wiąże się z szeregiem obowiązków. Uzyskanie wymiernych efektów jest możliwe dzięki dobrze wyposażonemu zapleczu technicznemu, wykwalifikowanej kadrze, odpowiednim warunkom itp. Ale warto oczywiście próbować

Odpowiedz
~Anna Z
~Anna Z około miesiąca temu

Od kilku stosuje zywnosc ekologiczna,ale dopiero od niedawna skupilam sie na produktach benedyktynskich.Maja szeroka game produktow bez cukru,wegetarianskie,ekologiczne i wiele innych.Polecam kazdemu kto jeszcze takich produktow nie prubowal.

Odpowiedz
~Frania87
~Frania87 ponad rok temu

Ja wole dmuchac na zimne. W mojej rodzinie sa niestety tendencje do raka, wiec moje dzieci chce na wszelkie sposoby uchronic przed mozliwoscia choroby...Od poczatku kupowałam rzeczy eko - od kaszek Holle, po warzywa i owoce z upraw biodyamicznych itd. a razie chowaja się super a ja kazdemu polecam stosowanie diety EKO, bo fakt, teraz wyda się troche wiecej pieiędzy, ale zdecydowanie mniej, iz potem trzeby by było płacic za lekarzy...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Żywność ekologiczna

Oznaczenia na ekologicznych jajkach

Oznaczenia na ekologicznych jajkach Odtwórz wideo

dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te pytania szczegółowo odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik (...) . W ich przypadku kury mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Karmi się je...

Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej

Kontrola żywności ekologicznej Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa (...) ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób,...

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna?

Czym jest żywność ekologiczna? Odtwórz wideo

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej....

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) pod bieżącą wodą, nawet te zakupione w sklepie ze...

Żywność ekologiczna

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Figi Figowiec to najstarsze drzewo uprawne. Rośnie przede wszystkim w Azji oraz w basenie Morza Śródziemnego. Owoce tego drzewa ceni się przede wszystkim ze względu na ich szczególny smak, ale i cenne dla organizmu wartości odżywcze. (http://fitness.wp.pl/19238,figi-dietetyczna-przekaska...