Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone zostały w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów rolnych. Produkty ekologiczne muszą posiadać odpowiednie certyfikaty unijne. Nie należy mylić pojęcia „żywność ekologiczna” z terminem „zdrowa żywność”. Warto pamiętać, że "zdrowa żywność" to termin utworzony do celów komercyjnych.

Polecane wideo:

Żywność ekologiczna w Polsce

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością, przeznaczoną...

W Polsce od 2004 roku produkcja ekologiczna żywności jest regulowana prawnie, dzięki rozporządzeniu Unii Europejskiej odnoszącym się do rolnictwa ekologicznego, znakowania produktów i środków spożywczych. Nawozy sztuczne i środki ochrony roślin stosowane w nadmiarze okazały się szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Dzieciom coraz częściej zaczęły dokuczać alergie, a starsi zaczęli chorować na nowotwory. Przeprowadzone badania potwierdziły, że niektóre związki obecne w żywności, w organizmie są przekształcane w substancje toksyczne oraz mogą wykazywać właściwości rakotwórcze.

Produkty ekologiczne muszą mieć na opakowaniu znak rolnictwa ekologicznego (na mocy Rozporządzenia Rady EWG nr 2092/91 z 21 czerwca 1991 r.). Znak EKO jest gwarancją jakości. Konsument może być pewny, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z zasadami oraz że była kontrolowana przez specjalistów. Certyfikat przyznawany jest na rok, po upływie tego terminu gospodarstwo ekologiczne (to są pola, łąki, pastwiska, wybiegi dla zwierząt, urządzenia, budynki inwentarskie, magazyny itd., ale też księgi rachunkowe, dowody zakupu środków do produkcji, etykiety, bilans zbiorów) zostaje poddane ponownej kontroli.

Gospodarstwa ekologiczne, które proponują nam eko żywność, muszą sprostać trzem głównym wymogom. Po pierwsze, produkcja ekologiczna żywności nie może zaburzać i obciążać środowiska naturalnego. Po drugie, gospodarstwo powinno być jak najbardziej samowystarczalne. Po trzecie, produkcja musi się przyczynić do rozwoju wsi i rolnictwa.

Produkcja ekologiczna żywności

Jak już wspomnieliśmy, gospodarstwo ekologiczne powinno być w jak największym stopniu samowystarczalne, dlatego produkty ekologiczne nie mogą mieć kontaktu ze środkami chemicznymi, pestycydami, regulatorami wzrostu. Gospodarstwo ekologiczne powinno w miarę możliwości ograniczyć korzystanie z maszyn. Rolnik powinien zwrócić szczególną uwagę na czystość gleby i wód gruntowych. Podstawą gospodarki będą więc naturalne odpady – gnojowica, kompost, obornik.

Ekologiczna i zdrowa żywność - w umysłach wielu ludzi powyższe pojęcia stanowią synonimy. Tymczasem produkty z napisem „zdrowa żywność” wcale nie są równoważne z ekologiczną żywnością. Produkty ekologiczne są oznaczone odpowiednimi certyfikatami. Napis „zdrowa żywność” może pojawić się na każdym opakowaniu pod warunkiem, że producent zechce ten napis umieścić. Jedzenie z kategorii „zdrowa żywność” nie musi spełniać standardów produkcji odpowiednich dla żywienia eko. Umieszczanie napisu „zdrowa żywność” jest tym bardziej bezpodstawne, że żywność dopuszczona do handlu nie może być szkodliwa dla zdrowia lub życia człowieka.

Beata Kłoczko, ponad rok temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze (3)
~Frania87
~Frania87 ponad rok temu

Ja wole dmuchac na zimne. W mojej rodzinie sa niestety tendencje do raka, wiec moje dzieci chce na wszelkie sposoby uchronic przed mozliwoscia choroby...Od poczatku kupowałam rzeczy eko - od kaszek Holle, po warzywa i owoce z upraw biodyamicznych itd. a razie chowaja się super a ja kazdemu polecam stosowanie diety EKO, bo fakt, teraz wyda się troche wiecej pieiędzy, ale zdecydowanie mniej, iz potem trzeby by było płacic za lekarzy...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej

Kontrola żywności ekologicznej Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób,...

Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna?

Czym jest żywność ekologiczna? Odtwórz wideo

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej....

Żywność ekologiczna

Oznaczenia na ekologicznych jajkach

Oznaczenia na ekologicznych jajkach Odtwórz wideo

dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te pytania szczegółowo odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik (...) . W ich przypadku kury mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Karmi się je...

Żywność ekologiczna

Polskie badania nad żywnością bioaktywną

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać (...) pokarmów. Dlatego też dieta, zamiast przyczyniać się do naszego dobrego stanu zdrowia,...

Żywność ekologiczna

Co warto wiedzieć o żywności modyfikowanej genetycznie?

Co warto wiedzieć o żywności modyfikowanej genetycznie?

Żywność modyfikowana genetycznie, powszechnie nazywana także GMO, to wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, których DNA zostało (...) temu zwiększyć światową produkcję żywności. Na czym dokładnie polega...

Żywność ekologiczna

Zdrowa żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami, do czego niejednokrotnie (...) próbują nas przekonać producenci. Żywność...

Żywność ekologiczna

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

W sklepach, marketach i dyskontach możemy zauważyć ogromną paletę produktów żywnościowych. Niestety wiele z nich opatrzonych jest dosyć sporą etykietą, która sugeruje obecność niezdrowych wzmacniaczy smaku, konserwantów lub pestycydów. Osoby, które propagują...