Produkty ekologiczne

Ekologiczne warzywa i owoce

Żywność ekologiczna jest wyprodukowana w gospodarstwie o szczególnej dbałości o eliminowanie pestycydów oraz innych środków ochrony roślin. Posiada oznaczenie...

Produkt ekologiczny to taki artykuł, którego negatywne oddziaływanie na środowisko jest maksymalnie ograniczone lub całkowicie zlikwidowane. Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych i wytwarzana jest bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz antybiotyków. Niebagatelne znaczenie ma fakt, że produkcja ekożywności jest nieuciążliwa dla środowiska naturalnego. Aby ułatwić wybór produktów ekologicznych, stworzono specjalne oznaczenia ekologiczne.

Polecane wideo:

Co to jest ekożywność?

Żywność ekologiczna jest coraz częściej wybierana, głównie przez osoby dbające o swoje zdrowie. Niektórzy pod wpływem mody sięgają po ekoprodukty i nie zawsze wiedzą, co kryje się pod tą nazwą. Otóż ekożywność oznacza takie produkty, które zostały wytworzone bez jakichkolwiek syntetycznych dodatków do żywności - konserwantów, barwników, dodatków smakowych czy barwników. Żywność ta produkowana jest tylko z odpowiednio dobranych składników. Wszelkie owoce, warzywa i ziarna, z których wytwarza się dane produkty, nie mogą zawierać nawet śladowych ilości sztucznych nawozów oraz pestycydów. Ponadto uprawiane są tylko w gospodarstwach ekologicznych.

Aby żywność została uznana za ekologiczną, musi spełniać pewne warunki. Każdy produkt musi pochodzić z pola, na którym nie stosowano środków ochrony roślin i nawozów sztucznych przez przynajmniej trzy ostatnie lata. Produkty ekologiczne muszą być przechowywane i przetwarzane zgodnie z określonymi wymogami.

Ekożywność powinna posiadać określone cechy:

  • proces wytwarzania nie może być szkodliwy dla środowiska,
  • surowce użyte do produkcji nie mogą być toksyczne,
  • produkt oraz jego składniki nie mogą być testowane na zwierzętach,
  • opakowanie produktu powinno być ograniczone do minimum,
  • opakowanie może zostać ponownie wykorzystane,
  • zużycie energii na każdym etapie produkcji powinno być zminimalizowane.

Oznaczenia ekologiczne

Na całym świecie rośnie popyt na żywność wysokiej jakości, wyprodukowaną pod ścisłą kontrolą jednostek certyfikujących, czyli na żywność ekologiczną. W związku z tym w krajach Unii Europejskiej wprowadzono system kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej. Graficznym odzwierciedleniem tego, że produkt został wytworzony zgodnie z tym systemem, jest wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne” umieszczony na etykiecie produktu.

Na etykiecie powinny znaleźć się następujące informacje:

  • nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent,
  • nazwa i adres producenta oraz nazwa produktu.

Na etykiecie może zostać umieszczony:

  • napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”,
  • wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne”.

Biorąc do ręki produkt w sklepie oznaczony w taki właśnie sposób, można być pewnym, że jest to naprawdę ekologiczna żywność, a więc:

  • przynajmniej 95% składników tak oznaczonego produktu zostało wyprodukowanych metodami naturalnymi,
  • produkty były nadzorowane podczas procesu produkcji i przygotowania zgodnie z przyjętymi wytycznymi,
  • produkty są sprzedawane bezpośrednio przez producenta lub w zamkniętym, zabezpieczonym i oznakowanym opakowaniu,
  • wiadomo przez kogo, gdzie i w jakich warunkach został wytworzony produkt.

Znakiem tym mogą oznaczać swoje produkty wszystkie certyfikowane gospodarstwa ekologiczne i certyfikowani producenci żywności. Nie wszystkie produkty dostępne na stoisku ze zdrową żywnością są ekologiczne. Czasem nazwa jest myląca i stanowi jedynie chwyt marketingowy. Prawdziwa żywność ekologiczna posiada specjalny certyfikat, który mówi o tym, że produkt jest bezpieczny pod względem nie tylko produkcji, ale także transportu i przechowywania.

Certyfikat musi spełniać warunki określone przez Unię Europejską oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrola produkcji żywności odbywa się przynajmniej raz w roku. Jeśli zostaną wykryte uchybienia od zasad, rolnik lub handlowiec traci dobre imię i musi zapłacić surowe kary pieniężne.

Dla kogo żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna głównie dostępna jest w sklepach z ekologiczną lub zdrową żywnością. Jednakże coraz częściej artykuły ekologiczne można kupić w marketach. Produkty eko można zamawiać również w wielu sklepach internetowych. W trosce o swoje zdrowie warto po nie sięgać. Lekarze podkreślają, że żywność wyprodukowana bez udziału konserwantów, pestycydów i innych środków chemicznych jest lepsza od żywności wysoko przetworzonej. Specjaliści są zdania, że większość chorób cywilizacyjnych bierze się właśnie z substancji chemicznych dodawanych do pożywienia. To one często są przyczyną powstania nowotworów oraz alergii. Żywność ekologiczna przygotowywana jest w taki sposób, aby zawierała jak najwięcej wartościowych składników i witamin. Naturalna żywność przeznaczona jest dla wszystkich ludzi, bez względu na wiek czy stosowaną dietę. Osoby chore na cukrzycę mogą spożywać takie ekoprodukty, jak ciasteczka bezglutenowe czy bezcukrowe powidła. Żywność ekologiczną warto podawać przede wszystkim dzieciom.

Zakup żywności

Dla jednych zakupy to przyjemność, dla drugich konieczność. Zarówno ci pierwsi, jak i ci drudzy powinni kupować świadomie. Co to znaczy? Chodzi o to, by nie kupować jedzenia na zasadzie wyboru ładniejszego opakowania, które jest dla wielu osób decydującym kryterium wyboru. Pamiętajmy jednak, że nie zjadamy opakowania, ale to, co w nim jest. Dlatego wygląd zewnętrzny produktu nigdy nie powinien decydować o tym, co kupimy, ale przede wszystkim jakość żywności. W tym celu należy czytać informacje zamieszczone na etykietach produktu. Dla wielu osób podstawowym kryterium wyboru produktu żywnościowego jest ładne opakowanie.

Warto czytać etykiety na opakowaniach produktów żywnościowych. Obowiązujące prawo szczegółowo reguluje, jakie informacje powinny się znajdować na produkcie, a są to:

  • nazwa produktu,
  • nazwa i adres producenta,
  • lista składników – warto zwrócić uwagę, iż są one ułożone w kolejności malejącej, co oznacza, że składnik znajdujący się na ostatnim miejscu jest w niewielkiej ilości w danym produkcie,
  • termin przydatności do spożycia,
  • masa netto,
  • warunki przechowywania,
  • sposób przygotowania,
  • na wyrobach mlecznych obowiązkowe jest podanie zawartości tłuszczu,
  • ilość alkoholu w napoju powyżej 1,2%,
  • klasa jakości,
  • barwniki i konserwanty chemiczne i inne dodatki – jeśli takie występują.

Te informacje powinny być zamieszczone w widocznym miejscu. Nie wolno ich ukrywać czy zasłaniać innymi nadrukami. Nieobowiązkowe jest umieszczanie informacji dotyczących zawartości składników odżywczych. Mimo tego są one zwykle zamieszczane.

Oznaczenia żywności specjalnej

Żywność specjalna obejmuje:

  • odżywki dla sportowców,
  • specjalną żywność dla dzieci i niemowląt,
  • koncentraty deserów, napojów i obiadowe,
  • produkty dla diabetyków, produkty bezglutenowe, itp.

Dla tych produktów, oprócz obowiązkowych informacji, podaje się również wartość odżywczą: kalorie, białko, skrobię, cukry, tłuszcze, błonnik, sód, kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, a czasami witaminy i minerały. Produkt dietetyczny na opakowaniu może mieć umieszczone wskazania zdrowotne, ale tylko te, które są poparte badaniami.

Informacje na opakowaniach powinny być prawdziwe i rzetelne. Nie wolno np. pisać, że dany olej nie zawiera cholesterolu, gdyż oleje tego składnika po prostu nie mają. Jeśli na danym produkcie nie ma informacji w języku polskim lub nie jest ona jasna, to nie kupujmy tego produktu. Warto czytać etykiety z pewną dozą umiaru. Czekolada bez cukru może naprawdę go nie zawierać, ale to nie oznacza, że mogą ją spożywać osoby otyłe czy diabetycy. Ciągle ma w sobie wiele kwasów tłuszczowych i to zwykle nasyconych. Pamiętajmy, aby czytać etykiety dokładnie. Jeśli w cukierkach czy napojach na pierwszych miejscach jest cukier, to warto wybrać inny produkt. Aby kupować zdrową żywność, należy wybierać ją świadomie. Kilka sekund więcej poświęconych na przeczytanie etykiety, pozwoli nam lepiej dbać o nasze zdrowie.

Redakcja abcZdrowie.pl, ponad rok temu

Żywność ekologiczna

Komentarze (2)
~Ginewra
~Ginewra ponad rok temu

Jedzenie eko przede wszystkim dla dzieci jest ważne. W poczatkowych etapach życia, kiedy wszystko sie rowija trzeba zadbac, zeby organizm wykształcał sie prawidlowo. Zrozumialam to dopiero przy drugim dziecku i podawalam mu własnie produkty eko - od kaszek holle poczynajac, po marchewki, jabłka itd z sadów eko, kiedy juz teraz jest starszy. Polecam diete eko bo warto!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Najzdrowsze (i najstarsze) rośliny świata

Figi Figowiec to najstarsze drzewo uprawne. Rośnie przede wszystkim w Azji oraz w basenie Morza Śródziemnego. Owoce tego drzewa ceni się przede wszystkim ze względu na ich szczególny smak, ale i cenne dla organizmu wartości odżywcze. (http://fitness.wp.pl/19238,figi-dietetyczna-przekaska...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) pod bieżącą wodą, nawet te zakupione w sklepie ze...

Żywność ekologiczna

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Przeznaczenie żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna cieszy się w ostatnim czasie ogromna popularnością i wiele osób zaczyna zwracać uwagę na jej funkcje i działanie.

Żywność ekologiczna

Czym jest moringa?

Czym jest moringa?

. W sklepach ze zdrową żywnością oraz przez internet można kupić suplementy diety w formie kapsułek zawierające ekstrakt z liści. Moringa dostępna

Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna?

Czym jest żywność ekologiczna? Odtwórz wideo

" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej. Na pudełeczku warto więc poszukać w pierwszej kolejności certyfikatu (...) polepszaczy. Efektem jest niebywały smak takiej żywności...

Żywność ekologiczna

Oznaczenia na ekologicznych jajkach

Oznaczenia na ekologicznych jajkach Odtwórz wideo

dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te pytania szczegółowo odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik (...) . W ich przypadku kury mają dostęp do wolnego wybiegu na świeżym powietrzu. Karmi się je...

Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej

Kontrola żywności ekologicznej Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa (...) ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób,...