Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Produkty ekologiczne - co to jest i jak powinny być oznaczone?

Avatar placeholder
07.04.2023 11:10
Produkty ekologiczne
Produkty ekologiczne

Produkt ekologiczny to taki artykuł, którego negatywne oddziaływanie na środowisko jest maksymalnie ograniczone lub całkowicie zlikwidowane. Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych i wytwarzana jest bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz antybiotyków. Niebagatelne znaczenie ma fakt, że produkcja ekożywności jest nieuciążliwa dla środowiska naturalnego. Aby ułatwić wybór produktów ekologicznych, stworzono specjalne oznaczenia ekologiczne.

spis treści

1. Co to jest ekożywność?

Żywność ekologiczna jest coraz częściej wybierana, głównie przez osoby dbające o swoje zdrowie. Niektórzy pod wpływem mody sięgają po ekoprodukty i nie zawsze wiedzą, co kryje się pod tą nazwą. Otóż ekożywność oznacza takie produkty, które zostały wytworzone bez jakichkolwiek syntetycznych dodatków do żywności - konserwantów, barwników, dodatków smakowych czy barwników. Żywność ta produkowana jest tylko z odpowiednio dobranych składników. Wszelkie owoce, warzywa i ziarna, z których wytwarza się dane produkty, nie mogą zawierać nawet śladowych ilości sztucznych nawozów oraz pestycydów. Ponadto uprawiane są tylko w gospodarstwach ekologicznych.

Aby żywność została uznana za ekologiczną, musi spełniać pewne warunki. Każdy produkt musi pochodzić z pola, na którym nie stosowano środków ochrony roślin i nawozów sztucznych przez przynajmniej trzy ostatnie lata. Produkty ekologiczne muszą być przechowywane i przetwarzane zgodnie z określonymi wymogami.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Ekożywność powinna posiadać określone cechy:

  • proces wytwarzania nie może być szkodliwy dla środowiska,
  • surowce użyte do produkcji nie mogą być toksyczne,
  • produkt oraz jego składniki nie mogą być testowane na zwierzętach,
  • opakowanie produktu powinno być ograniczone do minimum,
  • opakowanie może zostać ponownie wykorzystane,
  • zużycie energii na każdym etapie produkcji powinno być zminimalizowane.

2. Oznaczenia ekologiczne

Na całym świecie rośnie popyt na żywność wysokiej jakości, wyprodukowaną pod ścisłą kontrolą jednostek certyfikujących, czyli na żywność ekologiczną. W związku z tym w krajach Unii Europejskiej wprowadzono system kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej. Graficznym odzwierciedleniem tego, że produkt został wytworzony zgodnie z tym systemem, jest wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne” umieszczony na etykiecie produktu.

Na etykiecie powinny znaleźć się następujące informacje:

  • nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent,
  • nazwa i adres producenta oraz nazwa produktu.

Na etykiecie może zostać umieszczony:

  • napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”,
  • wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne”.

Biorąc do ręki produkt w sklepie oznaczony w taki właśnie sposób, można być pewnym, że jest to naprawdę ekologiczna żywność, a więc:

  • przynajmniej 95% składników tak oznaczonego produktu zostało wyprodukowanych metodami naturalnymi,
  • produkty były nadzorowane podczas procesu produkcji i przygotowania zgodnie z przyjętymi wytycznymi,
  • produkty są sprzedawane bezpośrednio przez producenta lub w zamkniętym, zabezpieczonym i oznakowanym opakowaniu,
  • wiadomo przez kogo, gdzie i w jakich warunkach został wytworzony produkt.

Znakiem tym mogą oznaczać swoje produkty wszystkie certyfikowane gospodarstwa ekologiczne i certyfikowani producenci żywności. Nie wszystkie produkty dostępne na stoisku ze zdrową żywnością są ekologiczne. Czasem nazwa jest myląca i stanowi jedynie chwyt marketingowy. Prawdziwa żywność ekologiczna posiada specjalny certyfikat, który mówi o tym, że produkt jest bezpieczny pod względem nie tylko produkcji, ale także transportu i przechowywania.

Certyfikat musi spełniać warunki określone przez Unię Europejską oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrola produkcji żywności odbywa się przynajmniej raz w roku. Jeśli zostaną wykryte uchybienia od zasad, rolnik lub handlowiec traci dobre imię i musi zapłacić surowe kary pieniężne.

3. Dla kogo żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna głównie dostępna jest w sklepach z ekologiczną lub zdrową żywnością. Jednakże coraz częściej artykuły ekologiczne można kupić w marketach. Produkty eko można zamawiać również w wielu sklepach internetowych. W trosce o swoje zdrowie warto po nie sięgać. Lekarze podkreślają, że żywność wyprodukowana bez udziału konserwantów, pestycydów i innych środków chemicznych jest lepsza od żywności wysoko przetworzonej.

Specjaliści są zdania, że większość chorób cywilizacyjnych bierze się właśnie z substancji chemicznych dodawanych do pożywienia. To one często są przyczyną powstania nowotworów oraz alergii. Żywność ekologiczna przygotowywana jest w taki sposób, aby zawierała jak najwięcej wartościowych składników i witamin. Naturalna żywność przeznaczona jest dla wszystkich ludzi, bez względu na wiek czy stosowaną dietę. Osoby chore na cukrzycę mogą spożywać takie ekoprodukty, jak ciasteczka bezglutenowe czy bezcukrowe powidła. Żywność ekologiczną warto podawać przede wszystkim dzieciom.

4. Zakup żywności

Dla jednych zakupy to przyjemność, dla drugich konieczność. Zarówno ci pierwsi, jak i ci drudzy powinni kupować świadomie. Co to znaczy? Chodzi o to, by nie kupować jedzenia na zasadzie wyboru ładniejszego opakowania, które jest dla wielu osób decydującym kryterium wyboru. Pamiętajmy jednak, że nie zjadamy opakowania, ale to, co w nim jest. Dlatego wygląd zewnętrzny produktu nigdy nie powinien decydować o tym, co kupimy, ale przede wszystkim jakość żywności. W tym celu należy czytać informacje zamieszczone na etykietach produktu. Dla wielu osób podstawowym kryterium wyboru produktu żywnościowego jest ładne opakowanie.

Warto czytać etykiety na opakowaniach produktów żywnościowych. Obowiązujące prawo szczegółowo reguluje, jakie informacje powinny się znajdować na produkcie, a są to:

  • nazwa produktu,
  • nazwa i adres producenta,
  • lista składników – warto zwrócić uwagę, iż są one ułożone w kolejności malejącej, co oznacza, że składnik znajdujący się na ostatnim miejscu jest w niewielkiej ilości w danym produkcie,
  • termin przydatności do spożycia,
  • masa netto,
  • warunki przechowywania,
  • sposób przygotowania,
  • na wyrobach mlecznych obowiązkowe jest podanie zawartości tłuszczu,
  • ilość alkoholu w napoju powyżej 1,2%,
  • klasa jakości,
  • barwniki i konserwanty chemiczne i inne dodatki – jeśli takie występują.

Te informacje powinny być zamieszczone w widocznym miejscu. Nie wolno ich ukrywać czy zasłaniać innymi nadrukami. Nieobowiązkowe jest umieszczanie informacji dotyczących zawartości składników odżywczych. Mimo tego są one zwykle zamieszczane.

5. Oznaczenia żywności specjalnej

Żywność specjalna obejmuje:

  • odżywki dla sportowców,
  • specjalną żywność dla dzieci i niemowląt,
  • koncentraty deserów, napojów i obiadowe,
  • produkty dla diabetyków, produkty bezglutenowe, itp.

Dla tych produktów, oprócz obowiązkowych informacji, podaje się również wartość odżywczą: kalorie, białko, skrobię, cukry, tłuszcze, błonnik, sód, kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, a czasami witaminy i minerały. Produkt dietetyczny na opakowaniu może mieć umieszczone wskazania zdrowotne, ale tylko te, które są poparte badaniami.

Informacje na opakowaniach powinny być prawdziwe i rzetelne. Nie wolno np. pisać, że dany olej nie zawiera cholesterolu, gdyż oleje tego składnika po prostu nie mają. Jeśli na danym produkcie nie ma informacji w języku polskim lub nie jest ona jasna, to nie kupujmy tego produktu. Warto czytać etykiety z pewną dozą umiaru. Czekolada bez cukru może naprawdę go nie zawierać, ale to nie oznacza, że mogą ją spożywać osoby otyłe czy diabetycy. Ciągle ma w sobie wiele kwasów tłuszczowych i to zwykle nasyconych. Pamiętajmy, aby czytać etykiety dokładnie. Jeśli w cukierkach czy napojach na pierwszych miejscach jest cukier, to warto wybrać inny produkt. Aby kupować zdrową żywność, należy wybierać ją świadomie. Kilka sekund więcej poświęconych na przeczytanie etykiety, pozwoli nam lepiej dbać o nasze zdrowie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze